Där klipporna brinner

Bayanzag, de brinnande klipporna var dagens mål. Där låg ett riktigt kluster av burkar, och då talar jag om ett mongoliskt kluster bestående av en traditionell cache och en earth cache. Men för att nå denna plats var det först några timmar med bil över slätterna. Inte någon händelselös transport…

_MG_2089

_MG_2107

Vi kom även fram till en ”centralort” där det fanns möjlighet att besöka det lokala shoppingcentret. Till en början är allt öde och stängt, men inom några minuter är varje liten butik öppen och det hörs musik ur en ger på andra sidan torget, som tydligen var någon slags pub.

_MG_2137

Nog finns det huvudleder även i Mongoliet!
Nog finns det huvudleder även i Mongoliet!

En bit längre fram utmed vägen gjordes ett stopp hos en nomadfamilj som specialiserade sig på kameler. Det kan tyckas vara ett ”fattigt” liv, men tänk då på att en kamel i medeltal är värd 750 US dollar och att familjen vi besökte hade nästan 100 kameler, nomaderna har tämligen stora resurser. Den som ville kunde rida kamel, man jag såg inte någon mening med att klättra omkring på dessa illaluktande djur så jag nöjde mig med att fotografera. Vad jag däremot prövade var att dricka kamelmjölk, smakade ungefär som filmjölk men givetvis inte lika tjock.

_MG_2199

_MG_2158

Slutligen nådde vi fram till de berömda klipporna, lite som i den amerikanska västern. Momelg och Hallén satte högsta fart mot ”Gobi”, en T:4:a!

Hallén och momelg letar...
Hallén och momelg letar… Foto: momelg

Vi lyckades ta oss ned för branten till cachegömman, till en del mugglares stora förvåning. Väl på plats letade vi länge och väl, tittade, lyste med lampor och vände på stenar, men ingen burk hittades. Lite märkligt då en ny nödburk placerades ut för knappt en månad sedan. Det hela slutade med att vi också placerade ut en nödburk, på den plats som spoilern visade.

IMG_2215
Foto: momelg

IMG_2216

Det var inte helt lätt att ta sig upp för sluttningen med lösa stenar och rullgrus. Foto: momelg.
Det var inte helt lätt att ta sig upp för sluttningen med lösa stenar och rullgrus. Foto: momelg.

Earth cachen visade sig också vara lite märklig då man bland annat skulle leta upp ett museum på platsen, men något sådant hittade vi inte. Då var det åter en fördel med en lokal guide som kunde berätta att museet som visade fossilen inte längre fanns kvar då det var ett privat och faktiskt olagligt museum. Nu är i vilket fall svaren inskickade och återstår att se om CO ger OK på våra svar.

IMG_2228

Efter middagen på vår ger-camp återvände vi till klipporna för att beundra solnedgången!

IMG_2234

IMG_2245

I morgon väntade en ny resa över slätterna och ett nytt litet kluster av burkar!