Hallandskusten

Idag gav sig team HIJ (Hallén, Ingabo, Jsson) av mot söder och den halländska kusten. Det första målet för dagen var en ansamling frågetecken formerade som ett stort frågetecken strax söder om fiskeläget Bua.

På kartan ser det blött ut, och nog var det lite fuktigt i duggregn och hård vind, men inte så blött att det behövdes båt! Vi kunde istället ta en promenad i kustlandskapet och plocka mystar.

Det blev tyvärr också en del DNF:er under vandringen, men ändå, trots vädret, en ganska skön tur. Vi fortsatte därefter ned mot ”Bua Beach” där vi fick loggat en burk vid ett trevligt litet fyrtorn.

Krokstads fyr är sju meter hög och hjälper båtar in till Bua och Videbergs hamnar. Den byggdes 1928. I närheten gjorde vi även ett försök på en närbelägen multi, men där drabbades vi av ännu en DNF.

Vi höll oss kvar i Bua området ännu en stund men drog oss in i skogen och sankmarkerna, där var det lite mindre vind och de blöta mossarna var ännu för det mesta frusna så det gick lättare att ta sig fram.

Var är den…

 

Nej, vi behövde inte använda denna!

Efter denna lilla skogspromenad färdades vi norrut utmed hallandskusten och besökte några enstaka cacher på vägen. En av dessa låg vid Stråvalla kyrka, en byggnad som uppfördes vid mitten av 1200-talet, eller kanske till och med äldre, och det påstås att det var Cisterciensorden vid Ås kloster som bidrog till att kyrkan byggdes.

Stråvalla kyrka

Vi skulle lite senare under turen komma till ännu ett område med rik historia, om än inte kyrkor och kloster, utan helt vanliga bönder och torpare som levt sina liv vid ”Måbergen” strax söder om Kungsbacka. Cacherna ligger på den gamla utmarken till Må, Vallby och Myra. Det var främst under början av 1800-talet som området bebyggdes med torp men dessa övergavs gradvis under 1900-talet. Under andra världskriget fick detta område nytt liv då militären tog över och gjorde höjdområdet till en del av ”Fjäråslinjen”. Den första burken vi kom till var ”Måbergen förr no 1 Flöe Kristians källare”, där cachebeskrivningen har följande att berätta om platsen ”Källaren hörde till torpet Flöe Kristians som i dag till stora delar är täck av rönnspirea. Flöe Kristian bodde kvar här till ca 1920 och arbetade med takläggning och murning. Han var också känd för att kunna zinka (laga) porslin. Äldre Fjäråsbor har berättat att de som barn fick gå dit med trasiga porslinsföremål.”

Det var mycket trevligt att besöka dessa cacher, alla på platser med en historia. Flera tidigare besökare tycker att det var en ”jobbig promenad”, det kan jag inte hålla med om. Terrängen var inte besvärlig, ändå låg det snö och is, så vi kunde med god fart ta oss fram genom skogsområdet. Framförallt är det givande och upplyftande när cacher ligger på platser där det finns något att se och uppleva. När denna trakt var avklarad fortsatte vi över till en liknande, men lite mer utspridd serie med burkarna ”Nedre Ögärdet”, Underås”, ”Smedinge nedre”, ”Mjölkebacken” och ”Pintorp”.

Dagen avslutades med några burkar närmare Kungsbacka centrum innan hemfärd efter att vi fått lite över 2 mils vandring och knappa 40 nya burkar att skriva in på respektive konto.