Änggårdsbergen en annan dag

Det har åter börjat växa upp lite ologgade burkar i de vackra Änggårdsbergen, men gång på gång har detta projekt fått skjutas på framtiden – jag tar cacherna en annan dag har jag ofta fått tänka. När jag idag tittade i kalenderns så visade det sig att det var en annan dag idag, inget annat att göra än att ta på kängorna, packa ryggsäcken och bege sig ut på en tur!

Bakdörren till Liseberg stod öppen, skall man våga sig in... Nej, så blev det ej, det finns ju inga burkar där ändå!
Bakdörren till Liseberg stod öppen, skall man våga sig in… Nej, så blev det ej, det finns ju inga burkar där ändå!

När jag avverkat 9,99 kilometer nådde jag fram till dagens första cache ”God Jul & Gott Nytt År önskar Abbe5”.

Passande cache denna annandag!
Passande cache denna annandag jul!

Nu var det inte så långt kvar till Änggårdens skogar, bara några kliv genom villaområdena och sedan en liten stig mellan tomterna upp mot skogen. Den första burken jag hade på dagens lista var ”Norrland” som jag fick skriva en DNF på den 13:e januari i år. Det är sällan trevligt att börja leta på en plats där man redan spenderat väl över en timma men jag var fast besluten att inte misslyckas en gång till! Efter ett par minuter höll jag burken i min hand – härligt!

Här är beviset.
Här är beviset.

Nu kunde jag ta mig uppför backarna till en av de höga bergsryggarna i området och inleda min jakt på Änggårdens Powertrail, som är hela fem burkar lång.

Naturreservat

Änggårdens PowerTrail #1” fångades utan några problem därefter loggades även 2, 3, 4 och 5 i serien i rask följd.

Hängande i träd, det gillar man när marken är blöt och extremt lerig.
Hängande i träd, det gillar man när marken är blöt och extremt lerig.

Efter avklarad PT gick jag något över en kilometer till burken ”Vitsippsdalen”. Några vitsippor fanns givetvis inte, men väl en burk som jag kunde plocka fram efter att ha inspekterat stenmuren noga.

Inga blommor men väl en burk.
Inga blommor men väl en burk.

Nu blev det åter en transportsträcka upp genom skogen på synnerligen leriga stigar för att ta hand om några cacher på temat stigar som möts och skiljs. Den första av dessa var ”Stigar som mötas, eller skiljas 5”, därefter loggades även ”Stigar som mötas, eller skiljas” samt nummer 2 och 3 i samma serie. Därefter var det dags att lämna den stora stigen och gå ut lite i terrängen mot ”En liten bit från stigen”, men nog fanns det stig även där! Dagens sista burk blev ”Här har någon bott” som ligger inne bland alla de märkliga små sommarstugorna som finns på västsidan av bergen.

Här kan någon bo!
Här kan någon bo!

När jag närmade mig rätt område ökade svårighetsgraden något, området patrullerades av män med gevär i händerna och hundar som cirkulerade i terrängen – jakt här?!?, man blir ju något förvånad, det måste vara fullständigt livsfarligt att skjuta invid dessa små sommarstugor och med alla tusentals motionärer som besöker Änggårdsbergen varje dag! Jag tog det mycket försiktigt och gick den säkra, alltså skottsäkra, vägen upp. Om vägen i övrigt var säker kan nog diskuteras då jag tog mig upp för en rejäl brant och balanserade på en svag kant för att nå toppen – säg vad gör man inte för en burk?

Till slut hade jag nått toppen och där letade jag runt lite innan jag insåg att burken inte låg i jordkällaren utan utanför. Loggat och klart, då var det bara att slå sig ned och få några välförtjänta mackor för att fira fjorton loggar under denna lilla decembervandring.

Jordkällare

På småstigar letade jag mig nu bort mot Lilla Änggården och där träffade jag på den märkliga gamla utsiktspunkten – Kronan – dit herrskapet förr gjorde utflykter. Alltid kul att göra nya upptäcker i skogen, även när det är på väg från en cache.

Utsiktsplatsen Kronan.
Utsiktsplatsen Kronan.

Efter att ha gått på riktigt leriga stigar var det trevligt att nå civilisationen vid Lilla Änggården och börja vandra mot spårvagnshållplatsen Botaniska trädgården. Jag tittade där på mätaren och det hade blivit 20,75 kilometers vandring denna dag. Skönt och välbehövligt efter att ha konsumerat en del av julens godare sötsaker…

Lilla Änggården
Lilla Änggården