Skottdagscaching

Då var det åter skottdagen! Bättre än julafton för många burkletare då det är ett datum som bara kommer vart fjärde år. Vi som jagat burkar längre än fyra år tycker också att det är trevligt att få loggat lite extra detta datum och detta skottår skulle det bli ytterligare några cacher i Gibraltar att lägga till kontot, samt givetvis ett event.

Vi började dagen med att promenera utmed gatorna utmed den nedre delen av den stora klippan. Den första burken låg mycket nära vårt hotell ”Cathedral of the Holy Trinity” jag misstänkte först att det kunde vara en gammal moské men det visade sig vara en brittisk kyrka från 1825 – bättre än originalet – typiskt brittiskt att göra så bra kopior!

Katedral

Gibraltar

En trappa till minne av folkomröstningen då 12000 ville tillhöra Storbritannien och 44 Spanien....
En trappa till minne av folkomröstningen då 12000 ville tillhöra Storbritannien och 44 Spanien….
Långt från Texas...!
Långt från Texas…!

Vi tog oss även en bit upp på klippan till ”Devils Gap” och de stora kanonerna – samt givetvis en cache.

Kanon
Lämplig plats på självaste skottdagen!

Devil

Nu var det hög tid att börja gå mot skottdags eventet ”Day 366”.

Event1

Event2

Event3

Det blev ett mycket trevligt event med deltagare från Sverige, Norge, USA, Canada, Storbritannien (dock en Skottland) och Portugal. Erfarenheter utbyttes och TB:s vandrade omkring, så som det skall vara på ett riktigt geocachingevent.

När det var över gav vi oss av för att leta upp de kvarvarande burkarna kring klippan. Vi började med att gå mot ”Clock-Tower Wall” och på vägen dit fick vi se det svenska teamet LARSAN som varit med på eventet leta efter ”Kadian in Gibraltar” dom fick många glada tillrop och förvirrande många råd, men burken hittade dom, sen kom dom ikapp oss och vi fick sällskap vid sökandet efter ytterligare ett par cacher.

Högre, lägre, höger, vänster, upp, ner, bort - snurra runt....
Högre, lägre, höger, vänster, upp, ner, bort – snurra runt…. Hur kul är det att leta när 5 man står och hojtar och ger ”goda råd”?

Small Ben

Port

Multin ”RFA Bedenham” höll vi på med länge, fram och tillbaka, hit och dit innan cachen slutligen hittades – men man skall inte klaga, det var bra med lite trappträning! Vi fick även loggat mysten ”>Fetiche of Mega” som hade vållat mycket huvudbry och där lösningen inte hittats på det normala sättet men genom att ett par i gruppen ägnat sig åt en hel del djupstudier i tillgängligt material – för att vara lätt kryptomystisk.

Kyrkogård

Därefter ägnade vi oss lite apkonster och tog oss till finalen för ”The Gib Monkey Puzzle Cache”, ännu en myst denna skottdag.

Apor

Kanin

Portal

Obehörig

Vila

Orm

Nu återstod inte många burkar och dom som fanns kvar gick av olika skäl inte att nå – ombyggnadsarbeten till exempel – eller så var det långa rader av dnf-loggar. Det öppnade för den mycket trevliga möjligheten att besöka några fler av Gibraltars sevärda platser. Hallén, TMR68 och Sisjötrollen valde att fördjupa sig i områdets historia medan övriga ägnade sig åt något annat. Vi började med att besöka Great Siege Tunnels – en del av försvarssystemet från 1783 som sedan fortsatte att byggas ut ända fram till andra världskriget, en mycket sevärd plats.

Tunnelpromenad

Soldater

Kanon

Tunnel

Utsikt

Kanoner

WWII försvar

När vi åter kom ut i ljuset var utsikten över bland annat flygplatsen kort sagt – fantastisk!

Flygplatsen

En riktig sopapa...
En riktig sopapa…

Apor

En bit längre ned utmed klippans sluttningar väntade nästa historiska plats, ett moriskt befästningsverk som i grunden är från 1000-talet men i dess nuvarande utförande från 1300-talets mitt –Moorish Castle.

Moriskt slott

Info

Invändigt

Nedanför slottet låg och ligger staden.
Nedanför slottet låg och ligger staden.

Dagen avslutades med lite mat och därefter en kortare promenad nedåt hamnen. Även den var intressant då man passerade flera av 1700-talets försvarsverk och även den gamla piren som idag ligger mitt inne bland de moderna husen, alltid spännande att följa en stads historia och utveckling.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Här ser ni bevis för vad Ingabo och torado håller på med när dom tror att ingen ser… på väg till Casion Admiral för att spela bort all sin cache…
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Högt över oss reser sig klippan och kanonportarna syntes tydligt nu när vi hade varit där och fått en inblick i vad dessa ”fönster” hade använts till.

Gruppen delades nu ännu en gång då två gick över gränsen – bokstavligt talat – och tre till hotell Britsol för en sista natt i Gibraltar innan hemfärd till den kyliga norden igen.