Burkarna i den svarta dalen

Idag skulle det bli en liten utflykt norrut, mot Svartedalen tillsammans med TMR68. Vi skulle rensa lite i området när nu Ingabo ägnar sig åt eventfrossa på Island. Det finns en liten power trail i området (som Ingabo redan loggat), men än mer lockande var givetvis en vandringsslinga som också vuxit fram i skogslandskapet (som Ingabo ännu inte loggat…).

På väg in i området passade vi givetvis på att plocka lite andra burkar som låg utmed vägen. ”Bohusleden – Grandalen” blev dagens första burk och den följdes av ”Blackvalley#1” och ”Hojiz får Hage”. Vi hade nu nått in i Svartedalens skogar och där skulle vi verkligen få en överraskning vid ”Moderna hällristningar i Svartedalen”, en helt otroligt modern lämning efter George Gustavsson som levde här 1899-1985 och knackade in sina egna ristningar och berättelser i berget.

Hällristning1

Hällristning2

Hällristning3

Hällristning4

Vilken plats! En av dagens höjdpunkter, för att inte säga oväntade händelser, geocaching när den är som bäst. Själva plastburken gav oss sedan en del huvudbry innan jag gick ut för att hitta det som fanns inne – inte för att någon blev så mycket klokare av den upplysningen….

När vi var nöjda med att titta på hällristningarna begav vi oss av mot Stora Holmevattnet där vi först loggade cachen vid badplatsen innan det var dags att gå ut på en runda kring sjön. När vi körde in i området tappade min nya gps helt kontakten med satelliterna, samma sak inträffade även senare under dagen, undrar om det beror på miljön i Svartedalen eller om det finns någon bugg i maskinen – och jag talar inte om en TB… Serien ”Sju sjöar” är en riktigt trevlig tur om 15 cacher plus en final, allt i mycket vacker natur kring Stora Holmevattnet.

Stora Holmevattnet

Stora Holmevattnet

Biotopskydd

Titta en skatt!

Titta en skatt!

Utmed vandringsleden kring sjön låg en cache som funnits där långt innan serien kom till, ”Holmevattens kyrka”, ytterligare en riktigt fin upplevelse under dagens tur. I ett område med stora klippblock letade vi upp ingången till denna ”kyrka”, alltså en grotta. Den finns med i en lista över grottor i Västra Götalands län som länsstyrelsen upprättat och beskrivs där på följande sätt:

50.
Holmevattnets kyrka
Grottyp:
Blockgrotta
Värdeklassificering:
V2, R2, S2.
Läge:
Från Jörlanda ca 1 mil O och avtag mot Buskär. Innan Buskär avtag på nybyggd väg V mot Svärtevatten där vägen slutar. Följ stig N 400 m till grottan.
Ek. karta: 071 74
Koordinater: 643557/127158
Omgivning:
Grottan är belägen invid vandringsled i naturskön och sjönk terräng. Berggrunden är en grå, homogen gnejs bildad ur magmatiska djupbergarter.
Grottbildning:
Grottan är 9 m lång, 5 m bred och frihöjden uppgår till 3 m som mest. Två stycken större block bildar grottak. Urberget i området är mycket kraftigt uppsprucket och hårt vittrat och det förekommer fler, mindre grotthål runt grottan.
Genes:
Grottan har bildats dels av den på platsen uppspruckna berggrunden. Blocktaket uppvisar dock abrasionsytor som avviker från väggarnas grövre struktur, vilket tyder på att blocket transporterats och avhyvlats av inlandsisen.
Vetenskapligt värde:
V2. Abrasionsytorna är av visst intresse, dock bidrar inte grottan i övrigt till högre värde.
Rekreativt värde:
R2. Omgivningarna är tilltalande men i övrigt är grottan relativt liten.
Skyddsbehov: Ett visst sådant föreligger. S2.
Inne i grottan.

Inne i grottan.

Det är inte ofta man träffar på så här tydliga waypoints, såg den både på gps:en och IRL!

Det är inte ofta man träffar på så här tydliga waypoints, såg den både på gps:en och IRL!

Turen kring sjön var 6,79 kilometer lång och när den var avklarad och finalen i serien loggad rullade vi iväg mot den första etappen av ”Svartedalen PT”. Det är en powertrail om 42 cacher, inte lika lättloggat som vissa andra serier vi besökt, men i huvudsak var det granar man ska skulle söka efter – vilket ibland kan vara oväntat svårt!

Utmed trailen.

Utmed trailen.

Första etappen tog oss från nummer 1 till 10. Därefter gjorde vi en avstickare mot ”Nöden har ingen lag”, Das Cache skulle väl tysken säga…

Das Cache

De små skogsvägarna var avspärrade med bommar så det blev en vandring bland mygg, älgflugor och hästflugor mot ”Marinas Minne”, ”Svartedalen” och ”Holmevatten”.

Svartedalen

Dator

Vår tur fortsatte sedan åter ut på de små vägarna mot ”Noll av intresse”, som ändå var av intresse då det fanns en fin liten burk att logga! ”FAD 2005 – Svartedalen (step three)”, ”Bottenstugan i Svartedalen” och ”Campsite” kunde sedan loggas vi lite bilåkande och lite kortare promenader. När vi sedan nådde fram till ”Svartedalen Power House” bröts vår framgångssaga denna dag och vi tvingades ge upp efter ett långvarigt sökande. Vi har en idé om var cachen är placerad, men vi får återkomma lite bättre rustade för den uppgiften.

Power House i Svartedalen.

Power House i Svartedalen.

Även vid ”Vattenstenen” var det nära en DNF, men i sista ögonblicket hittades cachen! På lite småvägar tog vi oss därefter mot ”11-11-11” och ”12-12-12”, den senare cachen erbjöd lite mer motstånd då vi först trodde att ett kärr måste passeras, men en blick på kartan visade att det inte var nödvändigt. Som avrundning på denna avstickare från power trailen blev Strövargodis 1 och 2.

Bohusleden

Nu väntade åter det hårda arbetet med att rensa powertrailen! Vi tog oss an uppgiften att finna nummer 11 till 42, alltså resten av denna serie.

Vad är det för grönt som lyser inne i jordkällaren...?

Vad är det för grönt som lyser inne i jordkällaren…?

Här fanns ingen cache, men namnet passade väl med tanke på hur flertalet burkar var placerade!

Här fanns ingen cache, men namnet passade väl med tanke på hur flertalet burkar var placerade!

Arbetet med att klara av serien rullade på bra, ibland fick vi ganska lång söktid för att vara en PT men samtliga burkar hittades och då är vi nöjda!

När sista cachen i serien var loggad började vi hemfärden. En sista burk för dagen skulle det dock bli vid ”Bryggan” nere vid Göta älv som makligt flöt fram och erbjöd en vacker avslutande vy denna intensiva cachingdag som resulterat i 80 hittade cacher.

Göta älv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: