Step by Step 2014

Frukost på vårt hotell serverades klockan sju och därefter drog TMR68 och Hallén ut på Malmös gator för att värma upp inför dagens deltagande i eventet ”Step by Step 2014”. Vi tog en liten runda mot ”S:t Gertrud Kvarteret” som vi inte hittade, det har inte någon annan gjort under ganska lång tid dessutom! En bit bort säkrade vi dock en logg på ”Drottningtorget”. Även ”Konst 1” kunde hittas, dock efter en stunds inspektion av närliggande konstverk, ett av dessa med koordinatanknytning!

Koordinat?
Här är inte burken…!

Konstigt

Swedish Melancholy” hittades blixtsnabbt innan vi gick några kvarter bort till ”Operation Underbridge – Kungsgatan” där tiden dock inte räckte till, vi fick avsluta sökandet och bege oss mot eventet.

Det var fjärde året i rad som ”Step by Step” arrangerades, ett event som jag tidigare inte hört talas om, vilket är synd då det verkligen förtjänar uppmärksamhet. Eventet var ytterst välorganiserat och låg i fina kontorslokaler som erbjöd gott om plats för föredrag samt inomhusklättring!

———————-

Programmet såg ut enligt följande:

9.30 ”portarna” öppnas – Mingel och fika
10.00 Välkommen och introduktion, info om workshopparna
10.15-11.05 Att resa är att geocacha – 4 svenskar drog till USA! Resultatet blev 5400 cacher på 14 dagar!!
11.10-12.20 Workshop A
12.25-12.30 Info 12.30 Lunch och mingel
13.30-14.45 Workshop B
14.45 Fika och lottdragning
15.15 Reseberättelse – Lillangen delar med sig från en av sina cachingresor
16.00 Avslutning

WS1: GSAK ”Workshop” Gemensamt erfarenhetsutbyte, tips och tricks. (Stormhill och Team MEJ)
För er som redan använder GSAK men vill dela med er av er erfarenhet, macro och andra tips samt få del av andra GSAK användares tips och erfarenheter är detta workshoppen för dig.

WS2: Project-GC  (Ganja1447)
Project-GC har växt från ett litet statistikprojekt till ett värdefullt redskap för geocacharen. Förutom en hel massa statistik kan man få tips på cacher som fått många favoritpoäng i olika områden, underlag för gemensamma cachingturer, hjälpmedel för att fylla sin D/T matris eller kontrollera om man uppfyller kraven för många av de challengecacher som finns.

WS3: UTGÅR!! – Geocaching med mobilen – tips och program  (Platypus2)
UTGÅR!! När mobiltelefonerna blev smarta nog att kunna geocacha med är nog den enskilt största orsaken till att antalet geocachare ökat kraftigt de senaste åren. Här kommer du att få praktiska tips och idéer om programvaror och ”tips & trix” för att på bästa sätt utnyttja mobilen vid geocaching.

WS4: OpenStreetMap – Att använda och uppdatera (OlofL)
OpenStreetMap (OSM) har utvecklats kraftigt de senaste åren och i många fall är kartorna här betydligt mer detaljerade än GPSernas standardkartor. Perfekt för att ladda ner till GPSen inför utlandsresan. Tanken är också att alla ska kunna bidra och förbättra kartorna som redan finns! Här kommer vi att gå igenom både hur man gör för att ladda ner och använda befintliga kartor samt hur man kan bidra med uppdateringar.

WS5: Prova på klättring. Tips om utrustning och möjlighet att prova på. (Sydman)
Utrustningen för vad man ”behöver” för geocachinghobbyn utvecklas hela tiden, för några är det självklart att man ska kunna fira upp sig i träd och längs klippväggar. Här får du en chans att prova på och samtidigt lära dig mer om utrustningen som finns. (OBS detta är ingen klättringskurs – vilket varmt rekommenderas innan du ger dig på detta själv!!)

—————————-

När vi kom upp till lokalen träffade vi snart Joy.se igen och vi förberedde föredraget om vår USA resa 2013. På en tavla sattes våra planeringskartor upp. De utgjordes av utskrifter från gc.com med alla cacher samt handritade pilar som visar rutter och uppdelningar av trailerna.

Joy.se och TMR68 tittar på kartor.
Joy.se och TMR68 tittar på kartor.

Karta

Runt om i lokalen pågick andra förberedelser, en stor hög med burkar och lite andra cachingprylar hade gjorts redo inför utlottningen senare under dagen.

Vinster

När klockan närmade sig tio började det komma in riktigt mycket burkletare i lokalen och stolarna i den stora salen fylldes i rask takt.

Publik

Publik

Nu var det dags att börja annonserade Ciklider!

Välkomna!

Kul att se sitt namn som en del av detta Team!
Kul att se sitt namn som en del av detta Team!

Dagens program

Kvart över tio drog vår stora presentation igång! Joy.se berättade lite om bakgrunden och om hur vår sällskap bildats, sen tog jag över med bildvisning och film. Givetvis iförd full ”ökenutrustning”.

Foto: TMR68
Hallén visar USA kartan. Foto: TMR68
Foto: TMR68
Så här fungerade de handritade kartorna, Hallén berättar. Foto: TMR68
Hallén berättar inför den stora publiken. Foto: TMR68
Hallén berättar inför den stora publiken. Foto: TMR68

Det var riktigt roligt att föreläsa inför en så intresserad publik! Det blev även många frågor där vi kunde besvara det mesta – förutom en – ”ställde ni er någonsin frågan: Varför” – Joy.se, TMR68 och Hallén såg ut som levande frågetecken!

När framträdandet var avklarat övergick vi till att bli ”vanliga” deltagare. Jag passade på att gå och lyssna på OlofL som presenterade OpenStreetMap (OSM) det var intressant och lärorikt.

OpenStreetMap (OSM)

Därefter var det lunch med trevligt umgänge vid matborden innan nästa pass i föreläsningssalen tog vid då jag lyssnade på Ganja1447 som presenterade Project-GC vilket var mycket lärorikt och jag fick en hel del utmärkta tips som kommer att bli till nytta framöver.

I samband med fikapausen som följde på föredragen så hölls det också en lottdragning. Både TMR68 och Hallén kunde nöjda plocka var sin plastburk – nu blir det till att lägga ut en ny cache!

Lottdragning

Efter denna bensträckare kom nästa stora attraktion på ”stora scenen”, det var Lillangen som berättade om multin ”Die Ruinen von Prora” (571 favoritpoäng) som idag tyvärr är arkiverad, annars hade det varit en spännande cache att plocka!

Reseberättelse

Spännande plats

Multi med svårigheter

Var är den

I Hitlers enorma ”semesterparadis för arbetare och soldater” fick gruppen leta i omkring 7 timmar efter alla ledtrådar som var gömda i några av de tusentals rum som finns i de enorma byggnaderna. Därefter var det ytterligare flera steg i sökandet. Det var verkligen intressant och inspirerande att lyssna på detta föredrag och se bilderna från denna spännande plats.

Dagen avslutades med att arrangörerna av FAD (som i år hålls i Skåne) och Skåneeventet presenterade sig och sina event. Förhoppningsvis kan det i år bli ett besökt åtminstone på Skåneeventet.

En del av FAD gänget detta år.
En del av FAD gänget detta år.

Nu var det färdigt för idag, eventet avrundades och vi gav oss ut i den milda Malmövintern. TMR68 och Hallén tog sig den korta sträckan bort till stationen för hemfärd, nöjda efter en mycket lyckad helg i Malmö.

Mot cachingbasen!