I minoernas fotspår

Pool

Den första heldagen på Kreta började med en utsökt frukost på hotellet som kombinerades med lite planering. Vi bestämde att bege oss ut på ett försök till FTF-jakt på en multi ”To Limanaki”, givetvis blev det också några burkar på vägen dit!

Wells

Wall

Port

När jakten på multin väl var igång gick allt utan problem, de olika delstegen klarades snabbt av.

Searching

Tyvärr visade det sig att loggboken redan var signerad så vår FTF uteblev, men vi fick vår första multi på Kreta och det är inte illa det heller.

Vad skulle vi hitta på nu? Eller rättare sagt, vilken burk skulle vi nu sätta som mål? Ett trevligt förslag som dök upp i diskussionen var att försöka lösa mysten ”Knossos”. För att hitta finalen krävdes att följande burkar skulle besökas:
Fourni GC12E7P
Anemospilia GC20KEG
Vathipetro GC20WE9
Juktas peak GC2160

Samtliga cacher låg vid minoiska lämningar – alltså ett upplägg som jag inte hade några som helst invändningar emot!

A geocache

View

Photos

Minoan

Det blev många intressanta platser besökta denna dag. Tyvärr var en del av de arkeologiska områdena avstängda och inte tillgängliga, men det gick oftast att titta lite försiktigt in genom staketet för att få en glimt av inte minst Anemospilia som är ett tempel (utgrävd 1979) som rasade i en jordbävning. På ett stenbord i templet hittades ett skelett och i samma rum lämningarna efter en annan person med kniv och utanför en person med en skål i händerna – vad hände på denna plats? Kan det ha rört sig om människooffer? Många tror att så är fallet men inte alla är eniga, tankeväckande och spännande plats att besöka.

Till sist hittade vi även fram till finalen och vårt mål vid Knossos. Detta enorma palatsområde ligger inom synhåll från Anemospilia och flera av de andra platserna vi besökt under dagen. Knossos var givetvis öppet och nästan omedelbart möttes vid av superminoen Evans….

Byst

Egentligen vet ingen vad palatsbyggarna kallade sig själva, Minos, den mytiska grekiska kungen har fått ge namn åt hela kulturen, men det är en efterhandskonstruktion. Under tidigt 1900-tal grävde han fram palatset samt rekonstruerade ganska fritt de delar han hittade. Det gör att Knossos är minst lika intressant som en lämning efter en arkeolog från tidigt 1900-tal som en lämning efter en bronsålderskultur.

Knossos3

Knossos4

Knossos_tronen

Knossos5

När denna höjdpunkt under dagen var avklarad rullade vi tillbaka mot vår tillfälliga cachingbas – med några burkar utmed vägen givetvis. Under kvällens middag gjordes planer upp inför morgondagens cachingtur som skulle få ett annat historiskt tema!