Ongi klostrets hemligheter

Trevlig resa önskade dino vid parkeringen, och han var inte ensam om att lyckönska oss då det verkar vara tradition att de som driver ger-camper i Mongoliet kommer ut till parkeringen och vinkar av gästerna, så även vid denna camp.

IMG_2251

Även
Vid avfärd kom även en ensam get fram, tydligen en som kommit bort från sin flock och letade efter plats i någon av bilarna. Någon sådan fanns inte så geten stod där och såg olycklig ut med darr på rösten…

Idag skulle vi åter ut på de stora slätterna och åka norrut mot Ongi klostret. Det blev åter ganska många kilometer att resa, men som vanligt inte utan upplevelser.

Resan över slätten sedd från bil nr 5.
Resan över slätten sedd från bil nr 5.

_MG_2286

Stenrösen med blå flaggor är heliga platser i Mongoliet, man skall alltid färdas till vänster om dessa ”offerkast” och om möjligheten finns gå tre varv (vänstervarv) kring stenhögen och lägga på lika många stenar vilket berättigar till att önska något – en hittad cache till exempel!

tre varv

Givetvis träffade vi även på kameler under dagens tur, denna gång fint staplade i en hög.

IMG_2276

Under resans gång blev det också några bensträckare med toalettbesök – men var finns busken….

Herrarnas till höger och damernas till vänster....
Herrarnas till höger och damernas till vänster….

IMG_2260

Slutligen nådde vi fram till ger-campen vid Ongi klostret med dess ”lyx” boende, jo det var lyx då det fanns fungerande el i tälten, det hade vi inte varit med om sedan huvudstaden.

_MG_2291

Väskan ställdes in i tältet och snart var momelg och Hallén på väg bort mot klosterruinerna. Ongi klostret var fram till 1937 ett av de största klostren i södra Mongoliet med omkring 500 munkar. Men det året kom Mongoliets motsvarighet till KGB till platsen och förde bort en del munkar till arbetsläger, avrättade andra och satte resten i arbete med att riva de gamla tempelbyggnaderna. Idag återstår ett stort område med ruiner på båda sidor av floden, samt en mindre återuppbyggd tempelbyggnad där det finns ett par aktiva munkar.

_MG_2297

Vi tog oss upp på en liten höjd och där fanns det hägrande målet – en burk, ”Ongi Monastery”.

_MG_2292

_MG_2293

Men denna klosterburk var inte den enda i området, det fanns en till bara några hundra meter bort men något högre upp i terrängen. Momelgs valde att avstå denna burk, men jag fortsatte framåt genom terrängen i pilens riktning trots att värmen denna dag var ganska besvärande. Mitt mål var ”Buddha Ongi Monastery” strax ovan en stor Buddha staty på ett berg med utsikt över floden.

_MG_2298

Efter min svettiga tur över berg och små bäckar upptäckte jag att det var möjligt att ta stigen tillbaka från cachen, vissa saker ändrar sig inte även om man jagar burk i ett fjärran land! Utsikten från cacheplatsen var fantastisk. Härifrån syntes tydligt hur stort klostret varit, se bilden nedan, husgrunder och tempelrester på båda sidor av floden.

_MG_2301

I nedre kanten av bilden ovan ser du några blå band och en förgylld rund skiva, det är toppen av den stora Buddhastatyn.

_MG_2307

_MG_2316

Därmed hade jag ”rensat” området och kunde återvända till min ger för att få lite skugga och konsumera några liter vatten och återhämta mig inför kvällens middag.

_MG_2317