Från FTF-jakt till urskog

Ibland blir det inte som planerat. Dagen började dock enligt plan med förberedelse inför en tur ut till Hisingen för att hitta den första letterboxen i jul/adventsserien. När jag nästan var klar för att kliva ut genom dörren plingar det i telefonen. Jag läster mailet och konstaterar att den nya burken ligger drygt 460 meter från cachingbasen. Skulle jag ignorera den nya cachen och gå till cachinglinje 5 som var planerat, nej, nu blev frestelsen allt för svår, det blev en rask promenad till ”Plåster på såren”. Jag hann börja söka den mörka skogen men det dröjde inte många minuter innan två andra ficklampor svepte mellan träden.

FTF jakt vid Östra Sjukhuset
FTF jakt vid Östra Sjukhuset

Det visade sig vara O2le och christinah2 som anlänt och det blev christinah2 som efter en stunds gemensamt sökande hittade cachen och vi kunde signera en helt ny loggremsa – vilken fin start på dagen! Därefter återgick jag till dagens plan och tog mig ut mot Hisingen med cachinglinje 5. Jag klev av vid Vårväderstorget och började gå mot ”Aggie och nyckeln #5”. Det är inte stadens bättre bostadsområden detta vilket märks… någon hade slängt ut en soffgrupp vid idrottsplatsen som även i övrigt nog har sett sina bättre dagar.

Idrottsplats

Huvudmålet denna dag var ”Snart är det jul 2014 – 1:a advent” där hoppades jag på att få svar från en liten mytisk figur – och jag blev inte besviken! Området var dock inte av det slaget att jag stannade kvar någon längre tid, avfotografering av informationen, signatur i boken, sedan snabbt vidare.

Ingen direkt julstämning...!
Ingen direkt julstämning…!

Även om platsen inte var så jullik var ändå vädret riktigt angenämt för att vara i januari så jag fortsatte på min vandring. Efter att ha passerat en lång rad trista betongtunnlar nådde jag lämpligt nog fram till ”Aggie och tunnlarna”. Där blev jag kvar och sökte en god stund innan jag hittade en plastpåse med loggremsa, det måste vara resterna av den burk som en gång legat här, ser i tidigare loggar att fler är förbryllade, men jag utgår från att det var rätt. Det var en loggremsa med ett stort antal GC-nic.

Jag tror inte Aggie har grävt dessa!
Jag tror inte Aggie har grävt dessa!

De påträngande dofterna ledde mig fram mot cachen ”Ryaverket” invid reningsverket med samma namn. Där blev det åter till att leta en stund, sedan såg jag något, kan det vara så… petade lite med en pinne för att sedan våga ta tag i föremålet och säkra ytterligare en logg under denna vandring.

Efter ytterligare några hundra meters vandring kom jag fram till naturreservatet ”urskogen” Rya skog med sina många stora träd och ett litet kluster av burkar.

Rya Skog

I Rya skog har det funnits träd ända sedan förhistorisk tid, men inte alltid lika tät skog som idag. Det måste ändå kunna räknas som ”urskog” i denna trakt där den mesta av skogen är planterad under sent 1800-tal.

I skogen finns även resterna av en befästningsvall från 1600-talet och en brunn från samma tid. Dessa försvarsverk bevakade trafiken på älven och inloppet mot städerna längre in i älven.

Området fridlystes redan 1928 och var Göteborg och Bohusläns första naturskyddade område.

Rya Skog

Trappor över träd ser man inte så ofta!
Trappor över träd ser man inte så ofta!

Jag tittade på möjligheten att gå mot ”Rya Skog 4” men det hade krävt stövlar så blött som det var idag, den burken fick alltså lämnas till en dag med annat väder eller annan utrustning. Istället tog jag sikte på ”Rya skog 2” dit fanns en något torrare stig så jag kunde lätt klara av färden dit och loggningen. Nu gav jag mig ut från stigen bort mot den mest avlägsna delen av urskogen och cachen ”Rya skog 3”, jag hittade en ganska bra väg mot cachen så det hela avlöpte problemfritt. När jag närmade mig nollpunkten såg jag en stor låda och började undra – kan det vara cachen?

Nej mina vänner, detta är inte en geocache!
Nej mina vänner, detta är inte en geocache!

Det visade sig vara en mulmholk… får säga att det är första gången jag ser eller hör talas om en sådan. Mulmholken fylls med murken ved, lövspån och annat som gör att den liknar ett mulmträd och skall hjälpa till att bevara utrotningshotade småkryp.

Nu var jag inte alls intresserad av småkrypen, vad som däremot intresserade mig var en vid glasslåda invirad i en svart plastsäck som fanns en bit bort – den ville jag få tag i! Efter några få minuters sökande höll jag burk och loggremsa i min hand och ännu en cache i Rya skog var avklarad.

Rya skog

Cachen ”Ängen” stod nu på tur att hittas. Där fick jag leta ganska länge innan det visade sig att burken satt mitt framför mina ögon – tillfällig cacheblindhet kanske? Härligt att erövra även denna logg! Ifrån ängen fanns en bra väg över till ännu en burk med jultema denna dag:”Aggie träffar Jultomten!”. Den gick snabbt att hitta så jag kunde gå tillbaka samma stig och ta sikte på nästa julrelaterade cache ”17# Hisingens julkalender 2012 Gustaf Reute”.Det blev verkligen ett snabbt fynd. Under hela promenaden till den julkalender cachen hade jag spanat efter en bra väg till ”Rya skog 1” men överallt möttes jag av vatten. Men så fick jag se att det var möjligt att gå utmed staketet fram mot cachen. Efter en konfrontation med en ilsken taggbuske tog jag mig också fram till cachen och kunde säkra dagens sista logg.

Mot målet!
Mot målet!