En tur till Shire – eller var det Orust….?

Det var sannerligen vinter när man klev ut från cachingbasen vid halvsjutiden idag på förmiddagen, minus 6,5 grader! Vid sju startade dagens tur från en närbelägen cachingbas där peg54321, jsson och TMR68 slöt upp. Vi hade satt som mål att plocka en del burk på Orust, samt några på Tjörn och några i Stenungsund.

Tjörnbron

Landskapet var fruset, men vi var ändå synnerligen framgångsrika i att plocka burkarna i ”Ö promenaden”, som var en trevlig cacheserie.

Utsikt

Innan den cirka fem kilometer långa turen avslutades tog jag och TMR68 oss ända till ”View to Hawaii” där spelade lättklädda damer på gitarrer som någon hade kört i 90 grader…. Det var hett och livligt, för några sekunder, sedan trädde man åter ut i iskylan igen.

Hawaii

Normalt brukar våra turer vara arbetsläger där man jagar burk tills dess man stupar! Men denna dag hamnade vi hemma hos en släkting till jsson, det blev kaffe med bullar och kakor och inköp av honung!! Nu började det likna mugglaraktiviteter. Mugglarsläktningen togs därefter med till Böne-Pers grotta, en fantastisk plats där en man med det ädla namnet Per gömde sig undan länsman efter att han stulit en säck bönor! Det var ett äventyr att ta sig fram till gömstället och mugglaren som skulle få uppleva geocaching hade inga möjligheter att ta sig ända fram. Det krävdes team-work för att ens komma i närheten av burken!

Böne Pers grotta

Informationstavlan nedanför berget hade följande att berätta:

”Rakt bakom skylten, en bit upp i berget, skymtar ett svart hål. Det är ingången till Flågbergs kyrka, en 30 meter djup grotta med förgreningar under nedrasade klippblock. Kanske var det ekot i grottorna som fick människor att kalla dem kyrkor. Allt glimmer i väggarna har förmodligen förstärkt ryktet. Det återkastar ljus från sol och måne som letar sig in, och framkallar en märklig stämning.

Grottan har ett annat namn, Pers hål. I trakten levde en bonde vid namn Per Andersson, född i Lilla Huseby 1775. Enligt traditionen stal han en säck med bönor någon gång i 25-årsåldern och gömde sig undan ordningsmakten här i Flågbergs kyrka. Efter det fick han öknamnet Böne-Per och grottan blev Pers hål.”

Från toppen av berget hade man en minst sagt strålande utsikt över dalen nedanför.

Utsikt från Fornborgen

Utsikt från fornborgen

Utsikt från fornborgen

Nu kanske vi skulle börja jaga burk igen? Jodå, en burk blev det, sedan hem till ytterligare en släkting för ännu mera kaffe med kakor! Nu var det inte en mugglarresa längre det var en färd i släktingarnas land, ungefär som upptakten till ”Sagan om ringen”!

Allt medan vi samtalade över kakfaten gick klockan och vi fördes allt närmare solnedgången. Slutligen kom vi dock iväg igen, ut på lite burkjakt.

Frusen damm

Efter loggning av några ströburkar gav vi oss på ”Vandring Nösund”, en slinga med elva burkar. Turen gick mest genom skogsmark på småstigar och grusvägar, ganska lättframkomlig terräng vilket var bra då det hann bli mörkt redan vid de första burkarna. Cacherna gick genomgående lätt att hitta även i den mörka decembernatten.

Nattcaching

Nattcaching vid en lite speciell cache – en hink i ett träd! En P-vakt överser det hela och utsatte Hallén för påtryckningar att konvertera till den yrkeskåren, även TMR68 hade sådana otäcka tendenser (vem vet vad jultomten kommer med till honom…), men ni kan vara lugna, Hallén gick inte över till P-vaktskåren, det trodde jag framgått av slutet på ett tidigare inlägg… Att synas i mörkret då? Det behövs givetvis på en väg, men då förlitar jag mig på min trofasta Rebel 90 ALX-76R91L och den fungerar utmärkt i trafiken!!

Efter fullgjord vandring och plockad final började återresan mot Göteborg. Givetvis tog vi ytterligare några burkar på vägen hem, bland andra den något besvärliga ”FAD 2010 – Tjörn (step eight)” som visades sig mycket svår i mörkret. Dagens sista burk blev en multi, ”Vita fläcken”, trötta kunde vi nu återvända till våra cachingbaser med det för denna grupp blygsamma resultatet 35 hittade burkar under en heldag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.