Gräv fram burkarna!

Vid halv åtta på söndagsförmiddagen träffades team H I T (Hallén, Ingabo, TMR68) på en slaskig parkeringsplats i Lerum. All utrustning packades in i en bil och vi gav oss iväg inåt land för en heldags caching. Vi tog sikte på Herrljunga trakten som dagens första mål och dagens första cache skulle bli ”VATTEN ÖVER HUVUDET? #Cykeltur i Herrljunga 1#”. Dagens första hittade cache fanns i en snöfri miljö men det var inte något som skulle visa sig typiskt för dagens kommande burkar!

Vatten över huvudet

Det skulle blir besök vid alla aktiva burkar i cykelserien som vi påbörjat i och med dagens första burk, men olyckligtvis hittade vi sedan aldrig finalen trots att vi var säkra på att vi var på rätt plats. Dagen bjöd på en rejäl genomgång av Herrljungas alla sevärdheter, till exempel ett vattentorn.

Vattentorn i Herrljunga

En trevlig multi som utgick från det gamla skolhuset, ett av de minsta skolhus som jag hittills skådat!

Två elever har kastats ut från lektionen på grund av att de hela tiden tittade på sina gps:er istället för att följa lärarens undervisning!
Två elever har kastats ut från lektionen på grund av att de hela tiden tittade på sina gps:er istället för att följa lärarens undervisning!

Vi fick därefter dagens enda lite mer omfattande promenad till cacherna ”Orraholmen” samt Kullingsvik nummer 1 och 2. Det blev ibland lite grävande efter burkarna, men det gick ändå förvånansvärt bra i denna trakt.

Karta

En

Vi skulle nu byta miljö och färdas mot Vårgårda, på vägen dit blev det givetvis en och annan burk utmed vägen. Bland annat stannade vi vid Fogels jordkula, en rekonstruerad stuga men ändå mycket sevärd. I en informationsfolder om ”Herrljunga-Gäsenebygdernas pilgrimsleder” som fanns i en låda invid stugan fanns följande att läsa om platsen. ” Fogels jordkula – Nils Johansson kallades i dagligt tal Fogel. Han var murare och hade troligen murat jordkulans stenfot som är identisk som den var på den tiden. När Fogel blev gammal och inte orkade sköta sig själv blev han såld på auktion år 1888, då till lägst bjudande. Han kom till skomakare Lundgren på Vitaheden men dog redan 1889. Hembygdsföreningen har återuppfört jordkulan som var helt raserad. Den invigdes 1987 av Gunnar Arnborg.”

Fogels jordkula

Några kilometer bort kom vi fram till ”Hovs Hembygdsstuga”, där var allt lugnt och stilla denna söndag och parkeringen var helt översnöad. Men burken hittade vi ändå efter en stunds letande.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På gränsen

Cacheserien Hoberg runt lockade oss nu och till en början var vi ganska framgångsrika trots att det krävdes grundläggande färdigheter i arkeologi för att hitta en del av burkarna i snön!

Så skall det se ut!
Så skall det se ut!
TMR68:as nya cachingfordon? - Nej, en DNF...
TMR68:as nya cachingfordon? – Nej, en DNF…

Vi tappade i tempo och framgång längre fram på rundan och otrevligt många DNF:er fick skrivas. Till slut övergav vi skogscachingen och åkte in mot Vårgårda. Men inte blev det bättre där, Vårgårda är inte direkt urbant, det krävdes mycket grävande och vi lyckades hitta till exempel en Rävgrav men ingen cache…

Rävgrav

Efter att vi fått en lång rad DNF:er (totalt 10 denna dag) beslutade vi oss för att avbryta och åka hem för att slicka våra sår. Ändå skall man inte överdriva nederlaget vi hade ändå hittat 32 totalt under turen och det var faktiskt 32 fler än vad vi hade när vi startade som jag försökte använda som argument för att uppmuntra mina kumpaner! Dagens sista burk passade Hallén och TMR68 på att logga medan Ingabo tankade bilen, han hade å andra sidan redan loggat den burken.