Rådasjön runt – i John Halls fotspår

Det skulle bli lite mer höst idag påstod väderlekstjänsten, men det var faktiskt 7 grader varmare denna förmiddag jämfört med igår, men lite mer moln och dimma. Jag tog välbekanta vägar och stigar genom Delsjöområdet med siktet inställt på Lackarebäcksområdet. I höjd med Kolerakyrkogården fick jag ett fint möte med två rådjur som obekymrat strövade på Gamla Boråsvägen, det var lite dimmigt där så skärpan i bilden blev tyvärr inte den bästa.

Råa-djur på Gamla Boråsvägen.
Råa-djur på Gamla Boråsvägen.

Efter ytterligare några kilometers vandring nådde jag fram till cachen ”Rösträtt”, en vecka för sent visserligen, men en burk är alltid en burk! Under de stora bokarna och invid berget gick min gps in i ett förvirrat tillstånd, då plockades geo-näsan fram och det gick att hitta burken ändå. Dagens första logg var säkrad, frågan var bara vilket geo-parti man skulle välja… kan inte påstå att jag hade en aning om deras inställning i olika geo-politiska frågor!

Valfråga

Nu var jag på rätt väg.
Nu var jag på rätt väg.
Dimman låg över Stensjön.
Dimman låg över Stensjön.

Vandringen gick nu vidare i riktning mot Gunnebos fina parklandskap. ”Tidens vingslag” nere vid Ståloppet låg först på listan och den var snabbt funnen utan några problem med mugglare då dessa ännu inte hunnit resa sig ur sänghalmen.

Gående

Brostugan

Ståloppet

När jag ändå var så nära Gunnebo slott passade jag givetvis på att besöka den fina parken.

Gunnebo

Vid Gunnebo håller ännu en gammal byggnad på att resa sig ur ”askan”, denna gång är det Orangeriet som håller på att återuppbyggas. Det byggdes första gången under slutet av 1700-talet men förföll under de turbulenta åren efter John Hall d.y. död och revs 1830. Nu används de gamla ritningarna för att återuppföra byggnaden.

Orangeriet återuppförs.
Orangeriet återuppförs.
Orangeriet under slutet av 1700-talet.
Orangeriet under slutet av 1700-talet.

När detta kulturella inslag var avklarat tog jag mig mot en annan typ av kultur, en väntande platsburk ”Bron över floden…”. Där stod jag och kliade mig i skallen ett tag, vilket träd kunde det vara? Tidigare loggar angav att det inte var vid nollan så jag strövade runt i alla tänkbara riktningar innan jag fick ögonen på något som liknade en geo-stig. Jag följde den och snart var burken i min hand, även om loggboken flög ur handen på mig så jag fick klättra ned igen för att få tag på den innan någon mugglare plockade upp den. Det hade nämligen blivit väldig fart på joggar- och hundmugglare på stigen. Mirakulöst nog lyckades jag både logga och återplacera cachen utan att att bli upptäckt, så fort jag kommit ned på stigen igen dök den första joggarmugglaren upp!

Bron över floden...

Det var nu lite över en kilometer till nästa burk, ”Villa Denninghoff”, jag följde den nya leden runt Rådasjön hela vägen fram mot cachen. Den hittades blixsnabbt så jag kunde nöjd fortsätta in mot bebyggda trakter igen. ”^#Smurfen#^” låg väl till som nästa mål, efter ett kort sökande var även den burken fångad och loggad. Värre var det med ”Genis eller Senis?” som jag gjorde en 500 meters avstickare till, där letade jag en lång stund innan den fick lämnas med en dyster DNF noterad i min GPS.

Nu lät jag mig inte nedslås någon längre stund utan satte fart på geo-kängorna med målet ”Kraftfullt #2” framför mig, där blev det lyckligtvis en snabb logg. Efter en raskt avklarad transportsträcka nådde jag ”Kraftfullt 3” som var en lika lätt avklarad burk. Förhoppningarna var därför höga inför ”Kraftfullt 4” dryga 500 meter bort, skulle den gå lika lätt, jadå! Detta kraftfulla tema var därmed avklarat och jag gick mot tippen… ”Tjipp tjillevippen nu åker mer till tippen!”. Burken hade inte åkt på tippen så jag kunde signera burken allt medan mugglarna i strid ström körde in med diverse avfall till tippen eller återvinningscentralen som de envisas med att kalla det hela idag.

Tippen

Det blev nu åter ett par kilometers transportsträcka mot burken ”Paintball”. Där letade jag en stund och började sedan läsa loggarna som talade om D/T som inte var rätt och att inte heller koordinaterna stämde, än värre var att de talade om att ta med redskap. Min misstanke var då att den satt högt och jag funderade på om den satt inne i containern på platsen. Där inne såg det ut som en soptipp, riktigt otrevligt och då min ficklampa verkade vara på väg att ge upp bestämde jag mig för att avbryta sökande efter denna burk.

DNF!
DNF!

Återfärden mot cachingbasen inleddes och under turen träffade jag på några lämpliga redskap för cacher som sitter lite besvärligt…

Bra för T4-5....!
Bra för T4-5….!

Slutligen nådde jag in i Delsjöskogen igen, härligt att slippa industriområdet! Uppe på höjderna vid Västra långvattnet fick jag se ett troll med ett metspö invid ett bekant träd – det var självaste Sisjötrollen som var ute på en cachingrunda. Vi slog följe mot Härlanda tjärn och fick pratat burk en stund och utbytt lite idéer inför ett nära förestående gemensamt äventyr – som trogna läsare kommer att få veta mer om inom en inte allt för avlägsen framtid!

Vid ett vattentorn i Björkekärr gick vi åt olika håll och jag kunde vid ankomst till cachingbasen konstatera att det blivit 9 burkar hittade idag, tyvärr även 2 DNF:er samt inte mins: 33 kilometers vandring – HÄRLIGT!