Är gräset grönare i Grästorp?

Idag skulle team H I J (Hallén, Ingabo, Jsson) söka svaret på den eviga frågan om gräset verkligen är grönare i Grästorp! H och J tog bussen till stadsgränsen och hoppade på I:s cachemobil för färd mot det frusna inlandet. För varje körd kilometer föll temperaturen!

Naturligtvis började jakten på burkarna redan lite innan Grästorp då vi hade en del ogjort arbete utmed vägen. Det blev bland annat besök vid en domarring och många andra forntida lämningar i trakten av Malma.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Under dagens tur var det riktigt trevligt att komma till ”Björns sten”,

Vg 113, Lärkegapet, Töfta, Bjärby socken, Viste härad, Grästorp

takh : risþi : stn : þaisi : ʀfti : burn : frita : harþa : kuþih : þikn :

Dag reste denna sten efter Björn, (sin) frände, en mycket god tägn

Runsten i gnejs, ca 250 cm hög. De båda lodrätta runradernas inre ramlinjer bildar skaft till ett hammartecken. Daterad till ca 980-1015.

Björns sten

Var stenen ursprungligen stått är inte känt. Den har tidigare bl.a. legat som spång över Lärkebäcken. Flera västgötska runinskrifter innehåller ett berömmande tillägg om den döde, bl.a. förekommer uttrycket en mycket god tägn på flera stenar. Ordet tägn betyder förmodligen ”medlem av (kungligt) krigarfölje”. Namnet Dag finns också på runstenen i Bragnum c:a två mil västerut. För övrigt saknas namnet helt i svenska runinskrifter. Björn är däremot ett av vikingatidens vanligaste namn. Hammarmärket högst upp saknar motsvarighet i Västergötland.

Kan detta vara en helig man – eller är det helt enkelt Ingabo som fått en överdos burkar?

Slutligen nådde vi fram till Grästorp, utomhus var det nu drygt åtta minusgrader. Ett av de områden som fick ett besök var serien ”Skubbet”. Det blev en fin promenad i det snöiga landskapet och alla utom en burk kunde hittas. Vi tog även en mindre tur mitt inne i centrum och fick bland annat säkrat en logg på DinoRoffino cache ”Systematisk Bolagisering”.

Här gällde det att dra ned på tempot….

Är då gräset grönare i Grästorp? På den frågan måste svaret bli nej, gräset i Grästorp är vitt!

Vi rörde oss därefter söder ut mot Nossebro för att bland annat logga några sedan länge lösta mystar. Det blev nu lite mörkercaching, men snötäcket gjorde att det ändå var ganska bra ljus ute i markerna.

För att undgå trollen som var efter oss (?!) gick vi tvärs över åkern, då kan, som alla väl vet, inte trollen följa efter.
Här blev det inte någon framgång, snö och mörker kan ställa till det.

Slutligen blev det hemresa och vid stadsgränsen delades teamet åter upp, H och J åkte in mot staden och I mot sin mer närbelägna cachingbas. Vi hade räknat med drygt 30 burkar men det slutade med nästan 50 hittade och en fantastisk vinterdag med sol och ingen vind samt snötäckta marker.

Men redan nästa helg lär det bli en nu utflykt, inte mist inträffar då eventet ”AUSTRALIA DAY 2018 i LERUM”, hoppas vi ses där!