Geocaching och Challenge FTL i Ny Ålesund!

Land i sikte!

Framför oss syntes byggnader och mystiska antenner, det var orten Ny Ålesund, till största delen befolkad av forskare. Där fanns även ett riktigt kluster av burkar, hela två stycken väntade på en utsvulten Hallén!

Det första som möter besökaren är en tydlig skylt, jag gillar verkligen att man sätter ut koordinaterna på skyltarna i denna trakt!
Nej, det fanns ingen nano på detta tåg! Tur var väl det då området var ”avlyst” det pågick forskning överallt kring tåget – man fick inte lov att gå utanför vägarna!
Stanna på vägen! Det gjorde jag väl, nästan hela tiden…
Det fanns inte många hus i denna lilla by!
Världens nordligaste postkontor!!
Vem är nu detta då….?
Lejon?
Förklarar saken!
Hit men inte längre!

För att någorlunda smidigt kunna logga burkarna i Ny Ålesund lät jag de fyra grupperna med guidade visningar av orten passera bort mot de kinesiska lejonen och vidare bort mot masterna där luftskeppen förtöjdes under tidigt 1900-tal. Det blev därmed lite lugnare vid den lilla butiken där den den första burken låg gömd invid en pelare under huset. En mugglare hade lyckats parkera en cykel med dragkärra vid cachen så jag fick smyga för att inte bli misstänkt vara Ny Ålesunds första cykeltjuv genom tiderna!

Jag hade all anledning att känna mig nöjd, nytt personligt nordligt rekord var satt vid N 78° 55.514.

Inte långt bort fanns ännu en burk, den lämnade mig inte någon ro – vidare – vidare – mot nästa burk! På väg dit fick jag se något hemskt, det pågick en fruktansvärd misshandel av en stackars rund varelse som hjälplös kastades omkring på marken. Det var besättningen på båten och guiderna som utkämpade någon slags blodig ritual där det gällde att mest framgångsrikt sparka på det lilla runda djuret! Mycket upprörande! Men jag hade inte tid att stoppa vansinnet så jag lät mugglarna fortsätta med sin vidriga syssla – jag gick mot utkanten av byn…

Det blev lite svårare än jag trodde att hitta burk nummer två i Ny Ålesund, men slutligen hittades den, det var jag som gjort det svårare än nödvändigt. I själva verket var det en högst normal filmburk som borde ha hittats lätt. Nu hade jag inte någon panik, det var gott om tid och jag kunde höra hur misshandeln av läderdjuret fortgick, så då var ju besättningen kvar i land – betryggande!

För andra gången på bara en kvart hade jag satt nytt personligt nordligt rekord!

Nytt nordligt rekord: N 78° 55.603.

Nu var den betydelsefulla delen av besöket avklarad, det jag via båtfärder och isbjörnsstudier kämpat mig mot allt sedan avfärden med Nordstjernen i tisdags. Cacherna i Ny Ålesund var inte märkvärdiga, men vägen dit var å andra sidan så fantastisk att även en logg av en filmburk lyftes till nya nivåer!

Men det fanns en gps-relaterad aktivitet kvar i Ny Ålesund. Som ni vet har vi något nytt (som en del föraktar) nämligen Challenge. I orten fanns två sådana, ologgade dessutom. Då jag hade gott om tid bestämde jag mig för att logga ”The world’s MOST-NORTHERN post office – Ny Alesund”. Uppgiften var enkel, bara fota sig själv vid det lilla postkontoret. Koordinaterna för uppgiften ledde dock till hamnen, men jag bestämde mig för att ta bilden där postkontoret var beläget!! Det blev en FTL. Den andra, också ologgade, uppgiften gick ut på att man skulle hålla upp en isbjörn (leksak bör väl tilläggas) och fota sig vid Amundsen statyn. Att gå in i affären och köpa en leksaksbjörn bara för en Challenge – nej så långt är jag inte beredd att gå för en FTL.

100% av cacherna var alltså plockade – ett gott arbete! Nu kunde jag sova gott sista natten på fartyget på väg tillbaka mot Longyearbyen dit vi skulle anlända vid lunch fredag den 10:e augusti. Resan närmade sig sitt slut.