Den yttersta byn

Solig och fin mellandag – dags att bege sig ut på nya äventyr, till den yttersta gränsen, till den yttersta byn! Vildmarkens väldiga ödemarker ligger säkert nära denna yttersta plats! Märkligt nog är det enkelt att ta sig till denna punkt, bara att kombinera en svart och en grön cachinglinje och så plötsligt är man i: Ytterby….!

Jag anlände när det började bli tillräckligt ljust för att kunna jaga burk någorlunda effektivt. Jakten skulle börja uppe i skogen vid Ytterbys gamla vattentorn. Det fanns utmärkta anvisningar i cachebeskrivningen om var stigen började och det sparade både tid och möda. Snart stod jag inför den graffitiklädda byggnaden och strax därefter var burken funnen, dagens första logg var säkrad.

Vattentornet

På samma berg fanns även cachen ”Emma and Linneas skogscache” som givetvis också fick besök. Efter en kortare sträcka på en GC-väg klev jag åter ut i skogen för att söka upp ”Juleträd”, lämpligt vid denna tid på året. Där var de övriga i cachinggänget på en tur den 4 september när jag inte kunde följa med, men idag skulle jag ”logga ikapp” lite av det dom tog under den turen.

Ett träd som växer över ingången till en förfallen jordkällare, lite märkligt.
Ett träd som växer över ingången till en förfallen jordkällare, lite märkligt.
Flaggan har halats för sista gången här.
Flaggan har halats för sista gången här.

Det var många lämningar kring denna cache, hade varit intressant att veta hur länge det bott människor här och kanske platsens namn. Tyvärr har jag inte haft tid att göra närmare efterforskningar kring platsen, men det blev några bilder på lämningarna.

Husgrund

Efter besök vid ”Engergihuset” och ”Kraftgatan” var det dags att gå på vandring utmed ”Sparråsvägen” och dess fem cacher.

Sparråsvägen

Det gick lätt att hitta burkarna, men dumdristigt nog gjorde jag en lite avstickare för att leta efter en burk med fyra stjärnor i svårighet. Det gick för mig som för så många andra, ingen burk hittades. Det var dock inte någon stor tidsförlust då jag satte en gräns för hur länge jag fick hålla på med letandet.

Fornlämning

Betydligt trevligare var det att bege sig till ”Stålkullen hällristningar”. Nära cachen fanns hällristningar i form av skepp och skålgrop samt ett täljstensbrott. Här är en länk till Fornsök om du vill läsa mer om fornlämningen, Ytteby RAÄ 44:1.

Fornlämningsområde

Skepp

Täljstensbrott

Det var svårt att lämna denna plats, dagens höjdpunkt! Men det fanns fler burkar som låg ute bland träden och lockade på Hallén så det blev några sista bilder på lämningarna och sedan gick jag vidare på min tur. En bit bort fanns en annan ”lämning” vid ”Svunna Tider”, åter en lurig burk men inte så lurig att den överlistade Hallén, loggen säkrades.

Övergivet

Efter en kortare transportsträcka nådde jag ”Ridvägen” som snabbt lokaliserades, även ”Samhället” kunde erövras då de sexbenta invånarna låg och sov en djup juldvala.

Samhället

Efter att ha passerat ett mycket blött område tog jag mig fram till ”Tega”. Här fanns någons sorts mugglarinhägnad, har sett liknande tidigare och då påträffades två mugglare med spadar i händerna som dom använde för att misshandla ett bolldjur. Lyckligtvis slapp jag se liknande tragiska uppvisningar av mugglarnas ondska här, endast deras hemska inhägnad – det är en ond och mörk värld där ute!

Mugglarstaket

Via en liten ridstig tog jag mig till den stora vägen och efter några hundra meter var jag framme vid ”Ytterby gamla brandstation” som hittade enkelt. Värre blev det vid sökandet efter ”Törstig” där jag inte hittade något som stämde med hinten, det blev till att avlägsna sig med oförrättat ärende. Det gick även illa vid nästa burk ”Take your time”, där jag visserligen hittade burken, men att öppna den – det hade jag inte ”tid till”. Min förhoppning var nu att glassrundans fem burkar skulle gå lite lättare. Femman gick bra, fyran lika så, men vid trean var det stort mugglarmöte och det gick inte att logga burken. Nummer två och ett däremot låg ute i den lugna skogen och där satt inga mugglare på pass.

Tjärn

På väg tillbaka mot busstationen blev det loggar av nyårsraketerna nummer 4 och 6 samt avrundning av dagens tur vid ”En misstänkt hög med grenar” som gick oväntat lätt att hitta. När jag åter klev ombord på den gröna cachinglinjen för färd tillbaka mot cachingbasen kunde jag konstatera att det idag blivit 16 kilometers vandring och 23 hittade cacher.