Aleklätten med omgivningar

Team H J T (Hallén, Jsson, TMR68) begav sig denna lördag ut på en tur norr om Kungälv för att leta burk. Strax efter att vi anlänt till Kungälvsområdet publicerades en ny cache, ”Dösebacka dammarna”, vi hade mycket väl kunnat åka mot denna men valde att arbeta oss systematiskt genom burkmängden för dagen utan att göra några avvikelser för FTF-jakt. Vi började explosivt med ett dynamitförråd, som dock höll sig stabilt under vårt besök!

När denna uppvärmning var avklarad var det dags för dagens vandring i Aleklättområdet där det har etablerats ett kluster som har blivit allt mer lockande. Vi ställde geocachingmobilen i mitten av burk-området och gick därefter på stigar och i obanad terräng till burkarna.

Det skulle bli en fin vandring med riktigt bra väder, svag vind och till och med en blek mars-sol vågade visa sig under turen. Blött var det på sina ställen och ganska mycket lera – det märktes på kängor och byxor efter dagens tur.

Många av burkarna i detta område var roliga och/eller kluriga att hitta, men samtliga låg på mycket goda koordinater.

Jag har hört talas om kalenderbitare, men en burkbitare?

Under turen kom vi även upp på ett fornborgsberg – med den tillhörande cachen Aleklätten. I cachebeskrivningen anges att det inte finns några spår av borgen idag, men nog tyckte jag mig se en del rester av vallar den väg vi tog uppför berget. På toppen fick vi en belöning i form av lite lunch-fika.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi tog oss ned från berget och hamnade vid en liten soptipp där det visade sig att TMR68 till min stora förvåning intresserade sig för kaffe!

Kaffetörstig TMR68

Efter att vårt huvudområde tömts på loggbara cacher drog vi oss något söder ut igen, till en trakt där jag redan loggat det mesta men det fanns en del ströburkar kvar. TMR68 fick här ett antal bonusburkar, men så även Jsson om än färre. När man redan loggat en burk kan man sätta sig på en mossig sten och se på skådespelet….

Skall dom hitta burken?

Under dagen hade vi ofta sett Göta älv i fjärran. När vi till sist närmade oss Marberget kom vi i direktkontakt med vattnet. Detta är historiska marker där det finns en berättelse om att nordens tre kungar träffades här 1101. Strandlinjen här var givetvis perfekt för den tidens båtar som kunde dras upp från älven på strandängen. Ett litteraturtips för den som vill veta mer om medeltiden i Kungälvsområdet är att införskaffa boken ”Linge, Lars (red.), Nordiska möten: antologi utgiven av Föreningen Kungälvs musei vänner till 900-årsjubileet av trekungamötet i Kungälv 1101, Fören. Kungälvs musei vänner, Kungälv, 2001″.

Strandängarna vid Marberget
Ångbåtsbryggan, en lämning från den tiden då Göta älv var en viktig transportled för gårdarna utmed älven.

I området fanns det numera tre burkar, den gamla burken på toppen av fornborgsberget som jag loggade 2010 edan var nu arkiverad, men till områden som Marberget återvänder man gärna!

Jsson på väg upp mot fornborgen, skall hon lyckas passera genom vallen framför henne?

Utsikten från toppen av berget är verkligen fantastisk.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Dagen avrundades med en serie cacher i Dösebacka, däribland den nya cachen som det berättades om i inledningen av dagens inlägg. Solen hade nu försvunnit och det blev snabbt allt mörkare. De sista loggarna fick skrivas i ficklampans sken.

Turen på Aleklätten tog längre tid än vad vi tänkte oss så knappt halva den lista Jsson upprättat för dagen avverkades, men å andra sidan fick vi flera fina vandringar på totalt lite över 25 kilometer, alltså en på alla sätt lyckad dag.