Peterhof och stads-geo-vandring – eller ”Här är brudarna var är chipsen? del II”

Frukosten på hotellet serverades först en bra bit in på förmiddagen, vid klockan 8, så det blev inte någon tidig avfärd från hotellet inte. Men dagens första mål var att ta en båt ut till det stora sommarpalatset Peterhof och dessa började ändå inte gå förrän vid 9.30-tiden så den sena frukosten (nästan lunch) gjorde inte så mycket. Under vår korta vandring mot kajen utanför Vinterpalatset passerade vi åter igen en mängd brudar men inte en enda påse chips. Dessutom gick vi förbi en staty av tsar Peter som byggde fartyg.

Peter den store som skeppsbyggare!
Peter den store som skeppsbyggare!

Han lärde sig en hel del om skeppsbyggnad vid de Nederländska varven, till stort förtret för svenska intressen men till glädje för ryska. Vi skulle en stund senare få åka med ett ryskt fartyg ut mot Peters sommarnöje Peterhof men med ett något snabbare fartyg än det som avbildats vid statyn.

Rysk båt

Det tog en halvtimma att färdas det två milen (fågelvägen) till det storstilade palatset. Där var redan ganska stora skaror mugglare på plats och beundrade byggnader och monumental trädgårdsarkitektur.

Peterhof

Peterhof

Peterhof

Var syftet med vårt besök enbart att titta på trädgård och palats? Nej, icke så! Vi hade nämligen en liten burk som hägrade i den bortre delen av trädgården, ”Peterhof: Lower Gardens – Петергоф: Нижний парк”. Det var ungefär en kilometer att gå till cachen från mitten av trädgården, vilket säger något om dess storlek! Det var egentligen bara de mest centrala delarna av anläggningen som mugglarskarorna besökte. Kring cachen var det mycket fridfullt och vi kunde söka av området ostörda. Det dröjde inte många minuter innan hebb gav till ett glatt utrop och burken låg framför oss.

HITTAD!
HITTAD!

Därefter gav vi oss ut på en liten vandring i landskapet och tittade på de många byggnaderna och vattenkonsterna.

Paviljong

Kyrka

Peterhofs trädgård

Sommarpalatset

Ett försök gjordes även att lämna området för att uppsöka en annan närbelägen cache, men då hade vi varit tvungna att köpa nya biljetter för att få återinträde och det var inte något som vi önskade.

Vattenkonst

Guldtak

Sommarpalatset

Peterhofs park

Paviljong i parken

Trädgård

Lekstuga?

Tiden gick fort och snart var det dags att färdas tillbaka in mot staden med båten igen. Vi anlände till kajen strax utanför Vinterpalatset och inledde dagens stadsvandring.

Vinterpalatset är större än sommarmotsvarigheten, men idag var det ganska lugnt utanför byggnaden.
Vinterpalatset är större än sommarmotsvarigheten, men idag var det ganska lugnt utanför byggnaden.
TMR68 på Dvortsovaja platsen
TMR68 på Dvortsovaja platsen

Dvortsovaja

Platsen är stor och imponerande men är helt cachelös – alltså en meningslös plats! Den enda burken som fanns i närheten var inklädd i byggnadsställningar och försedd med både kameraövervakning och vakt, vilket fick oss att lämna den ologgad.

Starka män

Kanal

Det ligger inte många cacher i denna del av staden och flera av de burkar som är utlagda har problem och är stängda, vi tittade ändå på några av dessa men utan någon framgång. En viktig anledning till att vi ändå besökte denna del av centrum var loggning av en virtuell burk ”St. Petersburg’s Most Beautiful”. Där var vi ju säkra på att verkligen kunna logga!

Hallén vid St. Petersburg's Most Beautiful. Foto: hebb.
Hallén vid St. Petersburg’s Most Beautiful. Foto: hebb.
The Church of the Saviour on the Spilled Blood
The Church of the Saviour on the Spilled Blood
Här är brudarna igen!
Här är brudarna igen!
Här har vi vattenbrudarna!
Här har vi vattenbrudarna!

Cacherna ”Secret Garden” och mysten ”Russian Alphabet – Русский алфавит” kunde fångas under en kortare avstickare från vår rutt som kombinerades med dagens mål mat.

På väg in i den hemliga trädgården!
På väg in i den hemliga trädgården!

Trädgård?

TMR68 - känd som elskåpsskådare världen över.
TMR68 – känd som elskåpsskådare världen över.

Röd byggnad

Vi förflyttade oss sedan allt längre öster ut i hop om att finna lite fler burkar, men det skulle visa sig bli en ganska problemfylld runda. ”Kirochnaya 24” skulle finnas men låg inne på en bakgård och utan spoilerbilder var denna uppgift oss övermäktig.

Kirochnaya 24

Inte heller ”Chernyshevskaya Wall Flower” lyckades vi med. Väl på plats fick vi klart för oss varför tidigare loggar var så kritiska till cachen. Den låg intill en blomsterbutik som hade minst sagt generösa öppettider, varje dag till klockan 23!! Innehavarinnan var som en hök och kom omedelbart ut och frågade oss något på ryska och det lät inte som om hon tänkte hjälpa till att hitta cachen! Det var bara till ett bege sig av från platsen.

Dagens mest avlägsna cache var ”Sphinxes of Terror – Сфинксы террора” ett minnesmärke över de som drabbats av den långa tiden av totalitärt styre under Sovjettiden. Där fick vi äntligen en logg säkrad och kunde nöjda fortsätta vår vandring.

Sphinxes of terror
Sphinxes of terror

Neva

Vi gjorde därefter ett försök att leta upp multin ”Laundry Yard” men den ställde oss inför betydande utmaningar. Alla ledtrådar verkade inte finnas, inte heller någon finalburk! Den tänkte CO lägga ut om det kom många besök…. en av de märkligare multicacher jag varit med om! Men vi fick fram finalkoordinater och därmed kunde vi liksom tidigare besökare anse oss ha klarat av multin, men den var märklig, mycket märklig – jag skulle vilja säga helt rysk.

Kanal

Hörnhus

Här sökte vi i flera omgångar efter en myst, men utan framgång!
Här sökte vi i flera omgångar efter en myst, men utan framgång!

Efter några kilometers promenad nådde vi Vid ”German Church” fanns till vår stora glädje en burk! Ytterligare en bit bort fanns ”Bank Bridge – Банковский мост” som enligt tidigare loggar var borta men alla hade ändå loggat den med fotologg! Vi kunde ju inte vara sämre, dessutom satte vi dit en ny nano på den mycket uppenbara platsen. När den nya nanon utplacerades lade hebb ifrån sig paraply och gps bakom sig på stenfundamentet till bron, inte så bra i denna mugglartäta miljö. Då kom en ryss fram och frågade om vi talade engelska…. han informerade om att här kunde vem som helst plocka med sig en pryl – detta är RYSSLAND – sa han och drog iväg över bron!

Vakter

hebb

Det fick bli eftermiddagens sista cache, efter 29,9 kilometers vandring 9 hittade burkar. Vi återvände till vår hotell-cachingbas för att vila inför söndagens äventyr – undrar om vi skulle möta några brudar då?

 

1 kommentar

  1. Kanske Inte så konstigt att Hallén är så fascinerad av brudar när han nu bor nära brudaremossen 🙂

Kommentarer är stängda.