Vandring på nordkusten

Slottet Grosnez
Slottet Grosnez

Då måndagens caching till stora delar regnade bort beslutade jag mig för att fortsätta på temat ”kulturell caching” snarare än mängdcaching. Det blev därför buss upp till nordkusten, den vildaste och kanske vackraste kuststräckan på Jersey. Naturen där är givetvis påverkad av människan, men idag är det mesta övergivet och i form av ruiner.

Jag började vandringen vid slottsruinen Grosnez som ligger på en mycket dramatisk plats med hav och branta klippor som omger ruinen.

Vild kust

Höga klippor

Från slottet gick jag mot söder och loggade cacherna ”Cool Croc” och ”Little Black Box”.

Spår av tyskarna
Cachen sitter inte i skylten – den är gömd borta vid grinden…

Det fanns många spår från tiden då tyska trupper höll ön, här ute vid Moltke har lämningarna renoverats och till och med försetts med kanoner.

Kanon

Kanoner

Bunker

Utsikt över havet inifrån en tysk bunker
Utsikt över havet inifrån en tysk bunker
Massivt betongtorn
Massivt betongtorn

Mellan dessa tyska betonganläggningar finns även annat, mycket äldre. Titta på bilden nedan, där ser ni en hög klippa ute vid vattnet. Där anlade människan under stenåldern (neolitikum) en vall där det troligen skett offer i form av föremål samt produktion av yxor. Under den romerska tiden uppfördes på samma plats ett stor tempel! Det är knappast förvånande att människor lockats till platsen, den är både vacker och dramatisk.

Helig plats

Min vandring gick nu österut utmed en liten vandringsled högt upp på klipporna. Det var skönt att slippa regn denna dag och dessutom att få en och annan burk utmed vägen.

Tror ni att det fanns en burk här? Helt rätt!
Tror ni att det fanns en burk här? Helt rätt!

Det var inte alla cacher som var lätta att plocka. Letandet kunde bli långvarigt och tyvärr var det flera som inte hittades vilket var irriterande!!

Kust

Stig
Nästan som i Skottland!

I det vackra landskapet släppte dock irritationen snabbt och jag hade hela tiden nästa klippa och nästa burk framför mig även om det kunde vara närmare en kilometer mellan cacherna här.

Strand

De enda större byggnaderna från efterkrigstiden var en semesterby, men den var nu nedlagd och skulle försvinna helt. Nu står den endast och förfaller men där skall naturen ta över och kusten kommer att hållas fri från nya byggnader.

Övergiven semesterby, liknar mest ett fängelse!
Övergiven semesterby, liknar mest ett fängelse!

Turen utmed kusten avslutades vid cachen ”Greve De Lecq Tower” där det också fanns bussförbindelse tillbaka över ön.

Greve De Lecq Tower
Greve De Lecq Tower

I huvudstaden hade jag inte mycket kvar att uträtta när det gäller burkar så det fick bli ett besök på museet och titta på när myntskatten, som jag berättade om i gårdagens inlägg, plockades isär! Det fanns givetvis också en stor utställning om första världskriget som även det berörde ön för 100 år sedan.

Alltid redo

Dagens burkjakt stannade vid 7 hittade och ett obehagligt antal DNF:er, men jag var trots detta nöjd då det blev många upplevelser och jag hade fått en ganska god kännedom om Jerseys cacher, natur och givetvis historia.

Följande dag skulle hemresan inledas, även den bjöd på vissa överraskningar. När jag anlänt till flygplatsen den 27:e augusti visade det sig att planet var minst två timmar försenat, det blev lite till utöver den förseningen. Det var fortfarande ingen fara att missa flyget hem, men förseningen krossade mina förhoppningar om att även få några burkar i England under hemresan. Men det är väl inte omöjligt att jag snart beger mig till England igen, vem vet vilka planer som smids…. Det lär visa sig här på bloggen!

1 kommentar

  1. Kul att läsa om vandring i de trakter vi inte hann med i slutet på juli då vi enbart var i sydvästra och mellersta (mycket backiga) delen av ön. Kedjan på min hyrcykel gick i bitar i en uppförsbacke vilket inte befrämjade varken upplevelser eller cachande….. Det finns verkligen mycket att se på denna ö som lockar till återbesök ! Min personliga favorit var Guernsey som var mer lantlig och inte lika hektisk som Jersey. För att inte tala om Sarks fina natur där bilar är helt förbjudna ! Rekommenderas varmt att resa till kanalöarna !

Kommentarer är stängda.