Ett burkkluster vid Ohridsjön

Nära hotellet låg ett kluster som omfattade 8 burkar, en var borta som jag konstaterade under gårdagen och två hade loggats, men nu återstod 5 burkar för dagens lilla äventyr, det är en stor mängd cacher i dessa trakter! Dagen började dock med en historisk rundvandring i den gamla delen av Ohrid, några av platserna skulle jag senare under dagen återvända till under min burk-letar-tur.

Jag inledde eftermiddagsturen med ”Ohrid Lake at your hands”, en fantastiskt vacker udde med en mindre ortodox kyrka. Den omvandlades inte till moské av turkarna då byggnaden istället användes som en plats där man bevakade sjön.

Men burkjakt innebär inte alltid att man får mingla med traktens turistmugglare. Jag skulle iställe bege mig upp i en sluttning och titta vad som kunde finnas på baksidan av en stor, märkligt formad, sten – se där en plastburk!

Jag följde nu mindre skogsstigar upp mot toppen i riktning mot ”Plaoshnik”, ett område med en större utgrävning och rekonstruktion av förstörda kyrkobyggnader samt ett kloster som kommer att bli museum för fynden och en mindre del blir även hem åt en institution vid universitetet. Burken låg dock inte inom utgrävningsområdet, som jag besökt under förmiddagens rundvandring.

Omfattande utgrävning pågår.
Rekonstruerad kyrka.
Mosaikgolv som hittats under utgrävningen.

Vandringen gick nu ytterligare uppför berget mot fästningen ”Samuil Fortress”, här blev det till att betala avgift för att logga burken då den är placerad uppe på en av murarna. Men jag betalade gärna tio kronor för att komma in och se denna plats!

Den som har goda ögon kan nästan se burken….

När jag åter passerat ut genom slottets portar gick färden nedför sluttningen mot cachen ”Antic theatre”, en av de äldsta amfiteatrarna på Balkan. Den hade börjat som just teater, men när området blev en del av det romerska riket byggdes den om till en arena för gladiatorspel och därefter en plats för avrättningar. När imperiet fallit fyllde invånarna igen hela anläggningen och den har återfunnits först i vår egen tid.

Kan du se var burken sitter….?

The Holy Mother Perivlepta” cachen fick avrunda vandringen. Det var nu den varmaste tiden på eftermiddagen så jag fick slå mig ned under ett träd för att dricka vatten och pusta ut innan jag kunde börja leta. Tyvärr har tidigare besökare skadat muren svårt. Det kändes därmed inte så trevligt att leta här, sånt skadar geocachingens rykte. Hittade till slut en påse med rester av en loggremsa så jag får betrakta burken som hittad, blev även en fotologg ifall frågor skulle uppstå.

Riktigt trevligt att få möjlighet att besöka ett kluster av burkar som dessutom ligger på historiskt intressanta platser, det höjder verkligen geocachingupplevelsen.

1 kommentar

  1. Det här var ett riktigt roligt inlägg att läsa (ja, utom detaljen med den sönderletade muren). Jag var i Ohrid på utbytesstudier 2008. Roligt att se några platser som jag känner igen!

Kommentarer är stängda.