Hallén är longer than the Rock

Vid klockan 8 brittisk tid lämnade vi Gatwick och flög i drygt 2 timmar och 45 minuter i riktning mot en plats där Medelhavet möter Atlanten, en plats där kanske en av Herakles stoder en gång reste sig mot skyn. En stor klippa med ett märkligt flygfält var vår mål – rätt gissat – Gibraltar, ett nytt geocachingland hägrade och vi kunde knappt vänta tills planet stannat innan vi ville av och logga en burk!

Vy över Gibraltars flygplats
Vy över Gibraltars flygplats, vägen korsar landnings- / startbanan, något udda lösning men det fungerar då det är ganska få flyg som startar och landar här varje dag.
Foto: TMR68
Hallén är longer than the Rock…. Foto: TMR68

Först skulle vi dock hämta ut en hyrbil, inte för att vi behövde den under första dagen, men inför söndagen skulle den vara praktisk, men mer om det kommer i nästa berättelse från resan! Med det Fiat-fordon som vi fick hämtat ut vid flygplatsen tog vi oss runt Gibraltars klippa på östsidan och siktade in oss på Earth Cachen ”Great Gibraltar Sand Dune”, där blev det en liten promenad och inspektion av områdets sandiga sida.

Hallén loggar en Earth Cache
Hallén loggar en Earth Cache

Givetvis kan man inte vara helt säker på att få en Earth Cache godkänd så vi måste självklart snabbt vidare för att även hitta dagens första traditionella burk, alla fem gps:er ställdes in på den sydligaste av burkarna på halvön ”The Last Wall”.

Kanon

Där fick vi först stifta bekantskap med resans första stora kanoner, det skulle bli fler, men där fanns ingen burk – endast ett märkligt föremål som var fastsatt på ledstången.

Vad är detta säger TMR68.
Vad är detta säger TMR68.

Det stod snart klart att detta inte var cachen, vi fick leta vidare och gå en liten omväg nedför små stigar och trappor för att nå havsnivån och en trolig plats för cachen.

Vi närmar oss.
Vi närmar oss.

Det krävdes en hel del letande men efter en stund hittades ändå cachen som var välgjord och lite klurig. Den första traditionella på Gibraltar var därmed säkrad, men detta var självklart bara början. Raskt lämnades platsen och nästa cache en bit längre upp mot klippan fick ett besök. Det blev ytterligare någon traditionell cache samt en myst innan vi beslutade oss för att stanna till för lite lunch/middag – Fish and chips – givetvis.

Där borta skymtar Afrika
Mycket trafik in och ut ur Medelhavet, i bakgrunden skymtar Afrika
torado har hittat en burk!
torado har hittat en burk!
Rätt sak på rätt plats!
Rätt sak på rätt plats!
Kan här finnas en burk?
Kan här finnas en burk?

När vi var mätta och fyllda med ny energi tog vi åter vår Fiat ut på nästa etapp av dagens äventyr, upp på själva klippan.

Den stora judiska begravningsplatsen på Gibraltar
Den stora judiska begravningsplatsen på Gibraltar

Herakles

Titta vi har hittat Herakles stoder!
Titta vi har hittat Hercules (Herakles) stoder! – Men nu hejdar vi oss ett ögonblick, är inte Hercules en häst som bor i Albert & Herberts stall….?

Givetvis fanns här även en cache ”Straits of Gibraltar”, men för att köra in här fick vi betala inträde där vi inte hann utnyttja allt som ingick, men en del ytterligare historiska sevärdheter skulle några av oss ändå hinna med under den sista dagen av vår besök, men det hade vi inte tid med nu – dags för nästa cache!

Ett Sisjötroll loggar
Ett Sisjötroll loggar

Taggtråd

Nu var det dags att gå under jord – ned i en grotta, vilket givetvis tilltalade trollet i gruppen, men vi övriga var inte svåra att övertala när det gällde ett besök vid Earth Cachen ”St. Michael’s Cave”. Det var en mycket imponerande plats där vi stannade betydligt längre än vad som var nödvändigt för att samla in informationen. Grottan var stor och rymde en lokal där det skulle hållas en konsert senare under kvällen, förberedelserna pågick för fullt under vårt besök.

Grotthallen

Grotta

Färgglad grotta

När vi åter tagit oss ut i dagsljuset var det vandring som gällde då bilvägen endast var öppen för de med specialtillstånd, härligt att få sträcka på benen igen. Vi tog oss mot den imponerande Charles V mur som delar av höjdområdet, den byggdes 1540 av spanjorerna och fungerar samtidigt som en trappa från de lägre belägna områdena av klippan upp mot toppen, en plats som också är populär bland traktens apor – och geocachare – då här finns burken ”Stairway to Heaven”.

Trappor

Apa

Trappcache

Apa
Ursäkta, men har du sett APE cachen här omkring?
Hur många apor ser du på bilden?
Hur många apor ser du på bilden?

Akta apan

Många apor

Vi hade nu ett nytt spännande underjordiskt äventyr att se fram emot, nämligen mörkercachen ”Bellman’s Quest” som inte låg inom mugglarnas område utan lite undangömt. Vi tände lamporna och gick in i mörkret på jakt efter burken. Efter en hel del letande blev det lämpligt tog vårt troll som hittade burken.

Ingång

Byggarna

Ljuset i tunneln

Utsikt

Utsikten

Sakta

Sakta men säkert tog vi oss fram över klippan och därefter nedför igen med vår hyrda Fiat, överallt syntes spåren av militären och alla tunnlar som grävts genom klippan under århundraden, och några är ännu aktiva.

Militärt

WWII

Sista loggen för dagen blev ”Moops Road” strax innan solen försvann ned bortom horisonten. Därefter delade vi upp vår styrka i två grupper, Ingabo och torado bodde på andra sidan gränsen medan vi övriga bodde inne i Gibraltar. Dags för lite vila innan en ny dag men ännu ett storslaget äventyr skulle börja – fortsättning följer!

Det sägs att solen aldrig går ned över det Brittiska imperiet, men här såg vi faktiskt solen försvinna....
Det sägs att solen aldrig går ned över det Brittiska imperiet, men här såg vi faktiskt solen försvinna….