Från Dass till Bratteröd

Fina sommardagar måste utnyttjas till lite burkjakt tänkte Ingabo och Hallén – ut till landet, ut till burkarne! Något efter klockan sju på förmiddagen lämnade vi Ingabos cachingbas och åkte norrut mot ”Dassrundan”.

Redan innan Dassrundan påbörjats gick vi på ett annat dass...
Redan innan Dassrundan påbörjats gick vi på ett annat dass…

Som väntat var det många små hemlighus som fanns gömda ute i skogen. Bitvis fanns det stig och skogsväg, det är möjligt att det hade gått att gå på stig hela vägen men vi hamnade givetvis ute i stiglöst land på ett par av etapperna i rundan, dock inte någon svår terräng.

Många dass var det...
Många dass var det…

Ett problem den här årstiden är att det finns gult skräp i skogen som Ingabo allt som oftast stannar för att plocka upp, får försöka se till att inga plastpåsar eller andra föremål som kan användas för insamlande av dessa gula tingestar finns med på turerna i fortsättningen!

Ingabo kastar sig över några....
Ingabo kastar sig över några….

När vi närmade oss slutet av rundan passade vi även på att avvika några hundra meter för att få med oss ”Cykelsafari 9”. Den har inte varit loggad sedan i april och det visade sig att myrorna hade byggt bo i stolpen och inte alls gillade att jag fiskade med min magnetstav! Men inte kan myror stoppa oss inte, loggat blev det och förargade myror samlades i myriader för att försöka återuppbygga vad som raserats.

Tunge kyrka
Tunge kyrka

Via några ströburkar förflyttade vi oss nu upp mot ”Dunevallen PT”.

Dunevallen

Det visade sig vara en bitvis lite annorlunda PT, naturligtvis fanns cacher vid skyltar och PET-rör hängande i granar och andra träd.

PET

Men det fanns inte bara traditionella, även andra cachetyper ingick i serien, vilket inte är så vanligt på en PT. Dessutom var några cacher högt placerade, i de flesta fall räckte vårt metspö men i ett fall fick vi kombinera stege och metspö för att kunna logga!

Ser du burken i det blå...?
Ser du burken i det blå…?
Där var den inte, var kan den vara?

Flera av burkarna var kreativt utformade och i ett par fall fick vi söka ganska länge innan cachen hittades. Det var alltså inte en PT som gick snabbt men den var samtidigt mycket trevligare och mer underhållande än vad en traditionell PT brukar vara – serien kan verkligen rekommenderas!

När vi klarat av flertalet av de 25 bukarna i denna PT rullade vi vidare mot nästa serie. Självklart blev det en och annan burk på vägen till ”Lilla vägen”.

Sjuntorps gamla fabriker.
Sjuntorps gamla fabriker.
Göta älv
Göta älv

Vid den första burken vi loggade utmed Lilla vägens PT träffade vi på en ensam hund, sånt är lite ovanligt i Sverige. Den hade endast ett enkelt plasthalsband och gick omkring och såg både förvirrad och övergiven ut. Den tittade dystert på mig när jag loggade och gick ett varv runt bilen innan den ställde sig vid vägkanten och betraktade vår avfärd.

En bit in i serien passade vi på att logga multin ”Stenhuskullen – Fornborgen”. Vi tog oss upp till toppen och fick där en storslagen vy över Göta älvs dalgång, sen blev det till att leta efter steg 1, vilket hittades och vi kunde bege oss vidare mot finalen.

Fornborgsvy

Ingabo gör en utbrytning ur borgen!
Ingabo gör en utbrytning ur borgen!

Du kan läsa mer om fornborgen via denna länk, det är dock en ganska liten fornborg och det verkar saknas vallar kring hela berget, även på platser där det är ganska lätt att ta sig upp. Det är möjligt att stenmuren som byggts i senare tid nedanför berget använt sten från vallarna, alternativt så blev borgen aldrig färdigställd – eller så var det inte någon borg, som alltid med fornborgar är det svårt att tolka vad de använts till. Oavsett så var det en av dagens trevligaste platser att besöka – och multin fick vi loggat!

Utmed den Lilla vägen.
Utmed den Lilla vägen.

Det var varierande svårighetsgrad på burkarna utmed Lilla vägen, det blev ett par DNF:er, men flertalet hittades fram ur sina gömställen. Efter några timmars arbete nådde vi fram till den 28:e och sista burken i denna serie, var vi nöjda på burkjakt då? Icke! Vi fortsatte mot nästa serie av cacher, denna gång en vandrings slinga.

Här fick vi veta exakt hur långt vi skulle gå - men stämmer uppgiften?
Här fick vi veta exakt hur långt vi skulle gå – men stämmer uppgiften?

Vår avslutande mål under dagens resa var att gå Bratterödsslingan med dess 18 cacher. Det skulle vara en promenad på 4 170 meter enligt skylten vid slingans start! Vi gick givetvis direkt mot nummer 1 i serien och förväntade oss ett snabbt fynd. Så blev det inte! Vi letade i drygt 20 minuter bland granarna innan vi fick se oss besegrade och logga DNF. Det var en dyster början på promenaden men vi gav inte upp utan gick vidare på motionsspåret. Den olyckliga starten vändes snart i framgång och burk efter burk hittades, vissa efter en del sökande, men i huvudsak gick loggandet i ett gott tempo.

Instruktionsbok för MAC ägare?
Instruktionsbok för MAC ägare?

Skyltens uppgift om 4 170 meter visade sig inte stämma vi hade gått över 5 200 meter när vi var tillbaka vid parkeringen, men det är inte något att klaga över!

När vi var klara med Bratterödsburkarna närmade sig klockan halv åtta och vi valde att avrunda dagens burkjakt. Nöjda kunde vi konstatera att det blivit över 90 hittade denna dag och totalt hade vi förflyttat oss till fots nära 2 mil, en cachingdag som vi hade all anledning att vara nöjda med både vad det gäller volym och upplevelser!

1 kommentar

Kommentarer är stängda.