Eningen och Nya Zeeland…?

Trots att det skulle bli en av årets varmaste dagar beslutades sig det hårdföra burkletar gänget Hallén, Ingabo och TMR68 (i loggböcker ofta kända som H I T) för att ge sig ut på en heldags burkjakt. Under vår färd mot dagens stora cachekoncentration stannade vi givetvis för lite uppvärmning vid ”Tjipp tjillevippen nu åker vi till tippen!” och ”Giant leap or cold feets?”. Sedan var det dags att åka mot huvudmålet som var cacheserien i Eningenområdet med 30 cacher utspridda i skogen, de flesta i väg- och stiglöst land.

eningen

Välkommen

Vi stannade vid de utsatta P-koordinaterna och gjorde oss redo att gå ut i skog och mark. Större delen av utrymmet i packningen denna dag bestod av vattensystemet i ryggsäcken plus extra vattenflaska.

Alla redo?
Alla redo?

Flera av burkarna på rundan hade höga T-värden så vi var utrustade för utmaningar – alltså redo att fånga burk med geospö.

Nappar det?
Nappar det?

Burk nummer 1 och 2 låg utmed en behaglig liten skogsväg, därefter började skogsvandringen på allvar.

Skogsväg

Tjärn

Det fanns som sagt nästan inga stigar i området, men det var gott om små mossar och ännu mer gott om kalhyggen och områden där markägaren röjt sly och låtit allt ligga kvar på marken i gigantiska områden som kan liknas vid plockepinn! Det tog på krafterna att ta sig fram över dessa områden samtidigt som temperaturen låg på väl över 30 grader när vi gick i solen.

Kalhygge

Flertalet burkar hittade vi utan större problem men givetvis stötte vi då och då på problem. Närmast en DNF var vi vid ”Eningen 6” där vi letade i 45 minuter. Då inträffade det som så ofta händer, burken hittades när vi skulle lämna platsen! Undrar om burkar kan bli rädda av att bli kvarlämnade som DNF:er, kanske det är skrämmande för en plastburk, risk att bli utstött och utelämnad, kvarglömd och arkiverad – hemska tanke – så måste det ju vara!

Här behövde vi inte gå över!
Här behövde vi inte gå över!

Fördelen med värmen och torkan var att även de blötaste områdena var relativt lätta att ta sig över. På någon enstaka plats fick vi gå med ganska lätta steg för att komma över mossarna men jag kan tänka mig att detta område kan var mycket blötare andra tider på året.

En av många loggar denna dag, sedd från ovan!
En av många loggar denna dag, sedd från ovan!

Mitt ute i denna djungel öppnade sig plötsligt landskapet och vi träffade på ett övergivet (?) torp.

Torp

Ladugård

Strax bortanför torpet låg en av dagens små utmaningar, Laxtrappan. Här krävdes det en del funderande och prövande innan vi lyckades komma åt burken utan att få in allt för mycket vatten i kängorna!

Var är burken? Hur skall vi nå den?
Var är burken? Hur skall vi nå den?

Efter laxtrappan blev terräng och plockepinn-skogen om möjligt än värre. Vi försökte hitta den optimala vägen mellan de burkar som låg nära sjön och de som låg uppe på höjderna, men vi var väl inte alltid så framgångsrika med att hitta en bra ”väg”.

Ute på skogspromenad?
Ute på skogspromenad?
Välkommen ut i naturen!
Välkommen ut i naturen!

Pinnar och ris i mängd! Ben och framförallt armar bär tydliga spår efter denna tur, många små och långa sår som nu behöver läkas… Det är priset av en power-trail liknande skogstur. Vi fick på denna etapp ta ett par lite längre vilostunder i skuggan för att orka med hela slingan. Det är under turer som denna man uppskattar vattensystemet till ryggsäcken, lätt att dricka samtidigt som man rör sig i terrängen. Slutligen lyckades vi att ta oss hela vägen i ”mål” och nådde den 30:e burken ”Eningen 30” och vi kunde nöjda konstatera att samtliga burkar hittats och dagens huvudmål var uppfyllt. Det blev lite drygt 11 kilometer ute i skogsmarken idag, men på grund av plockepinnskogen och värmen kändes det som om det var minst den dubbla distansen.

Det skulle nu bli lite ”riktig” mat innan avrundningen av dagens tur. Vi hamnade på en i mina ögon ganska osannolik plats för en måltid, Biltema… Även om jag inte tog den billigaste 5 kronors korven så vet jag inte riktigt hur upplevelsen av denna måltid skall formuleras, blev i åtminstone inte magsjuk!

Vi var snart iväg igen och hade sett ut en annan, men mindre, serie några kilometer bort. Det visade sig då att vi faktiskt kommit ända till Nya Zeeland!

Nya Zeeland

I detta fjärran land låg cacheserien ”Björviks udde-rundan”, en serie för nybörjare, skulle vi klara av den tro? De åtta burkarna i serien, utspridda på knappt två kilometers vandring, klarades snabbt av och vi åkte därefter in mot Borås för att avrunda dagens cachingtur. Det blev flera snabba burkar hittade, men även ett par som tog mycket längre tid. Inte minst vållade ”Soppatorsk 1 / out of fuel 1” oss så stora problem att den aldrig hittades! Det uppenbara undgick oss helt. Även vid ”Deuce” fick vi problem, men då på grund av mycket pratglada mugglare som hela tiden envisades med att blockera platsen. Det dök även upp en mycket misstänksam mugglare som fotograferade oss….

Vi hade nu pressat dagens resultat väl över 50 hittade så vi kunde känna oss nöjda med resultatet och återvända hem till våra respektive cachingbaser efter en svettig dag i skogen!