Styrsö & Donsö vandring

Påskdagen skulle bjuda på ett lite längre cachingäventyr tillsammans med TMR68. Vi tog buss och vagn ut mot Saltholmen för att där bege oss ut på havet för att slutligen nå fram till Styrsö i Göteborgs södra skärgård.

Akterseglade? Icke, detta var inte "vår" färja.
Akterseglade? Icke, detta var inte ”vår” färja.

På utsatt tid nådde vi till Styrsö Bratten och började vår vandring upp mot en av öns högsta punkter och cachen ”View from the Water Tower”. Först sökte vi lågt, men det visade sig att cachen hängde över våra huvuden.

Ser du burken?
Ser du burken?

Vi tog oss ned från den höga punkten igen och letade oss på de små vägarna bort mot ett naturområde med oväntat fina stigar, för gående och joggare – men givetvis inte för folk som springer… En liten bit in på stigen hittades ”Naturstigarna på Styrsö”.

Gående

Vi fortsatte bortåt stigen och hittade efter lite sökande en lämplig väg upp mot nästa höjd där vi skulle ge oss i kast med en multi ”Stora Rös”. Det var inte några problem att hitta svaren, men den hårda vinden gjorde att våra papper, telefoner och gps:er fick hållas i ett stadigare grepp än vanligt, annars hade allt flugit iväg.

Stora Rös

Efter en kort promenad var finalen hittad och vi fick åter gå ned från höjden, denna gång på en stig så som sig bör efter en framgångsrik loggning. Vi skulle nu för några timmar lämna Styrsö och gå över bron till Donsö.

Ambulas

I farvattnen kring ön åkte det omkring en danskflaggad ambulansbåt, med en ambulans ombord, kan det vara en täckmantel för en dansk invasion? Vi hade inte möjlighet att utreda om dansken verkligen var på väg utan fortsatte in över Donsö och först stannade vi till vid en burk som jag loggade i november 2007 men som TMR68 inte loggat ”Abandon mine – Donsö”, nu blev det inte någon logg för honom denna dag då vi inte kunde hitta burken. Istället gick vi vidare bort mot ”Blaufish’s Julklapp”.

Holmgång

Via bebyggelsen skulle nu vandringen gå söderut över Donsös klippor och burken ”På väg till Lökholmen”, en klassisk parkbänkscache som var blixtsnabbt funnen.

Parkbänk

Nästa cache ”Donsö” var inte lika mycket en promenad i parken utan var belägen i klipplandskapet längst i söder. Vi hittade en riktigt bra stig som förde en god bit på väg innan vi fick börja kliva över sten och klippor, men det var inte någon svårare utmaning.

Klipplandskap

Efter nära två kilometers vandring nådde vi fram till ”Moonmattes Bunker”, en ruin med ett dunkelt innandöme!

Bunker

Inne i bunkern

Gudarna

Vi kan inte ta burken ute i vattnet ”Donsö gästhamn, trodde TMR68 först, men jag påpekade att den faktiskt låg ute på en pir och var en 1/1, givetvis gick vi dit. Trots en etta i svårighet tog det en stund att hitta burken, mitt under sökandet dök det upp en joggare – vad gjorde han där…? Han var mer intresserad av sin pulsmätare än av oss så vi fick fortsätta att uträtta vårt värv tills att burken var hittad och loggad.

Donsö

Skall jag få någon fisk?
Skall jag få någon fisk?
Här skall det bli hamnaffärer!
Här skall det bli hamnaffärer!

Vi avrundade besöket på Donsö med cacherna ”I Väntan på Färjan (Donsö Färjeläget)” och ”On top of Donsö”, den förstnämnda en enkel nano medan den andra var placerad i lite mer krävande terräng.

Vy över Donsö hamn

Vi lämnade Donsö via bron och tog oss åter till Styrsö. Innan några fler burkar loggades blev det dock lite fika med mackor och frukt, en välbehövlig dos energi. Vi lade också upp strategin inför den fortsatta vandringen och beslutade att TMR68 skulle få försöka logga ”Crak” som jag loggat 2010, men givetvis bara hade vaga minnesbilder av! Det gick dessvärre inte så bra vid detta återbesök, ingen burk hittades, troligen kom vi från helt fel håll och råkade få en del naturliga hinder mellan oss och burken. Dessutom började vädret nu bli lite sämre och den hårda vinden förenades med ett tilltagande regn. Oförväget fortsatte vi och tog oss upp mot höjderna där cachen ”Quiza med Krissedan” väntade. Den burken hittades lyckligtvis snabbt och vi fortsatte ut på udden, där terrängen bjöd på en del utmaningar, innan vi nådde ”Hasta la Victoria siempre”, nu vräkte regnet ned och det var minst sagt obehagligt ute på klipporna.

TMR68

Klippor

Är vi på Vinga?
Är vi på Vinga?

Det var skönt att komma bort från det öppna klipplandskapet även om regnet fortsatte att falla. Vi fick lite lättnad då cachen ”Styrsö Tången” var en bekväm burk att logga, även om de hala bryggorna fällde TMR68, det såg nästan ut som om han skulle försvinna ned i vattnet.

Styrsö tången

Åter en topp burk blev det vid loggningen av ”On top of Styrsö” som dessvärre följdes av en DNF vid försöket att hitta ”Styrsö Hembygdsgård”, den skulle finnas under blåbär, men under det misstänkta riset hittade vi inte någon burk.

On top of Styrsö

Hembygdsgård

Nu fanns det inte några fler burkar för Hallén, men TMR68 hade möjligheten att inte avsluta dagen med en DNF, stegen styrdes därför till ”Styrsö kyrka”, där gick det fort att få fram burken och i och med detta var arbetet avslutat på dessa öar och vi hade mindre än 15 minuter till färjan hem skulle avgå, bättre kunde det knappas bli.

Vandringen idag omfattade lite drygt 20 kilometer och 14 nya loggar till Hallén och 15 till TMR68. Nöjda och genomblöta gick vi ombord på färjan och påbörjade vår hemfärd.

3 kommentarer

    1. Jag hade inte kameran redo, höll på att försöka plocka fram en burk när TMR68 blixtsnabbt försvann! Nästan som Hallén och hål…

  1. Jag höll i mig i cachen, så Hallén vågade inte släppa taget…..och inte jag heller.

Kommentarer är stängda.