Arica – äntligen en burk!

Sista hamnen i Chile blev Arica, den dramatiska platsen där Peru och Chile utkämpade ett sjöslag 1880 som gjorde att Chile erövrade detta område, med brittisk hjälp. Detta är en händelse som är mycket omtalad både i Chile och givetvis i Peru och Boliva som förlorade kriget. Skildringen är därmed tämligen olika beroende på var historien berättas.

Högt över orten reser sig en stor staty föreställande Jesus, jag var givetvis mycket intresserad av statyn då där skulle finnas en cache. Den guidade rundturen tog vägen upp på höjden och jag gick med raska steg i riktning mot statyn, men avvek från stigen och började leta vid en mur, hittade inget så jag hoppade över muren och letade på andra sidan. Fick då sällskap av den då enda andra svensken i sällskapet som konstigt nog undrade vad jag höll på med.

Slutligen kröntes försöket med framgång och ytterligare en chilensk burk kunde läggas till samlingen. Därefter blev det en tur i staden och besök vid det historiska museet som ligger rakt ovanpå en arkeologisk utgrävningsplats där man hittat synnerligen välbevarade lämningar från stenåldern.

Den som är intresserad av modernare lämningar kunde beskåda Eiffels båda byggnader i staden, delarna importerades från Frankrike och monterades ihop på plats. Kyrkan hade en slående likhet med klassiska järnvägsstationer från 1800-talet, samt med ett bekant torn i Paris.