Fästning, fornborg och Tre kungar

Soligt väder, nästan vindstilla – en underbar höstdag helt enkelt! Det var dags att ta en tur med den gröna expressbussen norrut mot Kungälv för att ta sig an en del av de nya burkar som dykt upp där sedan det förra besöket.

Bohus fästning

Vid niotiden anlände jag till Eriksdal som är taxegräns mot Kungälv, det är därmed ganska praktiskt att gå av och på där istället för inne i Kungälv. Dagens första fynd blev en connivarburk ”Bird watcher”. Den är säkert lurig för den som inte sett så många olika varianter av burkar men jag gick rakt på den! Jag hade tagit en liten stig genom vassen fram till tornet men lämnade området via spången. I solen vid parkeringen satt en kvinna i en solstol, hon såg ytterst förvånad ut när jag kom gående med raska steg.

Jag tog mig över bron till fästningen för att leta upp ”Found it Kungälv”, även den av connyivar. När jag såg riktningen anade jag snabbt var cachen var placerad. Det blev till att ta den genaste vägen upp genom en våt djungel! Väl på plats såg jag att det var samma hål som tidigare varit hem åt en cache. Den lilla dosan hittade snabbt och därefter blev det en runda runt fästningen. Målet var Kungälvs gamla hamn.

Detta var under 1600-talet Kungälvs internationella hamn, svårt att tro idag!

Det är svårt att föreställa sig att den stilla vattenytan på bilden ovan en gång varit en livlig internationell hamn! Men från att Ny-Kungälv anlades år 1613 var detta centrum för handelsverksamheten. Redan tidigare lär det ha funnits en mindre handelsplats nedanför fästningen, men från 1600-talets början fanns där alltså en hel stad. På den högra sidan i bilden låg den långa hamnbryggan och fartyg från hela Europa anlände! Men allt tog slut år 1658 när Sverige erövrade Bohuslän och Kungälv förbjöds att bedriva utrikeshandel, all import och export skulle gå via Göteborg. Det är därför Kungälv idag är en pittoresk småstad med endast en småbåtshamn, inte en containerhamn.

Min cachingtur fortsatte nu in i på småstadens gator. ”Hotell Fars Hatt” kunde snabbt klaras av trots sin höga placering, men med hjälp av en stenmur och en magnetstav erövrades burken lätt! ”Nordre Elfs kompani” kunde jag plocka i en lucka mellan morgonvandrande mugglare. Som alltid när man är ute på jakt kommer man till oväntade platser, till ”Trappan Bio” hade jag knappast gått om det inte funnits en cache på platsen. Inne i centrum klarades sedan den fyndiga ”Mimers cache” av, jag har sett liknande tidigare men det tog ändå en stund att lokalisera gömman. Efter ett misslyckat försök på en multi i centrala Kungälv gav jag mig upp på höjderna och tog i rask takt ”View over Tjuvholmen”, ”Kärleksstigen i Kungälv” samt ”Kungälvsstafetten #3 Kolebacka”. Den sista låg nära en plats där jag var i vintras och tog en nu arkiverad burk. Den nya hade en trevlig placering, om än att man verkligen fick se upp för mugglare.

Nu gick min vandring vidare norrut mot Mariebergsområdet. Det är drygt 3 kilometer norr om Kungälv, men en trevlig väg att vandra en vacker dag som denna. De sista kilometerna är man verkligen ute på landet, kor, kalvar, tjurar och hästar allt i en blandning på betesmarkerna, en häst gick hårt fram mot kor och kalvar för att sedan rusa i full fart mot mig, men stoppades av elstaketet och den bråkiga hästen fick ett – ha ha – av Hallén!

Marieberg hette en gång i tiden Mareberg, alltså berget vid havet. På toppen av det nästan 70 meter höga berget ligger en fornborg med en fantastisk utsikt över älven åt både norr och söder. Man kan lätt förstå varför fornborgen uppfördes på just detta berg. Detta var vid medeltidens början ett gränsland där Danmark, Norge och det sakta framväxande Sverige möttes. Vid Mareberget fanns stora öppna ytor och det var lätt att dra upp skepp, det är med all säkerhet anledningen till att man där valde att hålla flera viktiga möten mellan de nordiska länderna.

På toppen av berget ligger fornborgen, på ängarna till vänster slog man upp tälten och höll Nordens första "toppmöte" år 1101

Det mest omtalade mötet är Trekungamötet 1101. Det var vid denna plats invid älven som den norske kungen Magnus Olavsson (Barfot), den svenske Inge Stenkilsson och den danske Erik Ejegod möttes, vårt första stora toppmöte i Norden skulle man kunna säga! Det hölls senare fler möten på båda sidor av älven. Detta var en viktig plats i vår tidiga historia, men när man tittar på informationsskyltarna i området, handlar dessa endast om naturen inte om den spännande historia området har. Det är förvånande att denna plats inte lyfts fram av Kungälvs kommun! Om du vill läsa mer om mötet och gränslandet vid Göta älv kan jag rekommendera ”Nordiska möten. Antologi kring Trekungamötet 1101” Redaktör: Lars Linge. 2001.

Vy mot norr från Mareberget, där möttes Danmark, Sverige och Norge

Bilden ovan visar den svenska sidan till vänster (öster), den norska därifrån bilden är tagen på den västra sidan av älven samt bortåt Bohus på den östra sidan den danska sidan. Danmark kontrollerade fram till 1200-talet ett stort område öster och söder om Göta älv. Detta är ett spännande området och det var en upplevelse att idag vandra genom en bit av detta landskap och titta på geografin som haft så stor betydelse för vår historia i denna gränstrakt.

På toppen av Mareberget lyckades jag inte bara med att begrunda historiska problem, jag letade även fram en platsburk, ”Mareberget”, den var snabbt avklarad. Därefter lite fika innan jag åter vandrade in mot Kungälv för att ta den gröna expressen tillbaka mot centrala Göteborg. Mycket nöjd efter en framgångsrik cachingdag och en vandring (16,5 km totalt) rik på upplevelser.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.