Grottor – munkar -kyrkor – jultomten och en nakenchock

Den andra heldagen på Kreta inleddes med lite frukostplanering och det stod snabbt klart att alla var intresserade av lite ”extremcaching” denna dag. Vårt mål skulle bli en 5/5 cache i eller vid en grotta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geo-fordonen rullade snart ut från hotellets parkering och i riktning mot ”Skotini Cave (Dark cave)- St. Nikolaos Chapel”. Det första hindret var att någon hade börjat hägna in området med staket. Det visade sig dock snart att det inte hindrade möjligheten att nå grottan. Det är en plats med en hemsk historia. Den 1 september varje år firas dagen då området blev grekiskt och turkarna hade drivits ut, men här högtidlighålls också de munkar som giftmördades av turkarna! En kvinna som levererade mat till munkarna i grottan tvingades att lägga gift i maten och på så sätt bedövade invånarna. Turkiska soldater gick därefter in och slog ihjäl fyra munkar, de påträffades senare av den femte munken som bodde i grottan och det finns ännu spår av fyra kors som målades av munkarnas blod!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lite längre framåt vägen stannade vi vid ”The little church by the river”, det är inte varje dag man besöker en Bysantinsk kyrka med mer än tusen års historia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I området kring cachen ”Five Virgins Argiroupolis – JS#17” fick vi en fin liten vandring i ett fantastiskt kulturlandskap.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Åskan mullrade på avstånd under vandringen och kom efterhand allt närmare. Vi fick en stund senare avstå från en cache på grund av att åskan med regn och hagel nått fram till oss! En bil ”försvann” på vägen nedför berget – hamnade på egna äventyr – medan återstående bilar tog sig till ”Silver Spring Moundros”. Det kunde ha varit en helt vanlig burk utmed vägen men även här drog åskan in över oss med skyfall. Det var mycket dramatiskt när ett vattenfall plötsligt skapades utmed bergssidan och vi fick söka skydd under ett litet tak tillsammans med en grupp tyska vandrare!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi fortsatte efter framgångsrik loggning söderut och passerade genom ett fantastiskt bergspass med en märklig liten kyrka med tillhörande cache ”St Nikolaos church” – åter St Nikolaos, kommer tomten snart?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nästa stopp blev vid letterboxen ”Galapagos on Planet_P – In memoriam Chris Bilson” som var en riktig skattkista! Cachen var placerad inne på ett vandrarhem så det var en lite märklig känsla att leta information och logga mitt bland gästerna!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Snart var vi framme vid ett av dagens viktiga mål, earth cachen ”The Wall of Plakias, ytterligare en cachetyp att erövra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

När man tittade ut över bukten var det fin utsikt, men vad är det man ser där nere vid stranden? Här måste jag varna känsliga läsare för att klicka på bilden nedan, du kan då få upp den i full storlek och råka ut för en nakenchock….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Klicka ej på bilden….

Efter att vi sett oss mätta på denna utsikt körde vi mot norr och loggade burkar. I staden Rethymnon kom vi av misstag in på riktigt små gator, så små att bilen knappt fick plats, det var inte heller avsikten att man skulle köra där! Det blev ett svettigt äventyr för förarna och en mycket annorlunda upplevelse även för oss som åkte med. Hur vi kom ut ur labyrinten av smala gator är en gåta, kanske var det jultomten som hjälpte oss????

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Efter denna ”upplevelse” rullade vi vidare ut på landsbygden och fick ytterligare ett par burkar loggade innan det var dags att åter vända hem mot hotellet och avsluta denna cachingdag.

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.