Caching i kulturlandskapet

Denna strålande lördag med härligt vårväder begav sig TMR68 och Hallén ut på en tur i de sydligare delarna av Bohuslän. Vårt främsta mål var två vandringsslingor i fina naturområden. Guddehjälm slingan, som även är naturreservat stod först på listan. Jag hade varit på några av burkarna i området sedan tidigare, långt tidigare… Faktiskt så långt tillbaka som oktober 2009 då Hallén och Ingabo var på tur i området.

Guddehjälm är ett mycket vackert område och det finns rikligt med lämningar från torpare och bönder. Redan i jordeboken 1354 omnämns Guddehjälm som ett klosterhemman, så det är en plats med en rik historia. Vill du läsa mer om gården finns det en pdf som du kan ladda ned via denna länk.

Vi började genast med den första burken i serien och arbetade oss sedan igenom området, burk efter burk. Egentligen är det två serier men vi plockade givetvis samtliga burkar i ordningsföljd samt samlade information för att lösa en myst i området. Under turen besökte vi Anna-Brittas stuga, Kavlåstorpet, Harås, Jonastorpet, Bernhards löcka, Magnustorpet, Sobacken och Petrustorpet, det måste under 1800-talet ha varit en riktigt tätbefolkad trakt.

Utan tvekan är detta den trevligaste formen av caching. Ordentliga burkar i ett fint landskap, det ger den största behållningen.

På några platser var det burkar vid broar, den stående frågan är då – cache eller troll….

Tack vare att TMR68 inte loggat de gamla burkarna i området fick jag tillfälle att återse ”Guddehjälms kvarnar”, en hel rad med kvarnar har legat på platsen vid den lilla bäcken. Det är alltid intressant att se hur befolkningen i det äldre jordbrukarsamhället utnyttjade även den minsta av kraftkällor.

Vi avrundade vårt besök med en friluftslunch och därefter en sista logg i området innan vi åter gav oss ut på vägarna. Transporten var inte så lång, endast bort till Rörtången.

Vi började där med nummer 16 som fanns alldeles invid parkeringen innan själva vandringen inleddes. När vårt sökande pågick vid nummer 1 fick jag plötsligt se en hund, en mycket stor hund, en Grand danois med tillhörande ägare som var där i samma ärende som vi. Det visade sig vara Averno667 och vi slog följe under hela turen kring Rörtången.

Det blev givetvis en och annan burk ”utanför serien”, framförallt sådana som jag inte loggat men TMR68 hade loggat under en tidigare tur tillsammans med Ingabo och Jsson.

Kulturlandskapet här var lite annorlunda och inte lika mycket av de äldre torpet, inga alls faktiskt, men lämningar efter en övergiven semesterby påträffades, med tillhörande cache.

När hela rundan avverkats skiljdes våra vägar åt och vi skulle återvända söder ut för att rensa lite i Backaområdet samt kring Bäckebol. Det blev ytterligare tre nyligen publicerade pussel-mystar och sedan en tur kring köpcentrat dock utan att vi handlade något, men loggar blev det. Den sista loggade burken var nere vid Göta älv, det är märkligt hur fridfullt det kan vara på stigen utmed älven jämfört med hetsen uppe vid köpladorna.