Mot Norges sydligaste stad

Dags att åka utomlands? Nej, faktiskt inte! Men det skall idag handla om ett besök i det som före 1658 var Norges sydligaste stad Kungahälla och Kungälv. Det blev därför den omogna bussen (Grön Express) norrut med avstigning vid Eriksdal som ligger omedelbart före gränsen mellan Göteborg och Kungälv, alltså åkte jag på Göteborgskortet hela vägen. Mitt första mål var att besöka Rödbo Kyrkas nya cache med samma namn.

Rödby

Inga kyrkomugglare syntes till, det var faktiskt riktigt dött omkring begravningsplatsen (ursäkta…) Burken var därmed snart funnen och signerad och jag kunde rikta in vandringen åt rätt håll, det vill säga i riktning mot Bohus fästning och Kungälvs centrum.

Bohus fästning

Bohus fästning är alltid lika imponerande. Höjden invid älven har sedan 1308 bevakats av tinnar och torn, dessutom har fästningen aldrig erövrats i strid, det är verkligen ovanligt att en fästning under mer än än 300 år motstår varje stormningsförsök!

Det gäller att se upp!

Det gäller att se upp!

Mitt mål var nu ”Kungälvsstafetten #4 Kungälvs hamn”, någon större aktivitet var det dock inte i hamnen – rättare sagt – ingen aktivitet alls.

Var är båtarna?

Var är båtarna?

Här gällde det att se upp igen, det kan komma kälkar farande!

Här gällde det att se upp igen, det kan komma kälkar farande!

Nu blir jag riktigt orolig...!

Nu blir jag riktigt orolig…!

Min Kungälvsvandring gick nu vidare mot ”Mimers”, ”Tennis Hallen”, ”Vit entre’” och ”W” som alla var snabba och lätta burkar att finna. Värre var det med cachen ”Karantän” där jag ägnade en lång stund åt sökandet efter en nano under några brunnslock i gräset, men ingen nano ville visa sig så jag fick avbryta – kunde inte lägga hela dagen på denna burk!

DNF...

DNF…

Denna DNF var början på en mindre ärofull del av vandringen, det blev misslyckade besök vid ”Hasselsnåret” och ”Svarta Floget” innan lyckan vände vid ”Ytterby vattentorn”.

Ibland blir man glad vid vattentorn - framförallt när man hittar burken!

Ibland blir man glad vid vattentorn – framförallt när man hittar burken!

Efter viss möda hittade jag fram till den fina utsiktspunkten vid cachen ”Iskallan”, det var rejäla branter på sina ställen ute i denna skog och när jag väl kom ned mot en väg möttes jag av ilskna plakat som annonserade privat område med skällande hundar i bakgrunden, men då fanns det lyckligtvis lite mer inbjudande terräng som möjliggjorde en kringgående rörelse.

Vacker utsikt!

Vacker utsikt!

Jag tog mig nu ned mot ”Kastellegårdsvägens kolonilotter” men där var så mycket mugglaraktivitet att jag snabbt avbröt sökandet för att inte röja burken. Istället gick jag med långa kliv mot ett av dagens huvudmål ”Österut vid älven”, inte för att själva burken är speciell utan för att platsen är speciell. Cachen är placerad vid den så kallade Klosterkullen där det funnits kloster och kanske en borg/kastal i ännu äldre tid, den låg då i utkanten av Kungahälla som var den sydligaste staden i Norge. Staden kom någon gång mellan 1050 och 1080 burkar det sägas idag. Troligen som en följd av den intensiva handel som redan bedrevs på älven. Nästan samtidigt växte Lödöse (som jag besökte förra fredagen) upp och båda städerna tillhörde inledningsvis det norska riket. När Lödöse på okända vägar blivit svenskt var Kungahälla den viktigaste av de norska städerna i den södra delen av Vikenområdet. Delar av stadens administration lämnade staden när Bohus fästning stod färdig några år in på 1300-talet. Även själva staden flyttades 1613 till området nedanför fästningen men då hade Bohus fästning redan existerat i drygt 300 år.

Så här tänker man sig att staden kan ha sett ut.

Så här tänker man sig att staden kan ha sett ut.

Idag krävs det mer än fantasi för att föreställa sig Kungahälla på denna plats!

Idag krävs det mer än fantasi för att föreställa sig Kungahälla på denna plats!

Det är inte mycket kvar av klostret heller!

Det är inte mycket kvar av klostret heller!

En rekonstruktion av klostret på en av informationsskyltarna.

En rekonstruktion av klostret på en av informationsskyltarna.

När jag lämnat Klosterkullen gick jag genom det fina området invid Kastellgården.

Vy mot Klosterkullen.

Vy mot Klosterkullen.

Kastellgårdens anställda under 1930-talet.

Kastellgårdens anställda under 1930-talet.

Det blev en liten transportsträcka bort mot ”Kalles cache” som fick avsluta dagens burkjakt. Med ett par minuters marginal hann jag sedan till bussen vid Ytterby station och var snart tillbaka vid cachingbasens portar för att börja planera inför nästa bukletar tur.

Som trogna läsare av bloggen säkert märkt plockades ingen burk igår, därmed kommer jag alltså inte att vara med i jakten på att plocka en burk varje dag under augusti groundspeak utlyst som någon slags utmaning denna månad. Det kommer för mig att vara helt omöjligt att plocka en om dagen de närmaste veckorna, det enda man får för mödan är souvenirs som jag inte ägnar något intresse ändå. Det finns långt viktigare mål att uppnå – att logga en burk till, till exempel….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: