“and the rest is silence” – eller – åter över sundet

Onsdag morgon vaknade jag till regn som smattrade mot den öppna balkongdörren. Det var skönt att känna lite svalka efter gårdagens heta långtur. Efter frukost tog jag min packning och gav mig ut på Helsingörs gator för att göra en mindre ”upprensnings runda”.

Se efter tog

Marienlyst Hotel og Casino” något hundratal meter från mitt boende var en given startpunkt, jag hade även tänkt mig ”Futtog – Marienlyst” men avstod på grund av att platsen bevakades av getingar som inte tycktes förstå sig på geocaching. Därifrån fortsatte jag ut en bit från centrum och fick loggat ”Primero en encontrar?” och ”Lysningen i skoven”. Vid ”Golf” gick det däremot sämre, ingen burk hittades. Kanske beror det på att jag inte spelar golf? Vandringen gick genom skogen ut mot stranden och cachen ”Julebæk Strand” endast en enda mugglare syntes på stranden denna mulna förmiddag.

Stranden

Med raska steg lämnade jag det vattennära området och gick upp i skogen igen för att leta upp ”Samson og Soffys cache” och därefter ännu en burk men anknytning till julen ”Skovnissen Ettolrahc”, passade bra så här de sista dagarna i juli…

Jul - i - var det....
Jul – i – var det….

På väg tillbaka in mot centrum träffade jag på två skyltar som var lite speciella.

Institut
Natur og Udelivs Institution, låter som en GC skola!
Hallens
Bara en detalj som saknas…

Den första etappen av dagens geocaching var därmed avslutad och jag inledde det kulturella avsnittet. Kronborgs slott har jag många gånger passerat men aldrig besökt, idag skulle det bli bot och bättring med ett grundligt besök i alla delar av detta intressant slott.

"Hamlets slott"
”Hamlets slott”
Gott om plats!
Gott om plats!
Kanske något för vardagsrummet?
Kanske något för vardagsrummet?

Borggård

Slottets våningsplan var verkligen av imponerande storlek, men under fanns en värld som skulle vara perfekt för ett geocachingevent!

Mörker

Viking

Det blev en riktigt lång promenad i underjorden med bara sparsam belysning, fantastiska miljöer med fängelsehålor, förråd och andra utrymmen. När jag åter kom ut i ljuset och blinkade med ögonen påträffades kanonerna som står redo att försvara sundet!

Kanon

När besöket på slottet var över gick jag ut genom portarna och över till Sjöfartsmuseet, ett av Danmarks nyaste museer byggt i en före detta torrdocka vilket ger byggnaden en mycket intressant utformning. Dansk arkitektur är verkligen mycket mer intressant än den vi har i Sverige!

De levande De döda De sjöfarande
De levande
De döda
De sjöfarande
Här gick det att lära sig att navigera!
Här gick det att lära sig att navigera!

Magen började nu avge ljud som tydde på att mat önskades, varför inte uppfylla en sådan önskan, tänkte jag och gick in mot centrum. Men innan någon föda inhandlades stannade jag till vid ännu en burk ”Danserindebrønden” som kunde hittas trots att trädgårdsintresserade mugglarfruntimmer och en trädgårdsmästare härjade i området.

Dans

Mugglare?

Som avrundning på burkjakten i Helsingör tog jag även sikte på ”Tribute to Bakowski”, en nano med överfull loggbok!

Elskåp med nano

När den var loggad och klar fick jag lov att gå till närmsta matställe för lite Hackeböff. När den var uppäten gick jag mot färjan och tog mig åter över sundet mot den svenska sidan. Jag var i ganska god tid så en burk rakt utanför stationen verkade trevligt att få med sig under resan.

Helsingborg
Kan det finnas en cache här tro?

Ytterligare en burk skulle jag nog hinna med, bara ett par hundra meter bort låg ”SP-04 Mariakyrkan” och den loggades givetvis!

Mariakyrkan

Då än mer tid fanns kvar att utnyttja gick jag även upp till Kärnan för att se på utsikten. Dessvärre ville inte appen på telefonen visa några cacher i området och därför gick jag miste om en burk, jag måste nästan ha gått rakt förbi den! Oturligt nog hade jag inte lagt in cacher för Helsingborg i den riktiga gps:en, hade tankar på det men lät bli, då får man skylla sig själv!

Kärnan

Men jag fick ett trevligt besök på toppen av Kärnan och kunde blicka tillbaka över sundet mot Kronborgsslott.

När jag återvänt till stationen visade det sig att mitt tåg var försenat. Tidpunkten fortsatte att flyttas fram men slutligen 17:22 kom det (skulle ha anlänt 16:53). Anledningen var att polisen gjort ett ingripande på tåget i Köpenhamn. Jag tar hellre än försening än delar tåg med personer som polisen är ute på jakt efter!

I väntan på tåg

Hem kom jag om än senare än planerat och kunde återvända upp till cachingbasen för att inleda planeringen inför kommande illdåd och stordåd som lär få omgivningen att häpna och skaka av fruktan… Ursäkt, nu börjar jag att bli lite väl starkt influerad av Hamlet!

 

 

 

 

 

3 kommentarer

  1. Låter som en mycket händelserik och trevlig resa, delvis till trakter jag har besökt tidigare ! Själv var jag på en annan trevlig resa till några olika öar under denna tid.

Kommentarer är stängda.