Hur skall du fira Geocaching-Nyår?

Geocachingåret i Göteborg avslutas med ett event: ”Ring ut det gamla…” av snafas. Det hålls klockan 11 på nyårsaftonens förmiddag i närheten av Lejonet & Björnen på Danska vägen där det lämpligt nog görs reklam för en glassig Nyårsbomb! Vågar man hoppas på en minibomb med cacher också kanske…. Det lär dock vara svårt att ordna i detta redan cachetäta område. Deltagande i eventet ger givetvis en souvenir.

Det nya året firar vi in under eventet ”… och ring in det nya!” som arrangeras av StadsAlv utanför Gamla Ullevi (den nya arenan…) kl 10 på nyårsdagens förmiddag. Eventplatsen ligger mycket nära MAX så det finns tillgång till föda även vid denna träff. Kanske kan vi avslöja våra geo-nyårslöften, eller kanske inte…

 

Turerna kring publiceringen av nyårsdagseventet har blivit ett samtalsämne bland geocachare den senaste tiden. Ursprungligen ville StadsAlv lägga eventet på eftermiddagen, men fick avslag på grund av att det då låg på samma tid som ett närliggande event. Det närliggande eventet var ”Tårtevent 3.0” i Skene – 43 kilometer från eventet i Göteborg! Även de som har tillgång till bil tvekar att åka den sträckan för ett event, vi som inte har tillgång till bil skulle inte ens tänka tanken. När jag hörde om denna ”nya regel” blev jag nyfiken på om något ändrats i riktlinjerna.

6. Event Caches

An event is a gathering of geocachers, facilitating the social aspect of geocaching. It is organized by geocachers and is open to other geocachers and those interested in learning about the game. It takes place at the posted coordinates, includes start and end times, and lasts at least 30 minutes. Events with several elements, a sequence of events, or events that are near the same time or location and intended for the same audience should be submitted as a single event. Additional waypoints may be added to the event listing for the locations of event activities.

Events must be submitted at least two weeks prior to the event date. Events are usually published no more than three months prior to the event date. Events may be published up to six months prior if an overnight stay is expected by attendees or if the event is designed to attract geocachers from beyond the local area. After an event has occurred, the listing is to be archived by the geocache owner.

An Event Cache should not be set up for the purpose of gathering geocachers for a geocache search. If an event is already organized outside of the geocaching community or it will happen without a Geocaching.com listing, it is likely not an Event Cache. Examples include concerts, fairs, sporting and scouting events.

Event Caches, like other geocaches, will only be published if they meet the commercial cache guideline. Geocache owners can include basic information about the location on the geocache page, even if it is a commercial location. Event listings may request donations or charge a fee to cover legitimate costs of the event. A list of sponsors, without logos or URLs, may be on an event listing. Event listings may only mention sales of event-related Geocaching.com trackables. Listings may include a link to a non-commercial event landing page. Attendees may be required to register at a separate registration page.

Jag kan inte hitta något som skulle hindra två event samtidigt i Göteborg och Skene i texten ovan, kan du? Inte heller den svenska informationen om eventpublicering säger något om en sådan regel – är möjligen denna regel en myst?

1 kommentar

 1. ”or events that are near the same time or location and intended for the same audience should be submitted as a single event. ”
  Citatet ovan har väl tolkats väldigt strikt. Event inom samma tidsrymd eller plats tillåts inte. Det vore önskvärt att man satte siffror på dessa formuleringar. Så har man gjort i Tyskland vet jag då jag haft egna event där.
  Jag har börjat dra mig för att hålla egna event pga otydligheter. Inte roligt att lägga en massa tid på att organisera och sedan falla på målsnöret.
  Men det är kanske det som är meningen – att det skall utlysas färre event. På annat sätt kan jag inte förstå restriktionerna.
  Event som är till för att geocacha blir ju inte godkända medan event som syftar till att äta korv eller glass blir det. Visst, någon form av tydligt regelverk behövs det inser jag också. Kanske man borde ha en tydligare övergripande formulering som klargör vad som får vara syftet med ett event ? Kanske en del av problemet rentav ligger i amerikansk lagstiftning ? Vad gc.com som företag får eller kan förknippas med ?
  Vore bra om reviewers gick ut och förtydligade sina ”osynliga” tolkningar av regelverket.

Kommentarer är stängda.