Ulan Bator

Turkish airlines förde mig först till Istanbul för en mellanlandning och byte av plan, det är nog första gången jag känt viss tvekan inför en flygresa. Några veckor innan avfärd anföll IS flygplatsen och några dagar innan avfärd var flygplatsen mitt i centrum för en militärkupp, det var inte så trevligt att min rutt gick över denna plats. Men allt gick väl och jag kom med nästa plan vidare österut och ytterligare en mellanlandning vid tre tiden på natten mitt i Centralasien – men det fanns inte någon möjlighet att logga något vid dessa anhalter. Vid frukosttid den 21 juli landade jag så i Mongoliets huvudstad Ulan Bator på “Chinggis Khaan” International Airport.

Mitt bagge hade fantastiskt nog klarat sig igenom och kom rullande på bandet och jag kunde kliva ut i den lilla ankomsthallen där en representant för arrangören av resan väntade, det var alltså ett färdigt resepaket jag köpt denna gång. En viktig orsak till detta var att Mongoliet kräver att man har en inbjudan från någon i landet för att visum skall utfärdas, då jag inte känner någon i Mongoliet valde jag en arrangör som kunde ordna denna inbjudan och dessutom erbjuda ett paket med rundresa till åtminstone några burkar i landet!

Ulan Bator

Den första natten skulle vi bo på hotell, därefter skulle det bli enklare och mycket annorlunda boende. Innan en tur i staden med besök på Nationalhistoriska museet fanns det lite tid över till en cachingtur och lämpligt nog låg det en burk på andra sidan den stora gatan mitt emot hotellet ”Monument ”Baby” in UB”.

Första burken
Här skall det ligga en burk… och dessutom en vy mot Bayangol – första nattens gc-bas.

Det största problemet på denna plats var en man som ville sälja silversmycken till mig, men jag lyckades till slut att bli av med honom. Jag lyckades även med att hitta burken utan att förstöra planteringen som omgav monumentet.

Första burken i Mongoliet är loggad!
Första burken i Mongoliet är loggad!

Då jag hade en hel timma på mig så kunde jag inte nöja mig med en enda burk utan letade mig vidare via smågator mot ett tempel och cachen ”Searcher’s for the Lost Khiid – Choijin”.

Tempel

Även denna cache hittades utan problem, endast ett gäng myror vaktade den och jag kunde lätt undvika dessa myllrande väktare. Då det gått raskt att logga dessa första burkar hade jag tid för en tredje burk ”S.Zorig – From the mongolian people”. Det var en lätt burk mitt i stadens centrum, men nu var det hög tid att be ge sig iväg ut på turen till stadens museum och därefter middag. I efterhand kunde jag konstatera att jag hade extrem tur med vädret under denna första burkletarrunda i Mongoliet, bara någon timma senare kom rejäla åskväder in över området och snart stod vattnet decimeterdjupt på gatorna!

Ulan Bator burk

Det blev en tidig sänggång denna dag då väckning skulle ske vid 4.30 följande dag för att vi skulle hinna med ett mindre inrikesplan som skulle flyga söderut mot provinsen Gobi och nästa etapp av detta storslagna äventyr – fortsättning följer.

1 kommentar

Kommentarer är stängda.