De vita vidderna

Där det för några veckor sedan var vatten är det nu stora vita vidder där geocachare kan ströva (nästan) fritt till burkar som annars kräver lite mer utrustning. Det är därför inte så märkligt att dessa cacher får fler besök när vintervädret varit kyligt under en tid. Idag var det team HJT (Hallén, Jsson, TMR68) som skulle ut på tur. Vi började med att resa mot Västra Ingsjön där dagens första burk väntade, ”Lilo5`s Ö cache # 1”.

Redo att gå ut på isen!
Kommer det frusna vattnet att hålla? TMR68 utsatte isen för ett hårt prov…

På en lite större ö i samma sjö väntade sedan ytterligare tre burkar, för Jsson blev det fyra då hon inte var med 2011 när den loggades av bland andra Hallén och TMR68.

Det finns burkar i alla former…

Det låg ganska mycket snö på isarna denna dag, vilket kunde göra det lite tungt att ta sig fram bitvis. Dessutom fick man vara uppmärksam på var det började bli blött i fotspåren, isen är inte säker överallt. Men med ispiken kontrollerades tjockleken med jämna mellanrum så vi kunde undvika de områden som verkade osäkra.

Vårt nästa mål var Västra Nedsjön och cachen ”En stor liten ö”. När vi närmade oss cachen så tyckte vi att det var några bekanta figurer nära nollpunkten. Mycket riktigt, där stod peterbj och Robin. Dom hade redan letat fram burken så vi fick en snabb och enkel logg här utan att behöva göra någon utgrävning i snön. Sedan slog vi följe tillbaka över isen till parkeringen.

Även i grannsjön, Östra Nedsjön, finns det öar med burkar men vi var inte lika säkra på om det skulle vara möjligt att ta sig dit ut då delar av sjön hade öppet vatten. Vi färdades ändå ut på småvägarna, stannade vid en sommarstuga för att få ytterligare en logg, om än landbaserad.

Är det någon hemma?
Huset är larmat!
Middag? Nej det går inte, någon har stulit spisen!

Efter framgångsrik loggning färdades vi vidare mot en lämplig punkt för att försöka gå ut mot ”Lilla Skrubbö”. För några dagar sedan var den loggad, men hur skulle isen vara idag?

Vi gick ut en bit på isen, prövade den med ispiken då det såg något blött ut i området. En smäll hördes och vi fick dra oss tillbaka in mot land. Ingen av oss ville riskera att gå över den snötäckta isen då den verkade att innehålla en hel del riskabla områden. Vi tröstade oss istället med att logga ”Tubbared Sand”.

Mellan besöken på öarna så blev det givetvis en del ytterligare ”landbaserade” burkar, och i det snöiga landskapet passar det väl utmärkt med lite jultema! Vid ”Härryda Julkalender 2017 #17 fin julgran” fick vi även en trevlig pratstund med utläggaren, dock ej CO…

Det var än mer snö i skogen än på isen!

Vi åkte nu mot nästa sjö, Viaredssjön, där tre ö-burkar hägrade. Den första med det olycksbådande namnet Atlantis, men det var inte sjunken i djupet utan bara sjunken i snön, så den gick att hitta.

Vi fortsatte vidare mot Treasure Island och därefter Black Pearl som båda hittades efter lite grävande i snön. Mellan öarna fanns ett område där isen kändes minst sagt mjuk, det blev till att gå en mindre omväg.

Ute i sjön Säven fanns ett mindre kluster av Ö-burkar som lockade oss. Ingen tycktes ha varit där under vintern så vi var inte säkra på hur isen skulle vara. Det visade sig dock vara riktigt bra förhållanden, även om snön låg ganska djup. Bitvis kunde ett snöskoterspår utnyttjats vilket underlättade vår vandring. Två av de fem burkarna visade sig ha terräng fem satt inte bara för att de låg på öar, det var dessutom klättring, högt upp. Dessa lämnade vi och tog istället cacherna Lillön, Vängö och Granö.

Våran dag på isarna avslutades med ett besök på ”#4 Monway 10 år. Räven reborn”. Där blev vandringen över den frusna vattenytan inte lång, knappt 80 meter i skymningsljuset.

Därmed var denna trevliga och stärkande geocachingdag till ända och vi kunde färdas hem mot våra cachingbaser. Inte några stordåd i antalet burkar, blott 19, men å andra sidan hade många av dessa fem stjärnor i terräng. Men viktigast av allt, den fantastiska turen ut på isarna med en hel del solljus, snö och fågelsång – våren är i antågande….!

1 kommentar

  1. Roligt att från soffan i värmen följa era framgångsrika aktiviteter. Planerade för en tid sedan ett liknande upplägg vilket skrinlades då jag saknade såväl isdubbar som ispik. Efter ett par landbaserade cacher konstaterade vi att risk för förfrysning av fingrar inte saknades. Övergick istället till lite Munzeejakt.

Kommentarer är stängda.