Hallén i hålens rike

På söndag förmiddag skulle vi lämna Bo & Elisabeths cachingbas och inleda hemfärden. Först fick vi dock titta lite på ett lokomotiv som stod i verkstaden innan det åter skulle kunna trafikera den lokala geocachingjärnvägen…!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lok1

Lok3

När vi åter var på spåret ut mot cacherna utsågs VGF (Vena gruvfält) till dagens första mål. Det skulle bli en fin promenad i ett fantastiskt område med många hål där Hallén lätt skulle kunna försvinna!

gruvområde

I området har det förekommit gruvbrytning sedan åtminstone 1700-talet. I t.ex. Tärngruvorna bröts Kobolt som användes till att färga glas blått. Men det fanns också brytning av silver. Tidigare förekom även brytning av koppar, mer finns att läsa via denna länk som går till undersökningen av Johanneborgs vaskverk men där finns även information om Koboltbrytningen.

Venagruvor

En av få byggnader inom området.
En av få byggnader inom området.
Vi hittade dock ytterligare ett torp i området, men förfallet. Inte långt från silvergruvan.
Vi hittade dock ytterligare ett torp i området, men förfallet. Inte långt från silvergruvan.

Sen var ju frågan om hålen i området, bildspelet nedan ger en liten bild av vad man får se – det finns en stor variation när det gäller hål!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det fanns en del skogsvägar i området, men också en del markeringar på kartan som vi trodde skulle vara väg, men så var det inte, men lite extra terrängvandring gör bara gott.

Stenhög

Området var fyllt av historiska lämningar, även rester av en avrättningsplats.

Avrättningsplats
Skall Ingabo halshuggas eller hängas?
TMR68 tittar på ny bil!
TMR68 tittar på ny bil!

Vi lyckades med att hitta alla burkar i området utom finalen-bonusen. Vi tog burkarna i fel ordning och vi hade inte tillräckligt med tid att vända tillbaka för endast en logg så den fick tyvärr lämnas ologgad. Besöket i detta historiska område var höjdpunkten under resan för mig, här hade jag gärna ägnat hela dagen till att gå omkring och titta på och fotografera alla de olika miljöerna, helt klart min favorit bland vandringarna denna helg.

Koboltbruk

När vi var klara med denna vandring var det dags att avrunda helgen med att rensa upp bland de nya cacher som kommit utmed V Ö P T serien utanför Motala. Det skulle då givetvis bli bilcaching och en lång rad av PET rör hängande i träd.

VÖPT

Därefter inleddes hemfärden med 258 nya burkar att sätta in på kontot och framförallt sol, vandringar och historiska miljöer att sätta in på det än viktigare upplevelsekontot!

1 kommentar

Kommentarer är stängda.