Qaqortoq & Hvalsø

Detta bildspel kräver JavaScript.

En halvtimma före utsatt tid nådde MS Fram till den lilla orten Qaqortoq i södra Grönland. Det är alltid trevligt med lite extra tid då det fanns ett helt kluster av burkar på orten – två traditionella och en Earth Cache.

Det var med spänning jag granskade hamninloppet, den stora parabolantennen till vänster i bild visade vägen mot den första burken jag planerat in!
Det var med spänning jag granskade hamninloppet, den stora parabolantennen på berget till vänster i bild visade vägen mot den första burken jag planerat in!
Är du redo?
Är du redo?

Kajen var fylld av nyfikna invånare, MS Fram var det första passagerarfartyget som anlände detta år så det fanns en viss förväntan. Några invånare plockade fram varor till försäljning…

Nyfikna barn samlas på kajen.
Nyfikna barn samlas på kajen.

Färgglada hus

FRAM
Dags att lämna fartyget!

GPS:en hittade snabbt sin plats på jorden och jag klev iväg genom den lilla orten i god Hallén-fart, lycklig över att åter ha stabil mark under fötterna och lite yta att röra mig på!

Ortens centrum och stora seeärdhe(!?) passerades snabbt...
Ortens centrum och stora sevärdhet(!?) passerades snabbt…

Jag tog mig via några smågator – med betoning på små – upp mot berget. Där fick jag ta till lite kreativa metoder för att tvinga mig förbi en märklig uppbyggd trätrappa som lyckades blockera min väg, men det gick att ta sig under på ett bar ställen. Turen mot toppen kunde då fortsätta.

IMG_2417
På andra sidan bebyggelsen och en bit bort ligger nästa burk och ruvar…

En bit nedanför låg alla husen och fartyget, men jag fortsatte in mellan bergen – där gjorde jag också mitt första fynd på Grönland, ”Lille Snegls Øre (Young Snails Ear)”.

Nog har man anledning att vara glad, ett nytt "land" är erövrat!
Nog har man anledning att vara glad, ett nytt ”land” är erövrat!

Ingen rast och ingen ro, bara att fortsätta ned för berget igen, igenom samhället och vidare upp mot nästa berg.

Det har inte förekommit någon inspektion av bilarna på Grönland de senaste tio åren och det märks...
Det har inte förekommit någon inspektion av bilarna på Grönland de senaste tio åren och det märks…
Kanske skall man akta sig för björnar i denna trakt?
Kanske skall man akta sig för björnar i denna trakt?

Väggmålningen fick mig att fundera på om det kanske rent av fanns björn i trakten, men dessa funderingar slogs bort och jag fortsatte upp mot berget, en bra bit förbi bebyggelsen.

Åt ena hållet såg man hus.
Åt ena hållet såg man hus.
Åt andra hållet låg vildmarken.
Åt andra hållet låg vildmarken.

Det var inte några problem att hitta burken, ”Snegleland (A Snails Country)”, så jag kunde nöjd signera loggboken och njuta av det storslagna landskapet.

Dagens andra burk är säkrad!
Dagens andra burk är säkrad!

Utsikt

Nu bar det av nedför backarna till Earth Cachen ”Stone & Man” där jag tror att all information blev insamlad, vi får se om loggen kan godkännas! Vilken härlig eftermiddag, tre loggar inom loppet av ett par timmar i detta jungfruliga rike. Belåten återvände jag ombord lite senare för att smälta dagens fångst.

_MG_2506

_MG_2513

_MG_2516

Efter en god trerätters middag ombord på MS Fram uppenbarade sig nästa fjord framför fartyget.

_MG_2529

Inne i fjorden ligger Hvalsø, en mycket speciell plats från vikingatid och medeltid.

_MG_2534

De stora portarna på fartyget öppnades och de små landningsbåtarna sattes i sjön. Snart var det dags att gå ned på däck två för att förbereda landstigningen.

_MG_2546

Guiderna hade gevär med sig… det betyder att det kan finnas nallar i området!

_MG_2543

Nära stranden i skuggan av det stora berget ligger en mycket välbevarad kyrka. Byggnaden är från 1300-talet men platsen koloniserades redan under slutet av 900-talet. Kring kyrkan ligger imponerande lämningar av en stormansgård, något liknande kan man inte se på andra platser i norden – det var verkligen som att kliva in i det förflutna, då går Hallén som i ett lyckorus!! Den sista skriftliga uppgiften från denna plats är från 1408, därefter försvann invånarna. Exakt vad som hänt med befolkningen diskuteras intensivt. Var det klimatförändringar? Var det en farsot? Var det krig? Eller kanske en kombination av många påfrestningar som tillslut knäckte invånarna på denna utsatta plats vid världens ände.

Hvalsö kyrka

Hvalsö kyrka och MS Fram

Lämningar av gården.
Lämningar av gården.

En magiskt vacker kväll som denna var upplevelsen överväldigande. Jag höll mig kvar i området in i det längsta, först när de yttre beväpnade vaktposterna började att dra sig tillbaka gick jag mig mot båten för att återvända till ”moderskeppet”. Jag fick också fångat stillheten kring ruinerna utan människor i bild. Nu gör de lågupplösta jpeg för internet inte full rättvisa åt upplevelsen, men det går att ana det otroliga ljusförhållanden som rådde!

Landningsbåtar

Denna fina kväll kunde man stanna kvar länge ute på däck och njuta av landskapet, men detta besök vid Hvalsø kommer jag att räkna som en av resans verkligt stora upplevelser.