Troll, bäckahästar, jättar – en helt vanlig lördag i skogen

Alla geocachare vet väl att det lurar hemska varelser ute i skog och mark. Där man minst anar det så hoppar det fram ormar, ödlor och en och annan tomte. Det finns många väsen som mugglarna tror är sagor, men som vi vet finns och oftast vaktar på en loggremsa.

Idag åkte Hallén & TMR68 ut på en skogstur för att konfronteras med en stor ansamling av dessa varelser. Först blev det dock lite uppvärmning utmed vägen och loggning av burkarna i Härryda julkalender, valda år samt möte med Buddha. Några besökare före oss trodde den var borta på grund av avverkning, men trädet cachen hängde i verkar ha skyddats av en högre makt….!

Dagens huvudmål var serien ”Folktro”. Den består av 27 burkar plus en final, så det gällde att hålla ögonen öppna efter ledtrådarna, något som är lätt att glömma! Hela rundan skulle bli något över en mil lång i det högsommar varma vädret, men vi var väl rustade med åtskilliga liter var på ryggen i våra vattensäckar, en fantastisk uppfinning som gör längre vandringar i varmt väder trevligare.

Här börjar vandringen

Alla burkar hade givetvis en koppling till seriens tema och kunde vara mer eller mindre avancerade i sin utformning. Några var riktigt påkostade för att inte säga utstuderade och fick oss att häpna! Ett smakprov på vad som möter under vandringen, men då har jag ändå uteslutit vissa som upplevs bäst på plats.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Om inte kreativt utformade burkar kan locka dig ut i skogen så kanske kan det vackra landskapet och en del historiska lämningar få dig intresserad. Vi passerade bland lämningarna efter en såg, inte helt ovanligt i denna skogsbygd, men lika trevligt att se resterna och inte minst hur man ordnat med fördämningarna vid sågar och kvarnar.

Lämningar efter en såg
Troll eller TMR68?

Burkarna gick oftast snabbt att hitta så det var god fart på vandringen denna dag. Givetvis tog vi även en paus där det utlovades att fikan skulle smaka bäst (Har ni fikakorgen med er så smakar den som allra bäst vid: Folktro #26-Lyktgubbe), det blev en lång diskussion kring hur detta bäst skulle utvärderas. Det slutade dock med att vi tog en helt traditionell fika utan att göra det hela till ett vetenskapligt försök för att bevisa platsens värde som fikaplats.

Vi hade nu alla ledtrådar och kunde se var finalen låg – givetvis gick vi mot dessa koordinater. Vi tog oss fram genom skogen och fick en överraskning när vi kom fram, vad den består i får du själv upptäcka!

Innan vi lämnade området passade vi även på att logga multin ”Hardrock in Härryda #01 – Den Gröna Multin” där dock burk och lock var skadade, men inte värre än att det gick att logga. Vi stannade även till vid blixten-hålpårsche : Lektion 1 & 2, kluriga och trevliga burkar! Därtill blev det en burk med hög T-rating.

Som avrundning på vår cachingdag åkte vi nu mot ”Slapperhult” serien och dess åtta burkar. Redan vid första cachen fick vi problem, hittade inget och tvingades gå vidare. De följande burkarna gick sökande bättre, det var bara lite trassel vid en där ett snöre tog lång tid att reda ut! Den Gordiska knuten måhända?

 

P

Även nummer åtta i serien tog lite tid att hitta, men den ville till slut visa sig och vi gick tillbaka mot den första burken igen. Där letade vi åter mycket länge och DNF spöket hängde över oss! TMR68 ringde en livlina, då fick jag syn på burken, den kände sig väl hotad misstänker jag.

Dagen var därmed nästan slut, men bara en burk till ville vi ha och det blev ”Ålderstiget Paraplyträd”, ett snabbt stopp utmed vägen. Därefter hemfärd till våra cachingbaser efter att ha hittat 47 cacher till cachekontot och nästan 19 kilometers vandring till motionskontot.