En liten bensträckare i medeltida kvarter

Även onsdagen bjöd på lite burkjakt, inte några stordåd men en trevlig liten eftermiddagspromenad. ”Kahe lepatriinu” var första målet för dagen. Den låg utmed en mycket trafikerad gata med mängder av mugglare i rörelse. Lyckligtvis var målet givet och jag kunde diskret plocka fram den lilla burken.

Framför mig låg nu en historisk plats, Tallinns gamla avrättningsplats ”Võllamägi/ Gallows Hill”, hade jag inte haft cacheinformationen hade jag nog missat denna miljö som idag inte avslöjar något om dess historia.

Avrättningsplatsen, inte lätt att se idag!
Avrättningsplatsen, inte lätt att se idag!

Den tredje burken blev tyvärr en DNF då ”Kino Kosmos/ Cinema Kosmos” inte hittades. Nästa burk bar det olycksbådande namnet ”13 ja reede/ Friday the 13th” dessutom innebar burken att man fick ta ett kliv upp i en stolpe, det hade kunnat sluta illa! Men jag klarade av det hela utan att råka ut för några olyckor och kunde nöjd fortsätta min vandring.

Fredag den 13:e, nej som tur var inte idag!
Fredag den 13:e, nej som tur var inte idag! Burken sitter i stolpen till vänster i bild.

Dagens sista burk låg uppe i den övre staden, alltså där den första tidigmedeltida borgen låg som var gjord av trä. Den ersattes av en stenborg när danska styrkor intog staden på 1200-talet och sedan dess har stenmurar och torn vuxit upp kring höjdområdet och skapat en övre och en nedre stad.

Det ryska inflytandet är tydligt markerat.
Det ryska inflytandet är tydligt markerat.
Stortorget i Tallinn är imponerande.
Stortorget i Tallinn är imponerande.
Tallinns sky-line är vacker!
Tallinns sky-line är vacker!
1500-talets befästningar är minst lika imponerande som de medeltida!
1500-talets befästningar är minst lika imponerande som de medeltida!
Medeltida stadskärnor är kort och gott fantastiska miljöer!
Medeltida stadskärnor är kort och gott fantastiska miljöer!
Vägen mellan övre och nedre staden.
Vägen mellan övre och nedre staden.

Mitt avslutande mål denna dag var nu att hitta en burk uppe vid domkyrkan ”Toomkiriku/Dome Church”. Bruken hittades efter att jag fått vänta ut några mugglare, inte oväntat då platsen låg nära en av stadens bästa utsiktspunkter. När denna burk var avklarad vandrade jag vidare genom denna fantastiskt vackra stadsmiljö i riktning mot mitt hotell som låg någon kilometer utanför den gamla stadsmuren.

Kan här finnas en burk?
Kan här finnas en burk?