Jakten på Nansens fotspår

När den strålande solen stigit upp över horisonten och börjat värma landet denna fantastiska påskdagsförmiddag rullade en ihärdig trio norrut genom Bohuslän, eller jag kanske skall säga Viken. Det var Ingabo, TMR68 och givetvis denna bloggs herre som åter var ute på vägarna på väg mot främmande land i norr. På små och outforskade vägar tog vi oss över gränsen för att undgå upptäckt, man kan ju misstänka att gränsvakter borde vara uppsatta för att hindra dessa herrar från att ta sig in i Norge men vi fann ett stycke obevakad gräns. Stridsvagnshinder fanns, men var obevakade, på den svenska sidan och endast i skogen, vår färd gick därför obehindrad in i Norge.

På gränsen
Hallén har gått över gränsen (igen) men herrarna Ingabo och TMR68 tyckt tveka….

Vid gränsen började vi jaga lite burk utmed vägen. Trots en ganska trafikerad väg med mycket backar och kurvor var det lätt att cacha i området då burkarna låg invid parkeringsplatser.

Utsikt? Nej, det intresserar inte Hallén, han tittar hellre på baksidan av ett vägräcke!
Utsikt? Nej, det intresserar inte Hallén, han tittar hellre på baksidan av ett vägräcke! Foto: TMR68.
Vi unnade oss att ta en liten matpaus under vår transport genom Norge.
Vi unnade oss att ta en liten matpaus under vår transport genom Norge.
Pisa har sitt torn men i Norge finns detta bord...
Pisa har sitt torn men i Norge finns detta bord…

Efter lite småcachande utmed vägarna nådde vi fram till dagens långa serie ”I Nansens fotspor” en powertrail på över 50 burkar till fots ute i skogen, något vi alla var lockade av att ta ge oss på.

Nansensfotspår

Man kunde redan vid parkeringen notera att det är populärt att ge sig ut på ”tur” i Norge, flera bilar redan under förmiddagen. En bit in på vandringen skulle vi dessutom möta ett norskt par som var ute och geocachade.

Det blev allt varmare under dagen, inte hade vi väntat oss temperaturer kring +20 grader under påsken! Klaga kan man givetvis, och det gjordes, men det bör man inte göra när isvindar och ösregn byts mot sol!

I Nansens fotspår

Fara för skogsbrand? Man kanske borde ha tagit sina lågskor då.
Fara för skogsbrand? Man kanske borde ha tagit sina lågskor då.

Loggning pågår

Det blev en mycket fin tur ute i skogen. Alla burkar hittades och vi gick 19,8 kilometer enligt min gps, något mindre enligt Ingabos, men det låg på nästan två mil ute i naturen. Bitvis var det ganska blött och lerigt och vi tappade bort den oansenliga stigen vid ett tillfälle vilket ledda oss ut i mer spännande blötmarker. Där hittade jag givetvis ett hål och försvann ned till knät, men utan några bestående skador(!) Ingabo drabbades av solsting enligt egen utsaga (men vi märkte ingen skillnad…), i övrigt gick hela turen utan incidenter. Den sista sträckan av vandringen gick på en skogsväg som förstärkts inför en kommande avverkning så ganska många burkar lär befinna sig i farozonen när de stora skogsmaskinerna inleder sitt arbetet. En del hade redan fått ny plats efter den inledande gallringen.

När vi letat oss tillbaka till geo-fordonet efter den framgångsrika vandringen fortsatte vi ut på en lite lättare cachingtur utmed powertrailen ”Bakveien”. Jakten rullade på så som den brukar på en sådan trail ända tills en bonde med en större plog bak på traktorn fick syn på oss. Vi hade loggat och var klara när han kom fram, vi körde iväg då det såg ut som om han ville in på åkern. Men han förföljde oss med traktorn, vi hann med nöd och näppe logga nästa burk och dra iväg med full fart då traktorn med plog och turbomotor kom efter. Vi lyckades sedan skaka av oss traktorn och fortsätta utan att ha denna jätte jagande bakom oss! Detta var sannerligen dagens oväntade händelse.

Vi avrundade dagens caching med att åka in mot Halden. Där blev det en hel del burkar i stadsmiljö, många vackra äldre byggnader i denna stad med den mäktiga och imponerande Fredrikstens fästning som ruvar på sin höga klippa. Man kan verkligen förstå att svenskarna hade problem vid belägringen av detta fäste.

Minnesmärke över den svenska attacken och förstörelsen av staden nedanför fästningen.
Minnesmärke över den svenska attacken och förstörelsen av staden nedanför fästningen.
Port in till Fredrikstens fästning.
Port in till Fredrikstens fästning.

In på fästningen kom vi tyvärr aldrig under denna tur. Det fanns ändå flera burkar inom området, men jag misstänker att mina kumpaner på denna resa fruktade att Hallén skulle stanna kvar på platsen ganska länge om han bjöds möjligheten att vittra den historiska luften inom fästningens murar!

Fredrikstens fästning.
Fredrikstens fästning.

Hamnen

När skymningen föll efter denna soliga påskdag begav vi oss mot vårt boende. Vi hade valt att bo i Strömstad istället för Halden då prisskillnaden var stor, för att inte säga enorm. Det blev billigare att både köra och betala broavgift jämfört med att bo i Halden! I Strömstad hittade vi dessutom en kvällsöppen butik och fick oss på så sätt lite kvällsmat som kunde tillredas i mikrougnen på vandrarhemmet.

Framåt midnatt släcktes ljuset och vi kunde drömma om de 110 loggar som blivit det goda resultatet denna dag.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.