Ett välbevakat kloster

Under förmiddagen lämnade vi Pristina och åkte ut på landsbygden för ett besök i klostret Decane och därmed också burken ”Monastery Decane”. Först passerade vi igenom ett antal mindre samhällen och där börjar den västliga kopplingen bli allt starkare.

Förfall blandas med lyx.

Hur har den hamnat i Kosovo?

Till sist kom vi farm till Decane klostret, som bevakas av KOFOR trupper, vid mitt besök var dessa från Italien. Först passerades en vägspärr därefter ytterligare en kontroll innan vi kom in i själva klostret, burken låg alltså innanför dessa avspärrningar. Inte en burk som plockas ”utmed vägen”, det kräver kontakt och tillstånd i förväg för att komma in och det är inte givet att få ett tillstånd.

Klostret (ortodoxt) började byggas 1327 och mycket av det som finns inne i kyrkan (fotoförbud både ute och inne……) är från 1300-talet. Det klarade sig igenom århundraden av turkiskt styre men har under konflikten i Kosovo i vår egen tid blivit allt mer hotat, därav de utländska soldaternas närvaro. Det var ett riktigt intressant besök inne i kyrkan och därefter fanns tid att shoppa – jag menar cacha. Inne i valvet nära klostrets portar blev det till att leta, från ena hållet bevakades platsen av KOFOR och från andra hållet av munkar, därtill andra lösspringande mugglare, så det var inte helt enkelt. Till sist gick det dock och ännu en Kosovo logg var säkrad.

Det var första och enda burken denna dag innan vi började vår färd över bergen till Montenegro och en liten skidort, i burklöst land, där vi skulle övernatta. Skulle det bli någon burk i Montenegro – fortsättning följer!

1 kommentar

Kommentarer är stängda.