Från påskägg till saltpeter

Den sista dagen under mars spenderades ute på havet, en transportsträcka, men långtifrån händelselös. Havet är fullt av liv, fåglar och synnerligen slöa sjölejon som ligger och snarkar på ytan! Dessutom insåg jag att det måste finnas djurliv även ombord på Fram i form av en kringhoppande påskhare. Själva haren såg jag inte, men i min hytt fanns tydliga bevis!

Se vad påskharen lämnat!
Mycket godis även vid matsalen!

När sjödagen var avklarad nådde vi fram till Iquique i Chile där vi lade till vid kaj och sedan blev det en rundtur i staden innan det var dags för färd inåt det torra ökenområdet där Humberstone och Santa Laura, saltpeterutvninningsplatser, skulle besökas. Där fanns en earth cache, samt en traditionell cache, men det skulle visa sig bli geocaching med förhinder.

När vi anlänt till platsen tittade en av de danska deltagarna lite misstänksamt på mig – smit inte iväg nu…. Hur kunde hon ana, kunde det vara gps:en, kunde det vara kepsen (märkt Geocaching) som väckte denna kommentar. Men naturligtvis smet jag iväg. En del av frågorna hittade jag snabbt svaren på, men sedan kom jag fram till en fråga om en vägstolpe/markering där man skulle berätta vad som fanns vid foten av den. Problemet var bara dryga tre meter höga staket, som fortsatte och fortsatte, till slut fick jag tidsnöd och fick avbryta. Men jag tror inte mer tid hade hjälpt. Staketen såg ut att omgärda platsen jag önskade att besöka! Förargligt naturligtvis, men inte mycket att göra åt saken.