Nya burkar i den gamla staden

Även om påskaftonen kanske bjuder på ett eller annat ägg så är det inte tillräcklig föda för en hungrig geocachare, kosten måste balanseras med något mer näringsrikt – plastburk. Denna dag strålade solen ned mellan molnen och det blev en riktigt trevlig vandring ut mot Gamlestaden som var dagens mål.

Först av allt skulle min egen (adopterade) cache ”SKF Svenska kullagerfabriken, Hist Fab #2” få lite tillsyn då loggen beskrivs som blöt i nätloggarna, och nog var den blöt! Det blev till att torka ur burken grundligt och ersätta loggremsan med en ny.

SKFs fabriker

Kulan

Hur länge min burk kan vara kvar i området återstår att se, hela Gamlestaden står inför en rejäl ombyggnad och det äldre fabriksområdet – kallat Kulan – kommer att bli bostäder och köpcentrum. Det har gjorts en film som presenterar denna ombyggnad.

I filmen glömmer man helt bort att säga varför det heter ”Gamlestaden”, det är ju den enda delen av staden som har anor från 1400-talets slut! Dessutom finns industribyggnader från 1700-talet, alltså det gamla sockerbruket mitt inne i Gamlestadens fabriker, som också är en intressant historisk lämning. Lyckligtvis har staden inte helt glömt bort områdets historia, det lyfts fram i nättidningen Vårt Göteborg där det också finns en länk till filmen.

Jag fortsatte nu min vandring genom ett område där den gamla medeltidsstaden låg men det kan man idag inte se några spår av. Istället hamnade jag vid ett bibliotek, ”The Library”, här fanns också ett kafé med stora fönster ut mot cachen, bra att det var stängt och folktomt på påskaftonens förmiddag.

The Library

Nästa mål låg på andra sidan järnvägen och jag fick leta mig igenom den labyrint som gångvägen nu utgör genom byggarbetsplatsen där det nya stora och höga resecentrumet kommer att växa fram. Men till sist var jag framme vid en annan historisk plats i staden – Slakthuset – och cachen ”Styr O Ställ 8 2.0”, det var en klassisk placering så det blev en blixtsnabb loggning.

Slakthuset

”Göteborgs Slakthus (kv 39) byggdes 1903 efter ritningar av arkitekten O Dymling. Det var Sveriges första kommunala slakthus och den stora anläggningen omfattade ett 10-tal byggnader bl a marknadshallar, slakthallar, administrationslokaler, bostäder och restaurang. Planen gjordes i huvudsak symmetrisk och entréområdet inramades av en huvudbyggnad och två flygelbyggnader. I områdets inre delar har flera om- och nybyggnader gjorts. I nordöstra hörnet tillkom en ny byggnad 1958.” (Ur: KULTURHISTORISKT VÄRDEFULL BEBYGGELSE I GÖTEBORG.)

Ännu fanns aptit och tid att leta upp ännu en burk – ”Tuff Tuff”. Den publicerades redan 2013 men jag har vid varje besök i Gamlestaden varit tvungen att välja bort ett besök vid platsen, men idag skulle den röjas från kartan. På en blöt grusväg tog jag mig mellan industriområdet och järnvägen ut mot cachens hem. Där var riktig wasteland-känsla vid cacheplatsen, lyckligtvis hittades den snabbt, hela Halléns längd krävdes dock för att få fram burken, men det lyckades och den var snart signerad.

wasteland

I närheten stod de gamla tågvagnarna uppställda och på andra sidan grusvägen dundrade de moderna tågen fram.

tufftuff

Tåg

Därmed var dagens sista burk loggad och det var dags att kliva iväg hem mot geocachingbasen. Det blev en lätt vandring denna dag på blott 10 kilometer och tre burkar loggade samt inte att förglömma – en burk renoverad så att andra kan få en lite bättre cachingupplevelse.