Där stigarna möts

Idag klev jag på den första av alla cachinglinjer för att rulla mot hållplatsen Botaniska trädgården. Endast några få meter från hållplatsen väntade dagens första mål ”Någonstans i parken #6”, men där hittades inte någon burk och vid en granskning av tidigare loggar så var jag inte ensam om att skriva DNF. Det var givetvis en missräkning men det fanns fler burkar som väntade uppe i Änggårdsbergen vars jaktmarker man når genom Botaniska trädgårdens vackra anläggning.

Välkommen

Det är mycket att hålla reda på, men det står inget om geocaching...
Det är mycket att hålla reda på, men det står inget om geocaching…

Parken är enligt skylten öppen från kl 9, men när jag gick in var klockan bara något över 8 men det var ändå fritt fram. Har alltid varit lite förbryllad över dessa öppet tider då anläggningen aldrig varit låst när jag kommit på besök, oftast före ”öppningstid”.

Det blev nu en vandring uppför bergen och ut över ljunghedarna med dess numera igenfyllda luftvärnsställningar.

Ljung

Mitt mål var att nå fram till ”Stigar som mötas, eller skiljas 18”. Bruken hittades utan problem och dagens första logg var därmed säkrad.

Geocache

I Änggårdsbergen gör man klokt i att titta efter noga på terrängkartan och välja väg efter nivåskillnaderna snarare än närmsta väg till cachen. Efter en liten studie av stigar och berg beslutade jag mig därför att gå mot ”Stigar som mötas, eller skiljas, 15”. Det tog en stund att hitta denna väldolda burk under mossa, men till sist så hade även denna cache fått en Hallén-logg.

Fåglarna var trötta...
Fåglarna var trötta…

Jag lämnade nu skogen och tog mig ner till Eklandaområdet där jag hade två burkar som låg kvar ologgade. Den första av dessa var ”Trollbron”. Då bäcken var helt uttorkad var det inga problem att nå cachen och samtidigt se efter om det var någon släkt hemma under bron eller åtminstone ett Sisjötroll, men det var tomt och öde så det blev endast ett kort besök.

Trollbro

Även nästa cache handlade om en bro ”Bockarna bruse”, där tittade jag först under bron men där var tomt. När jag vänder mig om ser jag ett anteckningsblock och en penna som ligger under busken nära bron. Blocket visade sig innehålla de senaste loggarna men någon burk syntes inte till, här har tydligen mugglare varit framme.

Buske och bro

Block

 

Blocket och pennan doldes i busken, men CO får nog bege sig hit och lägga ut en ny burk. Min tur gick nu österut och sedan mot norr för att undgå ett par av de mer besvärliga bergen i området. Från söder kunde jag så gå upp mot ”Stigar som mötas, eller skiljas 20”, åter fick jag leta en liten stund innan burken ville visa sig. Något mer än 161 meter bort väntade ytterligare en stig-burk, men denna gång var det varken möten eller skilsmässa, det var ”Så nära stigen du kan komma”. Stigarna i denna trakt är bitvis riktigt svåra att ta sig fram på efter en vinterstorm för flera år sedan som fällde mängder av träd i denna trakt. Ännu har ingen röjt stigen från fallna träd så det har bildats nya stigar i ett slalomliknande mönster kring de många vindfällena.

Fallet träd

Efter en kortare promenad på de små stigarna där jag idag slapp MTB trafiken tog jag mig fram till ”Mellan två stigar” som hittades efter ett kortvarigt sökande. Jag bestämde mig för att ta mig upp på berget och fortsätt att rensa även i det mer högbelägna området. ”Stigar som mötas, eller skiljas 19” nådde jag fram till, men först passerade jag förbi ett av områdets fina bronsåldersrösen, sådant förgyller verkligen en cachingtur.

Bronsåldersröse
Bronsåldersröse

Dagens sista burk blev ”En STOR enrummare …” och nog var den rejäl, men saknade tak. Tur då att (stora) burken hade lock så att inte den viktiga loggboken kunde bli blöt. Därmed var dagens nionde burk avklarad, fler än vad jag hade väntat mig denna söndag. Dessutom hade promenaden blivit nästan 12 kilometer lång, också ett bra resultat denna soliga och fina sommardag, jag menar höstdag eller vilken årstid vi nu är inne i egentligen…!?