Ymsen Runt

Vi har många gånger talat om den långa Letterboxserien ”Ymsen Runt”, men det var först denna helg som vi fick ihop en resa med ganska kort varsel till denna trakt. Efter en natt på vandrarhemmet i Lugnås åkte vi vidare mot starten för YR-serien.

Start från vandrarhemmet.
Start från vandrarhemmet.

Vi hade förberett oss med UV-lampor och måttband och en del annan utrustning inför det som enligt beskrivningen skulle vara en ca 2 mil lång tur. Vi hade inte med oss några cyklar utan skulle ta oss runt sjön till fots efter att vi parkerat nära den första burken i serien.

Ymsen Runt
Ymsen Runt

Klockan var exakt åtta på förmiddagen när vi inledde vandringen, hur lång tid skulle detta komma att ta? Inledningsvis loggade vi ett par burkar utan problem, men vi missade ett par innan vi insåg hur cacherna var uppbyggda och att man måste läsa varje cachebeskrivning för att kunna komma vidare. Det var en lärdom, sen gällde det att få till bästa möjliga ”loggningsflöde” under vandringen, metodiskt letade vi oss igenom sträckan, burk för burk.

Ymseborg

Även idag kom vi in i historiska marker och besöket området vid Ymseborg. Det är mycket som är oklart kring denna borgs historia men förmodligen är den från 1200-talet, det har aldrig utförts någon arkeologisk undersökning av platsen. Länsstyrelsen Västra Götalands Län har utförlig information om platsen för dig som vill veta mer.

Ymseborgskarta

1, Här låg möjligen borgens centrala försvarstorn, kastalen. 2, Brunnen. 3, Här har eventuellt några av borgens byggnader legat. 4, Ett område som kan misstänkas ha varit en förborg. 5, En vall mot väster. 6, En möjlig fördämning som gjort området blött och svårframkomligt. 7, Eventuellt försvarslämningar i form av en jordgrav och kanske en plats där det kunde genomföras utfall mot en belägrande fiende. 8, Den förmodade huvudingången kan ha legat i detta område och framför låg kanske en förgård eller en förborg vid nr. 9.

"Ruiner av den gamla folkungaborgen Ymseborg I Fägre Pastorat i Västergötland" Ur Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna
”Ruiner av den gamla folkungaborgen Ymseborg I Fägre Pastorat i Västergötland”
Ur Erik Dahlbergs Suecia Antiqua et Hodierna

Vi hade dock som vanligt ont om tid för att göra fördjupningar och istället gick färden vidare i ett ganska högt vandringstempo vidare utmed vägen.

Ingabo & TMR68
Ingabo & TMR68 i full färd med att logga

Det är dock inte alltid det går som man tänkt sig, skylten på bilden nedan var en liten överraskning…

Kycklingar sätter stopp!
Kycklingar sätter stopp!

Vi hittade en ”smygväg” fram till cachen, men där fanns ingen burk. Kan det vara så att Bo & Elisabeth som var här senast blev sedda och att burken sedan plockats bort? Vi var i vilket fall oroliga för att vi skulle bli förföljda av ilskna kycklingar – men alla hönshjärnor verkade vara instängda idag.

Normalt beteende....
Normalt beteende….

Att ligga på knä vid en stubbe/rotvälta med en jacka över huvudet är väl vad alla gör en fredagseftermiddag? Självklart, framförallt när en geocachare försöker utläsa information om nästa steg där det krävs UV-lampa.

Nu är det jul igen

När vi närmade oss sjöns sydspets hade vi redan gått mer än 15 kilometer och vår bedömning att det skulle vara mer än 2 mil runt sjön visade sig vara riktig. Vi fick i denna trakt även vandringens enda matpaus, en mycket välbehövlig sådan, därefter fanns det lite mer krafter att åter leta burk någorlunda effektivt.

Lite äventyr...
Lite äventyr…
Renoveringsbehov
Renoveringsbehov

Västsidan av sjön bestod nästan enbart av letterboxcacher som var i två steg medan det på östsidan var långt fler burkar som låg på koordinaten, det gick alltså snabbare på östsidan än på västsidan, även om några av de cacher som låg på koordinaten var ganska besvärliga att hitta!

Skall TMR68 börja med golf?
Skall TMR68 börja med golf?
180meter
Nej, det är inte 180 meter till cachen…

Dagens slut

När dagsljuset började försvinna blev det till att åter plocka fram lamporna för att kunna hitta fram till de burkar som låg inne i skogen. Avslutningen på dagen gick riktigt bra, oväntat nog, och vi tog oss systematiskt mellan burkarna. Vi lämnade bara någon enstaka ströburk kvar i området.

Kyrka

Tyvärr blev det en del DNF:er på turen men ändå en god skörd med nya loggar. Vandringen runt sjön tog 13 timmar, tidigare besökare som cyklat rapporterar 12 timmar, så det är inte någon avgörande skillnad mellan att gå eller att cykla. Vi tyckte att det var lättare att gå då flertalet av tvåstegsburkarna hade sina finaler en bra bit från vägen. Sträckan runt sjön var dock inte några 2 mil, den var lite över 4 mil, en viss skillnad!

Trötta och nöjda rullade vi tillbaka mot våra cachingbaser efter en låg dag ute på vägarna runt Ymsen.