Hagar Qim – Valletta och en hälsning från hebb

Den riktigt stora höjdpunkten skulle infalla under lördagen, ett besök på den plats som stod högst upp på min lista under denna cachingtur, en plats man inte får missa på Malta – Hagar Qim och Mnajdra templen.

Men, givetvis började dagen med lite burkjakt – men var är Ingabo…?

Var är Ingabo....
Var är Ingabo….

Just när vi tänkte åka iväg dök Ingabo upp och vi var fulltaliga även denna dag. Dagens tur skulle inte bli lika lång som gårdagens men mycket innehållsrik. Vi började med att arbeta oss upp utmed kusten och snart träffade vi på en intressant cache. Den låg nedåt havet utmed den branta sluttningen och det fanns tankar på att inte logga den då den var en T4:a, men vi valde ändå att titta om det var möjligt och det tror jag inte någon ångrade!

Vad väntar där nere?
Vad väntar där nere?
En grotta!
En grotta!

I grottan

Grottfolk

Det

Sökande

Det var en riktigt stor grotta med många olika vägar och även ljusinsläpp på några platser med havsutsikt. Cachen ”Ghar Hasan” kan rekommenderas, låt er inte skrämmas av T4:an!

Utanför grottan kunde man se denna rigg.
Utanför grottan kunde man se denna rigg.

Åter ute i ljuset tog vi oss till den spektakulära Earth Cachen ”The Blue Grotto – Il-Hnejja”.

Nog är det en blå grotta!
Nog är det en blå grotta!
Mätning pågår
Mätning pågår

När dessa burkar var avklarade kom vi fram till det jag väntat på: Hagar Qim och Mnajdra templen. Jag har lagt in ett större antal bilder i ett bildspel nedan som visar platserna. Det är alltså två tempelområden, båda är närmare 5000 är gamla, alltså från stenåldern. Det är en otrolig arbetsinsats som gått åt för att resa dessa jättelika stenar. Vad som sedan utspelat sig här är dock svårare att veta i detalj, men att platserna varit viktiga för den tidens samhälle på Malta kan det inte råda något tvivel kring.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Upplevelsen av detta besök är svår att beskriva, platsen måste upplevas!

Strax utanför tempelområdet loggades ytterligare två burkar, även dessa i en fantastisk omgivning, som alltid i detta gamla kulturlandskap.

Jägare

Bevakningstorn.
Bevakningstorn.

Vi passade på att logga ytterligare några burkar utmed den vackra och intressanta kustlinjen.

Bakom är bättre... eller?
Bakom är bättre… eller?

Golfboll

På väg till en bronsåldersbosättning.
På väg till en bronsåldersbosättning.
Hål för Hallén?
Hål för Hallén?

Kusten

Nu var det dags att lämna kusten och börja söka sig inåt land.

Övergivet

Stenmurar var populära att gömma cacher i!
Stenmurar var populära att gömma cacher i!
En symbol för geocaching på Malta!
En symbol för geocaching på Malta!

Ytterligare en intressant historisk plats kom vi att passera denna dag (med betoning på passera) nämligen Mdina. En plats som varit bebodd sedan bronsåldern och som idag är en spektakulär befäst stad som förr var huvudstad på ön.

Vy mot Mdina
Vy mot Mdina
St Nicholas - vem är han lik?
St Nicholas – vem är han lik?

Malta är inte någon stor ö så snart var vi över på andra sidan ön och den nuvarande huvudstaden Valletta som består av flera stora – för att inte säga – gigantiska fort från olika tidsperioder. Vi fick snurra runt med bil och till fots en hel del för att hitta rätt vägar fram till burkarna, men åter var den omgivande stadsmiljön riktigt intressant att se.

Svårt att komma dit...!
Svårt att komma dit…!
Efter mycket snurrande hittade vi fram!
Efter mycket snurrande hittade vi fram!
Det senaste kriget har avsatt spår invid hamnen.
BOOM – är det ett minne av kriget tro…..
En överraskning väntade här.
En överraskning väntade här.

När gänget av burkjägare tog sig ut till ”Elmo, the Athlete” väntade en överraskning. När Ingabo loggade burken utropade han förvånat, hebb har varit här – när, var, hur – är han kvar? Frågorna haglade och nog kastade man en och annan misstänksam blick mot klippor och kanonportar i närheten för att se om någon hebb lurade i närheten. När området var säkrat vågade vi titta igen och konstatera att den lurige hebb hade varit här veckan före oss!

Hebb slår till igen...
Hebb nu, igen!

Efter denna chock kunde burkletandet fått ett snabbt slut, men vi omgrupperade och gick till förnyad attack mot burkarna! Det blev ytterligare några i Vallettaområdet innan vi åter drog mot våran tillfälliga cachingbas i närheten av flygfältet. Vi skulle trotts allt bege oss iväg vid en tid som flera i gruppen upplevde som tidig och därmed ansågs lite extra vila vara nödvändig.

Valletta

Ett turkiskt krigsfartyg låg i hamnen, Ingabo och TMR68 blev nästan en del av besättningen.. (eller?)
Ett turkiskt krigsfartyg låg i hamnen, Ingabo och TMR68 blev nästan en del av besättningen.. (eller?)

I och med detta hade ytterligare en trevlig cachingresa avslutats, ett nytt land säkrats på kartan och bortåt 60 burkar hade loggats under 2 och en halv dag. Nu är det bara att ladda inför nästa tur, den kan vara närmare än du (hebb) tror…

1 kommentar

  1. Intressant läsning och kul att ni hittade mina små supriser… En del burkar var ju små och då fastnade säker min restavlämning runt kanten… Så kul jag hade när jag planerade detta… Min resa var betydligt blygsammare med ca 23 hittade men jag tog mig runt med buss och med apostlahästarna… Ska se om jag kan lägga en lite resumé på min blogg inom kort…

Kommentarer är stängda.