Åter i Ulan Bator

Tiden ute på den mongoliska stäppen var nu över, allt mer av betong och asfalt mötte denna dag blicken när vi färdades in i den täta trafiken i miljonstaden – ganska chockartat! Efter en kreativ U-sväng gånger två hittade våra förare fram till den stora rosa bussen som skulle ta oss vidare genom staden.

Hallén byter fordon. Foto: momelg.
Hallén byter fordon. Foto: momelg.

_MG_2621

Det skulle idag bli ett besök vid jättestatyn av landet stora hemska hjälte, ja ni gissade rätt: Djingis khan. En rik man i Ulan Bator har låtit bygga denna monsterstaty för att skapa sin egen turistfälla, det är rätt benämning då platsen inte har några säkra kopplingar till Djingis mer en vag legend om en påträffad stav någon stans utanför Ulan Bator – inte mycket att gå på alltså!

Ni inser hur stor statyn är om ni jämför med bilen som står parkerad till vänster om byggnaden.
Ni inser hur stor statyn är om ni jämför med bilen som står parkerad till vänster om byggnaden.

Jag valde att inte gå in i statyn, man kunde där åka upp till hästens huvud, men jag tyckte det var viktigare att gå bort mot cachen ”GC Telmuun”, med facit i hand kunde jag faktiskt lika gärna ha åkt upp i ”hästen” då jag efter en rask marsch på en kilometer endast fick med mig en DNF, mycket irriterande.

Ser du pricken - det är Hallén på väg mot en DNF. Foto: momelg.
Ser du pricken – det är Hallén på väg mot en DNF. Foto: momelg.

_MG_2643

Färden med bussen fortsatte in mot staden igen och Gandantegchlen, det största idag aktiva templet med en gigantisk Buddha staty. Viktigare var givetvis ”Gandantegchinleng Khiid – UB” som gav möjlighet till revansch. Med bestämda steg tågade momelg och Hallén genom tempelområdet, undanskuffande munkar och annat löst folk… Oförväget sträckte Hallén in handen bland de lösa elledningarna i lyktstolpen och greppade filmburken!

Studie i filmburk!
Studie av filmburk i tempelmiljö
Hallén fotograferar burk. Foto: momelg
Hallén fotograferar burk, eller är det så att han knäböjer och tillbedjer filmburken…? Foto: momelg

Vi beskådade även Buddhan, men jag valde att inte betala 5 US dollar för att få fotografera den, trots allt var den uppförd efter 1990.

Detta hus är hem åt en av de största Buddhastatyerna i världen.
Detta hus är hem åt en av de största Buddhastatyerna i världen.

Härligt att få loggat en burk, och det var inte slut med burkjakten, det fanns en till! Vi skulle nämligen till den sista khanens vinterpalats och där fanns dagens andra burk. ”Winter Palace of the Bogd khaan” låg inom området som var ganska välbevakat, så det gällde att ha ögon i nacken och några ställen till vid jakten på denna burk. Dessutom skulle man betala 25 US dollar, ja ni läser rätt, för att få lov att fotografera. Denna avgift gällde även utomhus.

Denna bild kunde ha kostat 25 US dollar, men jag hade ingen fotobiljett, så jag "sparade" en del pengar!
Denna bild kunde ha kostat mig 25 US dollar, men jag betalade inte för någon fotobiljett, så jag ”sparade” en del pengar genom denna bild.

Detta blev den sista loggade burken i Mongoliet, mer fanns det inte tid till. Men elva hittade burkar under lika många dagar får man vara nöjd med i detta burk-glesa land. Kvällen ägnades åt en avskedsmiddag i en av stadens ”skyskrapor” med fin utsikt över omgivningen.

20160729_204413

Torget med parlamentet.
Torget med parlamentet.

Lördag förmiddag efter frukosten anlände vi till flygplatsen för att påbörja den långa hemresan, men turen till Mongoliet var värd varje minut i den trånga flygplanskabinen och väntan på Istanbuls flygplats. Asien är en spännande plats för geocachingresor och det kommer förhoppningsvis att bli fler turer åt öster!

6 kommentarer

 1. Mycket spännande resa med fler kloster än burkar !
  Är det månne Sankte Per nu efter denna resan ? 😉

  1. Burkarna var fler än klostren, men färre än kamelerna…. Sankte Per är inte bekant i Mongoloiet, inom den Lama-Buddhistiska-geocachingen måste man vara en god burkletare för att sedan steg för steg återfödas som en allt mer avancerad burkletare. Slutligen uppnår man gc-nirvana!

 2. Vad roligt att få ”hänga med” dig på cachingresa i Mongoliet!! Tack för bilder och berättelser! 🙂

 3. Kanske det till och med kan bli ett bildvisningsevent framöver ? Varför inte kombinera det med Gibraltar eller något annat nyligen besökt land ?
  Som redan sagt alltid kul att läsa dina reseskildringar ! 🙂
  I övrigt jobbar jag på att nå gc-nirvana 😉

 4. Så här ser momelg på det hela:
  ………så mitt framför oss uppenbarar sig en medresenär med gps och ”Geocaching” tryckt på mössan, blicken riktad mot en stenhög några hundra meter bort! Så kul, det här blir nog en bra resa! Och det skulle det bli!
  Fru M ifrågasätter omdömet om kamelerna, detta fridsamma djur som som så tålmodigt bär omkring allt från ihoppackade ”ger” till damer och herrar i solhatt – beundransvärt!
  Vi håller med om den extraordinära turen till Hard Rock, en fantastisk plats, nästan den finaste upplevelsen på resan!
  Varmt tack för sällskapet, alla goda råd och alla historier. Vi kämpar på för att nå din nivå – vi har ju redan funnit 1727 cacher (sedan vi kom hem faktiskt 40 st). Tack för en fantastisk resa! Vi ses!

Kommentarer är stängda.