En burk i Tirana

Förmiddagen den 28:e juni lyfte flyget från Köpenhamn och via Wien nåddes efter några timmar Albaniens huvudstad Tirana. Det var inledningen på en knapp veckas rundresa i några länder och provinser på Balkan som jag inte besökt tidigare. Turen denna gång var en organiserad resa som jag hittat efter att ha sökt efter flera olika alternativ, den stora fördelen med denna resa var dels att den gick till platser där det finns burkar, dels att den skulle föra mig till intressanta platser som är svåra / tidsödande att komma åt om jag hade rest på egen hand. Nu återstod att se om jag också skulle få burkar och nya länder förda till mitt GC-konto.

Den första nattens boende var på ett trevligt litet hotell mitt i centrala Tirana, blott 400 meter från närmsta burk. Efter att jag kastat in väskan på rummet bar det givetvis av i högsta Hallén-fart, nåväl kanske inte så fort så jag inte hunnit vänja mig vid temperaturen som låg på över 30 grader. Snart låg den ganska förfallna fotbollsplanen vid cachen ”Tirana 02: Selman Stermasi soccer pitch” framför mig. Platsen var ganska fri från mugglare i den omedelbara närheten så jag kunde söka av området och snart var resans första burk hittad och loggen signerad.

Under dagens tur passade jag även på att titta på lite lämningar efter Albaniens diktator Enver Hoxas. Mitt i Tirana finns en hel stadsdel som under kommunisttiden var endast till för partieliten, Albaniens motsvarighet till den Förbjudna staden i Kina, men inte lika storslagen. Idag är den öppen för alla och där finns det många butiker och inte minst matställen.

Enver Hoxas villa

Enver Hoxas villa var inte något storslaget palats men hans livsstil var inte så enkel som kanske villan antyder, han hade mat varje dag till skillnad från befolkningen i landet. Idag hade han dock kunnat få smaka annan mat, mitt emot den forna diktatorns villa finns idag KFC…

Jag intog dock inte min middag på KFC utan på en traditionell, och mycket bra, Albansk restaurang några hundra meter längre bort.

Överallt i Albanien syns lämningar av Hoxas enorma satsning på att bygga bunkrar som skulle stoppa alla de fiender som han trodde skulle invadera landet. Exakt hur många som byggdes är oklart men det kan ha varit så många som 700 000!

Bunkern ovan finns i centrala staden och är utformad som ett monument, men man ser liknande vid varje väg i landet, en del är ombyggda till jordkällare av lokalbefolkningen. I bakgrunden syns ett betongföremål, de även nedan, det är en bit av Berlinmuren som placerades i Tirana 2013 som ett minnesmärke över de som dödades under diktaturen.

En bit av Berlinmuren.

Man reser inte till Albanien för att power-cacha utan för att få upplevelser med ett litet tillskott av burkar. Inledningen på resan kändes lyckad men redan under morgondagen väntade nya äventyr i Albanien då resan skulle föra mig vidare mot en intressant historiskt plats.

1 kommentar

 1. Hej!
  Albanien är säkerligen mycket intressant. Mitt första s.k. DX var just Radio Tirana som sände en knapp halvtimma på svenska.

  För de som är i min ålder så finns det ju Agaton Sax-böckerna. Ett av de bästa ställena i dessa böcker var när Agaton reste med tåg genom landet BROSNIEN som väl antagligen kunde tänkas ligga i närheten.
  Jag saxar ur minnet:
  ” Agaton satte sig i en tom kupé och såg fram mot en avslappad och skön resa för sig själv. Men snart öppnades dörren och två svartmuskiga brosnier satte sig i kupén. De tog genast fram var sin vitlöksfläta och började tugga vitlök. Stanken blev snabbt outhärdlig så Agaton tog fram sin allra största pipa och stoppade med ett halvt hekto SLUBB ( slubb var den i särklass absolut sämsta tobak som någonsin funnits ). Agaton tände pipan och snart hade kupén en förmörkande rök av allra värsta sort… de två brosnierna klarade inte av detta och flydde ut ur kupén och lämnade Agaton ensam med sin hemska pipa… ”

  Själv tål jag värme dåligt och undviker att resa till varma ställen.

  Tack för fina foton!

  Bästa hälsningar // Ingvar

Kommentarer är stängda.