Dagen då det blev kallt

Sävenäs

Vår historia upprepas aldrig, men ibland undrar man. Idag liksom för en vecka sedan var jag på plats när pendeltåget mot Lerum avgick från Sävenäs station 8.15, det var så jag blev tveksam om det kanske var trettonhelgen som återupprepade sig, men det är ju omöjligt. Det var istället början på en helt ny cachingtur som åter skulle begynna i Lerum. Vid stationen mötte jag Ingabo och vi begav oss omedelbart upp mot Tösjöområdet där vi hade ouppklarade burkar att ta hand om.

Dagen började med moln och en del regn, men det skulle komma att ändras!

Åter i vildmarken
Åter i vildmarken

På väg in i skogen gjorde vi ett försök på ”Rödluvan #5” som Ingabo loggat tidigare, men burken hittades inte då, vi skulle göra ett nytt försök på vägen tillbaka. Vi passade även på att samla information till multin ”Benknäckaren 4” men det skulle senare visa sig att den ledde iväg åt fel håll under vårt besök så den förblev ologgad.

Ingabo utför beräkningar
Ingabo utför beräkningar

Vi hade sedan siktet inställt på cachen ”Vy över Tösjön” som hittades efter lite letande. Därefter var det några kilometer att gå på de blöta stigarna och över några extremt halkiga små träplankor som ledde över de välfyllda vattendragen, ganska spännande att ta sig över! Det blev märkbart kallare under tiden vi gick och denna vinters första snöfall höll på att förvandla oss till ett par snögubbar. Slutligen nådde vi fram till ”Benknäckaren 3” och efter en del sökande högt och lågt visade sig burken framför oss. Återfärden över alla de små vattendragen kunde nu påbörjas, dessutom fick jag säkrat loggen på Rödluvanburken innan vi åter var vid bilen, hela turen hade tagit drygt två timmar att genomföra.

Tösjön

Via några ströburkar på vägen begav vi oss nu mot Solvedsrundan, närmare Alingsås. Ingabo hade påbörjat serien, men nu var vi där för att avsluta den! Jag passade på att logga nummer 1 och 2 men nummer 3 krävde denna dag vadarstövlar så den fick vi lämna. Över stock och sten begav vi oss vidare mot nummer 4 som var något av en utmaning att hitta, det blev ett långvarigt sökande innan burken slutligen låg framför Ingabos näsa.

Mjörn

Vid nummer 5 i serien fick vi stifta närmare bekantskap med ett öde sommarhus, sånt är alltid lite spännande.

Ödehus

Nummer 6 kunde sedan plockas utan någon dramatik innan 7:an åter böjd på en liten utmaning vid en öde stuga i skogen.

Vem har bott här? Var är cachen...?
Vem har bott här? Var är cachen…?

Nu hade vi alla siffror och var redo att angripa finalen. Hittills hade allt legat utmed små stigar eller vägar, men inte finalen. Ingabo och jag gick spikrakt genom terrängen, över resterna av det skogsmaskinerna lämnat efter sig. Det är inte kul att vandra i sådan skog, men vi var taggade att leta upp finalen. Terrängen den raka vägen var tuffare men det tog oss inte lång tid att nå målet. Väl där fick vi dock ta fram våra bästa burkletaregenskaper för att hitta finalen. Det var härligt när jag slutligen nosade upp burken i rätt hål.

Kanalen

När vi återvänt till cachemobilen visade det sig att den blivit lite kall, det började bli svårt att låsa upp och att öppna dörrar. Till sist gick det dock att komma in och vi rullade i riktning mot Alingsås. Under resan dit stannade vi vid ”VARNING FÖR #7” och där fick jag på allvar se att det nu blivit vinter, burken var fastfrusen och det krävdes ganska mycket kraft för att få loss den, sen var locket fastfruset och när det väl var öppnat så visade det sig att loggen var frusen… nu är det vinter!

Kråkslott

En burk utmed vägen kan ibland bjuda på överraskningar. Titta på det fantastiska jättehuset på bilden ovan, det ligger inte långt från ”Beachwalk (reborn)”. Själva burken fick vi leta efter en bra stund innan den visade sig ligga på samma plats där den första varianten legat dold och som Ingabo tidigare hittat.

Skogarna börjar nu stå under vatten!
Skogarna börjar nu stå under vatten!

När skymningen föll drog vi oss in mot de centrala delarna av Alingsås och gick ”naturstigen”, det var inte helt lätt att hitta alla burkar i mörkret. En fick vi tyvärr lämna men övriga hittades. Klockan började nu bli mycket och vi rullade tillbaka mot Lerum. Innan vi var framme fick det bli en avslutande logg på ”Skallsjö kyrka”, där har vi loggat burk förr, men det är aldrig fel att återvända för en ny logg!

Från Lerum tog jag pendeltåget tillbaka mot Göteborg. Nära centralen visade en termometer -2 grader men när jag nådde cachingbasen visade mina egna mätinstrument -7,2 grader. Det var dagen då det blev kallt.