Resa till Kiev med event vid Babij Jar

Det finns resor och det finns resor, detta var verkligen en resa vi gav oss ut på! De sista skälvande timmarna av februari månad ägnades åt en tågresa upp till Stockholm och Arlanda flygplats där jag, och några timmar senare även TMR68 intog ett av flygplatsens hotell. Strax innan gryningen samlades sedan geocachare i mängd i terminal 5 för att göra sig redo inför flygningen mot Riga och så vidare mot Kiev.

Geocachare på Arlanda

Det var en stor grupp på något över 30 personer som reste från Stockholm, ytterligare ett gäng kom sedan från Köpenhamn och anslöt i Riga. När gruppen var fulltalig var vi 40 personer, tungt beväpnade med laddade gps:er som marscherade in i Ukraina!

Samling på Kievs flygplats.
Samling på Kievs flygplats.

Vid en första anblick kanske det såg ut som en ”normal” turistgrupp som äntrade bussen vid flygplatsen. Men den som tittade närmare efter insåg att det fanns ovanligt mycket teknisk utrustning i händerna, runt halsen och hängande från packningen. Det var en välutrustad grupp.

Det första vi skulle få vara med om var en guidad stadsrundtur. Den blev nog längre än vad några hade väntat sig och vi fick börja med ett par stopp vid platser utan några burkar!!

Turister?
Turister?
Här bor några hundra tusen personer i Kiev...
Här bor några hundra tusen personer i Kiev…
I brist på cacher får man fotografera monument.
I brist på cacher får man fotografera monument.
Några valde att titta på träd!
Några valde att titta på träd!
Över oss vakade monumentet över det stora fosterländska kriget.
Över oss vakade monumentet över det stora fosterländska kriget.

När bussen rullat lite närmare centrum började det dyka upp lockande symboler på våra gps:er, alla var nu riktigt sugna på en första logg i Ukraina, men det skulle visa sig lättare att drömma om än att förverkliga! När vi stannade vid klostret St. Michaels skulle guiden få erfara att detta inte var en normal turistgrupp som snällt följde hennes ledning genom gatorna! Hon var på väg in mot klostret, hela gruppen däremot avvek 30 meter mot ”St. Michael’s Monastery and the Holodomor Monument”! Hon såg förfärad ut! Tyvärr var detta en marknära cache, begravd under en rejäl snövall. Vi var därför tvungna att ge upp och följa med in i den religiösa anläggningen. Inne i kyrkan fick man inte tala, men när vår grupp klivit in genom dörrarna hördes mängder av pip, pip, pip – ingen hade någon mottagning. Man kan alltså säga att det var en plats helt utan kontakt med de högre makterna!

Kyrka

Vår tur fortsatte genom den gamla staden och snart var det dags för nästa stopp. Där ansåg guiden att vi skulle gå upp till toppen av trapporna för att bese kyrkan och utsikten, men av någon konstig anledning stannade alla längst ned och rotade runt i snön.

40 burkletare på ett ställe, ändå hittades inte burken!
40 burkletare på ett ställe, ändå hittades inte burken!

Snön och isen ställde till det även här, ”Saint Andrew’s Church” cachen gick inte att hitta trotts den gigantiska stryka som fanns till förfogande. Detta började bli lite irriterande, tyckte nog många av oss! Nästa möjlighet som öppnade sig framför oss var ”St. Sophia Cathedral and the Statue of Bogdan”. Den skulle vara snösäker, ändå hittade vi inte något – tre DNF loggar på kort tid, detta bådar inte gott tänkte jag!

Hur många geocachare behövs för att hitta en nano?
Hur många geocachare behövs för att hitta en nano?

Slutligen var bussturen över och vi anlände till hotellet, snabbt in med packningen för att hinna till återsamlingen i lobbyn. Vi skulle nu bege oss till vårt event. När den stora gruppen gick ned för backen från hotellet och styrde stegen mot tunnelbanan låg ännu en burk framför oss och denna gång fanns det verkligen en burk, vår första i Ukraina blev ”The Party’s Over (Kyiv Metro Series)”.

Första loggen i Ukraina är säkrad!
Första loggen i Ukraina är säkrad!

Det var verkligen på tiden att en burk hittades! Nu kunde vi kliva ned i underjorden och färdas några kilometer ut från centrum för att besöka Babij Jar och vårt event ”Remembrance”. Det kom inte några lokala burkjägare, men vi var ändå så många så det blev ett ganska ”normalt” event ändå.

Tunnelbanan

Babij Jar är verkligen en otäck plats, där slaktade tyskarna tusentals människor under upptakten av förintelsen. NE skriver följande:

Babij Jar [ba´bij ja´r], ravin i utkanten av Kiev, Ukraina, platsen för ett massmord på judar. Under andra världskrigets tyska fälttåg mot Sovjetunionen hade de civila ockupationsmyndigheterna ansvaret för judeutrotningen. Då tsartidens antisemitism ännu var levande i sovjetsamhället skedde utrotningen ofta med lokalbefolkningens medgivande, ibland med dess bistånd. Särskilt beryktat blev nazisternas mord på ca 50 000 judar i Babij Jar i september 1941. Fram till 1943 fanns här ett koncentrationsläger, i vilket ytterligare minst 50 000, mest judar men även andra sovjetmedborgare, dödades.

Under 1960-talets tövädersperiod skrev den ryske poeten Jevgenij Jevtusjenko en känd dikt om massakern i Babij Jar och om de ryska antisemiternas indirekta skuld.

År 1976 uppfördes ett monument vid Babij Jar som en hyllning till de icke-judiska sovjetmedborgare som avrättats vid Babij Jar. Det dröjde till 1991 innan en kompletterande inskription klargjorde att merparten av offren varit judar.

Litteraturanvisning

R. Sheldon, ”The Transformations of Babi Yar”, i T.L. Thompson & R. Sheldon (utg.), Soviet Society and Culture (1988).”

Källa: Babij Jar. http://www.ne.se.ezproxy.ub.gu.se/lang/babij-jar, Nationalencyklopedin, hämtad 2013-03-05.

Monumentet över masakern.
Monumentet över massakern.

Monument

När eventet var över splittrades den stora gruppen i två, en som ville gå och äta och en som tänkte försöka sig på den multi som startade vid monumentet, ”Babi Yar – KIEV”. Givetvis lockades jag av möjligheten till en tredje logg i Ukraina så jag hängde med på jakten.

Men någon final hittade vi inte..
Men någon final hittade vi inte..

Jakten på multin slutade i ett fullständigt misslyckande. I ett försök att slicka våra sår gav vi oss istället på ”St. Cyril’s church” men även där blev det en DNF i den snörika terrängen.

Efter en omfattande snöröjning mellan träden fick vi se oss besegrade.
Efter en omfattande snöröjning mellan träden fick vi se oss besegrade.

Vi återvände nu in mot centrum och det fick bli en välbehövlig bit mat. Därefter gav jag mig på nytt ut på jakt, denna gång med ny energi och tillsammans med TMR68 och Sisjötrollen. Tillsammans gjorde vi en liten runda i centrum och lyckades plocka sju burkar. Under avslutningen av vår runda träffade vi på ännu en grupp (inte helt oväntat) vilket resulterade i fyra loggade mystar dessutom! Nöjda kunde vi därefter återvända till hotellet för lite vila inför de storslagna äventyr som väntade under lördagen!

Kiev på kvällen.
Kiev på kvällen.
Lenin vakar ännu över gatan och dess mystar!
Lenin vakar ännu över gatan och dess mystar!
Universitetet i rött ljus.
Universitetet i rött ljus.