I vildsvinens land – Onsala

Förra sommaren gjorde TMR68 och Hallén ett försök att rensa upp på Onsalahalvön strax söder om Göteborg. Vi kom då ungefär halvägs! Det finns en ganska hög andel burkar som kräver både tid och kraft att logga, det är ett område som är fyllt av skogar, kärr, klippor och många täta enbusksnår. Idag lördag var det dags för ett nytt försök och vi rullade söderut mot dagens första burk ”På andra sidan – TB Race cache”, det blev en promenad i skogen, bitvis tappade vi bort stigen (eller snarare den övervuxna vägen) men burken hittades och vi fortsatte nöjda mot ”Det onda ögat” som visade sig vara en fartkamera, efter lite trixande kunde även denna burks logg signeras.

På väg ut på uppdrag...

På väg ut på uppdrag…

Ett viktigt stopp utmed vår väg var ”I C U.” utanför j-annies cachingbas. På vägen in stoppades vi av områdets egen kvinnliga polis (i civila kläder) det blev ett mindre förhör, men när hon hörde att vi var geocachare var det grönt ljus att fortsätta! Cacheägaren själv var dock inte hemma, han var ute och lekte mugglare i Göteborg (besökte mugglarträffen Way Out West) – bedrövligt!

Vi fick allt leta en stund, men slutligen fick jag se något som inte riktigt passade in och då var loggen snart signerad och vi fortsatte mot ”Pinaceae” också en j-annie cache och även där möttes vi av den lokala ordningsmakten, denna kvinna var inte polis till yrken som den förra men ville ha ingående information om vad som hände vid tallen! Platsen skulle tydligen vara ett tillhåll för lokala knarkhandlare och vattenskotertjyvar!! Det är nog dock mer troligt att knarkarna finns inne i de fina husen, inte vid en välstädad tall! (det sa vi dock inte till henne…) Nåväl, efter att ha slösat tid på denna nervösa mugglare hittades burken och vi kunde åter röra på oss.

Det blev framgångsrika loggar av:

* Bedagården

* Dubbla budskap

* Hembygdsgården Apelröd

Apelröd

Det var lugnt och stilla vid Apelröd vid vårt besök, men det verkar vara en livaktig hembygdsgård med stora ytor för olika aktiviteter. Det är en så kallad Kaptensgård och det var Anders Lundgren som 1811 byggde ut gården till den storlek den har idag. Han var kapten i handelsflottan

Vattentorn

Framgången fortsatte med ”Skällared vattentorn” innan vi råkade ut för dagens enda DNF vid ”Älgen”, men den har bekräftats som saknad av ägaren. När vi lämnade Älgen hörde vi ett par rejäla åskknallar i fjärran och hotfulla svarta moln närmade sig. Vi fortsatte ändå vår tur, nu skulle det bli en vandring i skogen för att försöka hitta ytterligare tre burkar.

Valda

Burkarna låg utspridda i ett ganska stort skogsområde. Vi började färden utmed en riktigt fin och bred stig, som blev smalare och allt mer osynlig för att slutligen försvinna. Därefter blev det till att gå i skogsmarken och överallt såg man spår av vildsvinens bökande. Frågan är vilket som var mest hotfullt, risken att möta en stor galt eller sugga eller åskan som rullande allt närmare. Vi krossade dock allt motstånd och gick mot ”Vallda Fornborgar #2 – Börsås/Långe mosse”, då cachen ligger utanför fornborgen och vi inte kände för att gå på en extra utflykt till toppen då åskan var hotande nära, missade vi fornborgsvallarna. Istället gick vandringen vidare genom snårskogen och snart kom åskregnet över oss, det blev minst sagt en rotblöta! Efter några hundra meter i skogen kom vi ut på en väg som kunde följas en bit innan vi åter fick bege oss in mellan träden, då var vi rejält blöta av skyfallet som vi råkade ut för. Åskan var dessutom nästan mitt över oss, inte så bra att vara ute i sådant väder men vi hade inte något annat val, det gick inte att söka skydd.

På tur i skogen!

På tur i skogen!

Vägen upp mot ”Top of Vallda” gick på en vildsvinsstig av spillningen att döma, de hade skapat en liten väg genom enbuskarna men många gånger så låga passager att man fick krypa in under buskarna. Turen blev därigenom ganska krävande och vi var ganska lättade när vi kom en bit upp i sluttningen och det blev lite mer av normal skog där man kunde gå upprätt. Väl på toppen gjorde vi ett snabbt fynd och då hade åskan dessutom dragit en bit bort så vi inte kände oss lika utsatta när vi nådde de mer höglänta områdena. Skogen var här lite vänligare och vi traskade på genom markerna för att nå fram till ”Dumpad bil i skogen”, där fanns några få rester av en bil och en lätthittad mikro. Vägen tillbaka gick sedan på riktigt fina stigar och små skogsvägar!

Dumpad bil i skogen

Dumpad bil i skogen

Efter ett par timmar i skogen och omkring 7 kilometers vandring var det nu åter dags att rulla ut på vägarna igen. I rask följd kom loggar på:

* The Oak

* Spökhuset / Haunted house

Kaptensgården "Norra Staregården"

Kaptensgården ”Norra Staregården”

* KV #62 – Onsala kyrka

Onsala kyrka

Det pågick ett mugglarevent en bit bort, alla hurrade så vi antog att det rörde sig om en begravning….

* Onsalaknyttar #2

Loggning

Dagens stora kluster av burkar uppenbarade sig nu framför oss i det lilla samhället Gottskär.

Gottskär

Samtliga burkar i området kunde loggas utan något större besvär då mugglarna ännu låg och tryckte inne i sina hålor och väntade på bättre väder.

Hamnen i Gottskär

Hamnen i Gottskär

Monument

Efter att ha framgångsrikt besegrat Gottskärs alla burkar rullade vi vidare mot ”Skogsgömman” som var lite lurig att hitta, men slutligen fick vi vår logg även där. Lite överraskade blev vi allt när en burk av Lingon – ”Backen” fanns framför oss, det var givetvis en anläggning tillhörande Friluftsfrämjandet, vilket förklarade saken! Efter lite snurrande kring vindskyddet var även denna burk hittad.

Onsala halvön har många avlånga ”tarmar” som sträcker sig ut i havet, att plocka burkarna ytterst på varje sådan tarm tar tid och kraft, men några av dessa skulle rensas idag. Vi begav oss först mot ”Spejaren”, vi fick parkera en bit bort och sedan gå utmed stranden mot cachen.

Varning för... Ja, vad är det man varnar för här egentligen?

Varning för… Ja, vad är det man varnar för här egentligen?

Det blåste ordentligt ute vid havet och när vi försökte lägga våra jackor på stenhällarna fick en sten placeras ovanpå för att de inte skulle blåsa bort!! Det underlättade att ha fria händer vid sökandet efter denna burk.

Oroligt hav

Ytterligare en bit bort erövrades även ”SXK – Skallahamn” efter en liten promenad. Därefter förflyttade vi oss mot nästa lämpliga parkering för att ta hand om ytterligare en ”tarm”.

Det var inte helt lätt att hitta en bra väg fram till ingången till naturområdet, men när det var ordnat så kunde vi följa en fin liten väg genom landskapet ut mot ”SXK – Mönster”, den sista biten gick dock i helt väglöst land över klippor och genom snår.

Mönster

Det fanns oväntat en del hus här ute, antagligen är båt deras viktigaste transportmedel! Vi gick nu vidare över klippor och lite mindre sankmarker för att även erövra den yttersta av burkarna ”Morotsjuice”, en av de gamla burkarna från 2003.

Utkik

Utkiken på toppen är byggd ovanpå ett röse (troligen bronsålder)! Strax bortanför hittade vi också cachen, utlagd av Olle 2003, han har faktiskt inte varit inloggad på geocaching.com sedan dess heller och aldrig loggat en enda cache! Burken var i ett bedrövligt skick med en loggbok som var mer pappersmassa än papper, med min specialpenna kunde jag signera men det fick även bli en fotologg.

Morotsdricka

Vy

Utsikten var verkligen fantastisk, i fjärran syns Nidingen, men den burken tog vi inte idag!

Dagens sista promenad blev ut till ”Ingelas röse (Ingelas Cairn)”, den gick genom grindar och kohagar samt vidare upp genom landskapet som var svårt sargat av skogsmaskiner. På toppen väntade en mycket angenäm överraskning, en stenanläggning med bord och bänk som tillägnats Ingela Gatenhielm, hustru till den berömde kaparen.

Röse

Bord

Röse

Vi fick även en fin kvällsvy över Onsala observatorium.

Onsala

Innan vi lämnade Onsala för denna gång blev det ett sista stopp vid ”Haunted House #2” ännu en övergiven kaptensgård. I tidigare loggar berättades det om att gården ännu har el, det visade sig stämma, det finns en fullt fungerande elmätare i huset! Man kan liksom Trush fråga sig – vem betalar räkningen?

Kaptensgård

Därmed var dagens äventyr till ända och ytterligare 32 burkar kan tillföras kontot och ett antal kilometers vandring i bitvis besvärlig terräng kan tillföras motionskontot.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: