En liten promenad i köpingen

Efter en mycket god frukost på hotellet gav jag mig iväg på dagens lilla promenad. Mitt första mål var att ta mig i riktning mot det militära flygfältet och runda detta för att komma in i ett område rikt på challenge cacher.

Linköping

Men inte gick jag förbi de traditionella som ändå fanns på vägen till huvudmålet! Första stoppet och en framgångsrik loggning blev det vid ”retur”. Därefter arbetade jag mig vidare i riktning mot flygvapenmuseet utmed en mycket ödslig GC-väg.

GC-väg

Flygvapen

Fågel1

Fågel2

En svensk atombomb
Är det så att man här bygger en svensk atombomb 17 oktober 2015 till 8 maj 2016? Det gäller att inte vara i Linköping då ifall den skall testas….

Inte långt från cachen ”Flyghuvudstaden – Flygets Hus” stod en mängd gröna män uppställda, jag trampade iväg med god fart bakom ryggen på dessa ynglingar och en och annan trodde nog att det var befälet som kom för att inspektera – riktigt kul….!

Flygets hus

Jag började nu närma mig challengeområdet och där väntade loggar på:

Challenge

Alltid trevligt att kunna få så många challenge cacher på en och samma vandring, det var endast ”Challenge: Gotta Cache Them All”, alla kommuner i Östergötland som jag inte kunde logga. Mitt uppe i denna challenge jakt klev jag rakt in i ett område rikt på historia.

Gravfält

 

Jag hade kommit fram till det imponerande Kapellbackens gravfält, det var i bruk från 400-talet f.Kr till 1000-talets mitt e.Kr och det tycks ha varit många rika personer och personer som tillhörde krigarklassen som begravdes här. Att i kombinera caching med besök på fornlämningsplatser är fantastiskt trevligt, jag lägger gärna extra tid på detta även om det skulle ”kosta” en eller annan loggad burk under slutet av dagen. Rikedomen i form av upplevelse har större betydelse.

Grav

Kapellbacken

Kapellbackens gravfält

Det var tur att jag inte mötte de två figurer som fanns avbildade på informationstavlan, då är det inte så säkert att det blivit några fler burkar loggade!

Otäcka typer!
Otäcka typer!

 

Från denna förhistoriska plats gav jag mig ut på en modernare lämning, nämligen gamla Riksettan och den serie av burkar som fanns utmed den gamla vägsträckan. Den var huvudväg mellan Helsingborg och Stockholm 1945-1962. Jag inledde med loggning av ”RiksEttan – Noby #3”.

Riksettan

Riksettan idag.
Riksettan idag.

Bro

Milsten

Det blev en mindre power trail med några burkar utanför serien, till exempel ett fallet äpple

Äpplet faller inte så långt från trädet!
Äpplet faller inte så långt från trädet!

Det gick i god fart att logga burkarna i området och snart befann jag mig åter på GC-banan för att åter ta mig runt flygfältet, tyvärr gick det inte att göra som i Gibraltar och promenera över start- och landningsbanan. Det fick helt enkelt bli några kilometers extra stärkande promenad.

Varning för flyt

På min väg in mot Linköping kom jag först förbi flygfältet och cachen ”Fore!” och där kunde jag tydligt se faran för fåglarna att bosätta sig nära golfmugglarnas område!

Fara för fjäderfän...
Fara för fjäderfän…

Via universitetsområdet, och några burkar, tog jag mig vidare mot Vallaområdet där det fanns en friluftslantgård, ett järnvägsmuseeum och dessutom en burk.

Valla

På rätt spår?
På rätt spår?

Vallaskogen var riktigt trevlig att besöka, det var en lättnad att slippa den raka GC-banan och få gå in bland träden och få lite mjukare underlag under fötterna. Inne mellan träden fanns det en hel slinga för de mugglare som brukar gå vilse, tänk vilken mörk och hemsk värld mugglarna måste leva i, ständigt vilse!

Mugglare

När jag närmade mig cachen ”äj sandar” träffade jag på ytterligare en intressant fornlämning – ett helt system av hålvägar.

Hålvägar i Vallaskogen
Hålvägar i Vallaskogen

Hålvägar i detta område har delvis en mycket hög ålder och användes ända in i medeltiden, kanske längre. Du kan läsa mer om äldre vägar i Linköpingsområdet via denna länk. Det har även gjorts en arkeologisk utgrävning av en av vägarna – en länk till rapporten finns här. En utgrävning har även genomförts av en av gårdarna i det som kom att bli Valla by – en länk finns här. Ett mycket intressant område! Cachen? – Ja den hittades.

Slottet

När Vallaskogen låg bakom mig var det åter vandring på gator och torg som låg framför mig in mot centrum. Slutligen befann jag mig vid slottet och domkyrkan. Frestelsen att gå in på Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum blev allt för stor så en biljett löstes och sedan blev det en tur runt i salarna i den lilla men fina utställningen. När denna djupdykning in i stadens medeltida historia var klar uppstod nästa behov – att besöka Domkyrkan.

Domkyrkan

Inne i denna byggnad siktade jag omedelbart två bekanta ansikten, Vallafrun och lillfiluren samt +Lotta, som var en ny bekantskap för mig. Vi var givetvis där inne för att be – om svaren på earth cachen ”The Dead in the Church Floor”, troligen fick vi fram rätt svar. Här påträffades även en något förbryllad vaktmästare som mötte sin tredje grupp av det mystiska släktet geocachare denna dag, vi var – så som det sig bör – fler än mugglarbesökarna.

Vattentorn

Det var ännu en del tid innan kvällens event så jag gav mig iväg på en liten extra runda efter domkyrkobesöket och tog mig i riktning mot ett ombyggt vattentorn samt en park där det blev både en traditionell och ytterligare en earth cache.

Bro i en park

När domkyrkan åter siktades bortom en ålderdomlig medeltida byggnad var det inte många steg fram till eventplatsen där ”Geocaching Hall of Fame 2016” skulle hållas i år – kanske värt att gå på? En logg till för dagen och kanske något mer…. Så här långt hade dagen varit mycket framgångsrik med 36 hittade cacher och 35 kilometers promenad, men nu väntade kvällen och dess begivenheter, men mer om det kommer i nästa inlägg här på Halléns Geocachingäventyr!

Snart dags för event!
Snart dags för event!