Lilliehöökbreen

Under natten stävade Nordstjernen söderut igen och vi vaktande torsdag den 9:e augusti när fartyget var på väg in i Krossfjorden. Framför stäven tornade nu Lilliehöökbreen upp sig, en glaciär som är 25 kilometer lång och 8 kilometer bred. Namnet har den fått av den svenska upptäckaren Gustaf Bertil Lilliehöök som arbetade i området 1861.

Idag skulle vi inte gå iland, det skulle istället bli en kryssning i småbåtar invid glaciären. Redan innan vi kommit ned till båtarna hörde man åsklika dån och såg vita moln av iskristaller när det mäktiga istäcket kalvade ut i fjorden. Mäktigt men samtidigt lite skrämmande att tänka på att det snart var dags att närma sig denna vägg av is i en liten båt!

Båtarna förbereds för avfärd.
Man är l i t e n invid isen…!
Det är början av augusti – mössa, vantar och skoteroverall – i en liten båt – ändå ser den här gubben inte helt missnöjd ut. Något måste vara fel!
Vårt ”moderskepp” låg insvept i dis och isberg!

Det föll åtskilliga ton is från glaciären under den halvtimma som båtfärden varade. Det är mäktig, det är storslaget och man bör inte vara för nära…

Strax före lunchtid var vi färdiga med förmiddagens aktivitet och ”satte segel” och tog sikte på eftermiddagens riktiga höjdpunkt, något jag längtat efter…